• Business

    Κύμα πτωχεύσεων εταιρειών: Τα ζόμπι και οι πιο ευάλωτοι κλάδοι

    • NewsRoom
    λουκετο


    Με διψήφιο ρυθμό αυξάνονται οι πτωχεύσεις εταιρειών στις προηγμένες οικονομίες, καθώς το κόστος δανεισμού ενισχύεται και οι κυβερνήσεις αποσύρουν την στήριξη τρισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν στις προβληματικές εταιρείες την περίοδο της πανδημίας.

    Όπως αναφέρει άρθρο των FT, ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 30% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 25% από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

    Από τον Ιούνιο, παρατηρούνται σταθερά κάθε μήνα «διψήφιοι ρυθμοί αύξησης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.

    Σε ολόκληρο το μπλοκ, οι πτωχεύσεις εταιρειών αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

    Οι κλάδοι που πλήττονται

    Τα υψηλότερα επιτόκια, μαζί με την κατάρρευση των εταιρειών “ζόμπι” που είχαν επιβιώσει με την κρατική στήριξη την εποχή του Covid, έχουν τροφοδοτήσει την συγκεκριμένη τάση, σύμφωνα με τον Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics.

    Ο Shearing αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους» και «την ανάκληση της στήριξης της πανδημίας» καθώς και στους «υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, ιδιαίτερα σε ενεργοβόρους τομείς».

    Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από τα αυξημένα ποσοστά πτωχεύσεων είναι μεταξύ άλλων, οι μεταφορές και η φιλοξενία, αναφέρουν οι αναλυτές.

    Οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν τα έντονα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία χάρη στα μαζικά προγράμματα κρατικής στήριξης για εταιρείες και νοικοκυριά που ανήλθαν σε πάνω από 10 τρισ. δολάρια το 2020 και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

    Έκτοτε τα πακέτα ενίσχυσης έχουν αποσυρθεί στο μεγαλύτερο βαθμό.

    Ο Shearing προειδοποίησε ότι η τάση θα συνεχιστεί, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με υψηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών εκτιμάται ότι έχουν κορυφωθεί.

    Επιβάρυνση οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης

    Η αύξηση των χρεοκοπιών θα επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές.

    Η Susannah Streeter, αναλύτρια επενδύσεων στην Hargreaves Lansdown, είπε ότι ενώ η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην αναδίπλωση των εταιρειών “ζόμπι”, «η ανησυχία είναι ότι η ταχεία σύσφιξη στη νομισματική πολιτική θα οδηγήσει στο περιθώριο περισσότερες πολλά υποσχόμενες νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ανάπτυξη».

    Η Moody’s αναμένει ότι ο παγκόσμιος κερδοσκοπικός δείκτης χρεοκοπίας θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2024, φθάνοντας στο 4,5% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 4,1%.

    Ο David Hamilton, επικεφαλής έρευνας και ανάλυσης στην Moody Analytics, είπε ότι «η πίστωση [θα είναι] είτε πιο ακριβή από ό,τι ήταν, είτε απλώς πιο δύσκολο να επιτευχθεί».

    Η γερμανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Allianz προέβλεψε ότι οι παγκόσμιοι ρυθμοί αύξησης της αφερεγγυότητας θα φθάσουν στο 10% το επόμενο έτος, μετά την αύξηση 6% το 2023.

    Στη Γαλλία, η Ολλανδία και την Ιαπωνία, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες.

    Η ομάδα του ΟΟΣΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, σημείωσε πρόσφατα ότι σε ορισμένες χώρες —συμπεριλαμβανομένων των σκανδιναβικών χωρών Δανία, Σουηδία και Φινλανδία— τα ποσοστά εταιρικής χρεοκοπίας ξεπέρασαν τα επίπεδα στα οποία είχαν φτάσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008-2009.

    Στην Αγγλία και την Ουαλία, οι πτωχεύσεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου είχαν επίσης φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

    Μέχρι στιγμής, οι τομείς της φιλοξενίας, των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου έχουν πληγεί περισσότερο, προειδοποίησε η Allianz.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι βιομηχανίες που ήταν πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις των επιτοκίων, όπως το real estate και οι κατασκευές, αναμένεται επίσης να υποστούν πίεση.

    Ωστόσο, οι ενεργειακές επιδοτήσεις και άλλα μέτρα θα βοηθήσουν στη συντήρηση πολλών επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η κορύφωση των πτωχεύσεων είναι απίθανο να είναι τόσο υψηλή όσο σε προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους, αναφέρουν οι αναλυτές.

    Πολλές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν υψηλά αποθέματα μετρητών και εξασφάλισαν φθηνές χρηματοδοτικές συμφωνίες όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συνεχίσει να ενισχύεται και τα ποσοστά ανεργίας είναι ιστορικά χαμηλά στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

    Οι αριθμοί χρεοκοπιών παραμένουν μέτριοι με βάση τα ιστορικά δεδομένα σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, πρόσθεσαν αναλυτές.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Κύμα» πτωχεύσεων αμερικανικών κολοσσών – Δυσοίωνο το μέλλον

    Γκίκας Α. Χαρδούβελης: Η επόμενη 10ετία θα είναι υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων

    Goldman Sachs: Ο δεκάλογος των επενδυτικών θεμάτων για την επόμενη χρονιά



    ΣΧΟΛΙΑ