• Business

    Χρήστος Γεωργακόπουλος: Γιατί αλλάζουν τώρα τον CEO της Allianz

    Χρήστος Γεωργακόπουλος Ευρωπαϊκή Πίστη

    Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Allianz


    Σε κίνηση-έκπληξη προχωρούν οι Γερμανοί της Allianz, καθώς όπως όλα δείχνουν ο Χρήστος Γεωργακόπουλος θα αποχωρήσει από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, όπου θα τοποθετηθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο Βασίλης Χριστίδης.

    Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γεωργακόπουλος θα παραμείνει στην εταιρεία ως πρόεδρος (μη εκτελεστικός).

    Η απομάκρυνση του ιδρυτή και διοικητικού ηγέτη της Ευρωπαϊκής Πίστης (εξαγοράστηκε το 2022 από την Allianz) από την θέση του CEO είναι κάτι που ακούγεται εδώ και κάποιες ημέρες στην ασφαλιστική αγορά. Ωστόσο φαίνεται ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να έρθουν τις επόμενες ημέρες.

    Πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ώρες για τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τους Γερμανούς να πάρουν αυτήν την απόφαση. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που μίλησαν στο mononews, η Allianz προχώρησε σε αυτή την κίνηση, επειδή κάποιες αποφάσεις του κ. Γεωργακόπουλου προκάλεσαν τριγμούς στην εταιρεία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα στην Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη είναι τεταμένο, καθώς υπάρχει οργή και δυσαρέσκεια από πολλά μεγαλοστελέχη, με αφορμή τη διαχείριση που έκανε ο Χρήστος Γεωργακόπουλος αναφορικά με τα bonus που μοίρασε, όταν επετεύχθη το πολύκροτο deal της Ευρωπαϊκής Πίστης με την Allianz δύο χρόνια πριν.

    Όπως λένε πηγές, «πολλά στελέχη σε ανώτατες θέσεις ευθύνης στην εταιρεία, νιώθουν αδικημένα, αφού ο κ. Γεωργακόπουλος, αντί να μοιράσει bonus σε όλα τα στελέχη, που συνέβαλαν ο καθένας από το πόστο του στην επίτευξη του σπουδαίου deal, εκείνος αρκέστηκε να μοιράσει μόνο στους δύο έμπιστους συνεργάτες του, Νίκο Χαλκιόπουλο, Chief Insurance Officer της Allianz Ελλάδος και Στέφανο Βερζοβίτη, Chief Operations Officer».

    Όπως λένε οι ίδιες πηγές «αυτή η δυσαρέσκεια των στελεχών έχει πυροδοτήσει γκρίνιες στο εσωτερικό της εταιρείας, γεγονός που έχει δυσαρεστήσει τους Γερμανούς της Allianz, με αποτέλεσμα να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν σε αλλαγές. Φέρνοντας ένα πρόσωπο φρέσκο, έμπειρο και ικανό να τρέξει την εταιρεία στην Ελλάδα».

    Βέβαια, πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ρόλο στην απόφαση έπαιξε και η ηλικία του κ. Γεωργακόπουλου, ο οποίος είναι πλέον 82 ετών, με την κεντρική διοίκηση της Allianz να θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές στην Ελλάδα ώστε να δώσει κάτι καινούργιο στην εταιρεία.

    Το deal Ευρωπαϊκή Πίστη-Allianz

    Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε και τυπικά η νομική συγχώνευση της Allianz με την Ευρωπαϊκή Πίστη, με στόχο να γίνει η μεγαλύτερη ασφαλιστική στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων.

    Η εξαγορά ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2022. H προσφορά των Γερμανών της Allianz ήταν στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, που αποτιμούσε την Ευρωπαϊκή Πίστη στα 207 εκατ. ευρώ. Μέσω της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης οι Γερμανοί της Allianz σκοπεύουν να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς, τόσο στον κλάδο των ζημιών, όσο και στον κλάδο της ζωής.

    Υπολογίζεται ότι ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, μαζί με τη σύζυγό του Χρυσάνθη, και τις δύο κόρες τους Αντωνία και Ελένη που κατείχαν τότε συνολικά το 27,04% της εταιρείας, έλαβαν από την πώληση των μετοχών σχεδόν 56 εκατ. ευρώ.

    Μετά την εξαγορά και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2023, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος ανέλαβε χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, με σκοπό να τρέξει την εταιρεία κατά τη μεταβατική περίοδο, αφήνοντας έτσι εκτός τη νυν CEO της ΝΝ Hellas, Φιλίππα Μιχάλη.

    Ποιος είναι ο Βασίλης Χρηστίδης

    Ο Βασίλης Χρηστίδης, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει χρέη CEO στην Allianz, είναι στέλεχος με πολυετή εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο.

    Στην Ελλάδα ήταν στέλεχος της εταιρείας πιστώσεων Hermes-Euler και από τον Απρίλιο του 2021 εργάζεται στον όμιλο Allianz και συγκεκριμένα ως CEO στην COSEC.

    Γεννημένος στην Ελλάδα, ο Βασίλης Χρηστίδης εργάστηκε για τον Όμιλο Euler Hermes από τον Σεπτέμβριο του 2013, αρχικά ως Διευθύνων Σύμβουλος της Euler Hermes Hellas, στην Ελλάδα και από τον Νοέμβριο του 2016 ως Περιφερειακός Διευθυντής για την Περιφέρεια Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (MMEA).

    Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο Λονδίνο, ως Market Analyst στην MK Internacional.

    Το 2005, εντάχθηκε στην BNP Paribas ως Chief Credit Management Officer στη Διεύθυνση Corporate and Investment Banking.

    Ο Βασίλης Χρηστίδης είναι κάτοχος MBA από το Cass Business School, στο Λονδίνο, Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Επιχειρήσεις από το Manchester School of Management, και πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Κύμα πτωχεύσεων εταιρειών: Τα ζόμπι και οι πιο ευάλωτοι κλάδοι

    «Κύμα» πτωχεύσεων αμερικανικών κολοσσών – Δυσοίωνο το μέλλον

    Γκίκας Α. Χαρδούβελης: Η επόμενη 10ετία θα είναι υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ