• Business

    Χρήστος Χούμπαυλης: Ποιος είναι ο Μr XX που (λέγεται ότι) φέρνει γαλλικές φρεγάτες στην Αθήνα 

    • Contributor

    O ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού “INDEX-2015” στο Άμπου Ντάμπι το 2015. Επίσκεψη στο στο περίπτερο της DCNS και των φρεγατών Fremm. Διακρίνεται δεξιά ο επιχειρηματίας Χρήστος Χούμπαυλης


    Οι στενοί του φίλοι τον αποκαλούν XX. Είναι ο Χρήστος Χούμπαυλης, ο 60χρονος επιχειρηματίας που φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έχει άριστες σχέσεις με την γαλλική πολεμική βιομηχανία. Άφθαστος στις δημόσιες σχέσεις και χαμηλών τόνων προσπαθεί να μην είναι ορατός από τον πολύ κόσμο. Είναι κοσμικός καθώς συχνά πυκνά εμφανίζεται σε μεγάλα events αλλά θέλει να περνάει απαρατήρητος (όσο αυτό φυσικά είναι εφικτό). Είναι ο επιχειρηματίας που έχει χρεωθεί το lobbying με την κορυφαία Γαλλική βιομηχανία DCNS/Armaris  που κατασκευάζει τις γαλλικές φρεγάτες  FREMM. Μάλιστα λέγεται ότι σε λίγες ημέρες που θα έλθουν στην Αθήνα οι Γάλλοι οπλάδες έχει κανονίσει τα πάντα. Ραντεβού και χρήσιμες επαφές.  Όπως ανάφερε σε χθεσινό του ρεπορτάζ το mononews.gr «Την ώρα που η πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη εξαιτίας της υπόθεσης Novartis  και των βλημάτων της Σουηδικής Αραβίας, η κυβέρνηση Τσιπρα-Καμμένου φαίνεται να διαπραγματεύεται με Γάλλους την αγορά 2+2 φρεγατών συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί να ενισχυθεί με δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες γαλλικής κατασκευής τύπου FREMM, καθώς κάποια από τα υφιστάμενα σκάφη ισχύος δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν στο τέλος του επιχειρησιακού τους βίου.

    Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε συνέχεια σχετικής προφορικής συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται στην Αθήνα η άφιξη Γάλλων αξιωματούχων, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε εξειδικευμένες προτάσεις για δύο φρεγάτες γαλλικής κατασκευής.

    Το Πολεμικό Ναυτικό  θέλει δύο νέα πλοία που θα έχουν ως κυρίαρχο επιχειρησιακό χαρακτηριστικό την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.

    Οι φρεγάτες Fremm είναι πλοία που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Φρεγάτες Fremm έχει προμηθευτεί και η Αίγυπτος.

    Το ερώτημα είναι πως θα πληρωθούν αυτά τα πλοία. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί από τους Γάλλους να αποκτηθούν τα πλοία με leasing , κάτι που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν.

    Σε κάθε περίπτωση, ο χρονικός ορίζοντας απόκτησης, είναι το τέλος της διετίας καθώς το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η απόκτηση νεότευκτων και όχι μεταχειρισμένων σκαφών, σενάριο που είχε συζητηθεί στο παρελθόν.

    O ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού “INDEX-2015” στο Άμπου Ντάμπι το 2015. Επίσκεψη στο στο περίπτερο της DCNS και των φρεγατών Fremm. Διακρίνεται δεξιά ο επιχειρηματίας Χρήστος Χούμπαυλης

    Ο Χρήστος Χούμπαυλης 

    Ο 60χρονος επιχειρηματίας απουσίαζε από το «πάρτι» της επταετίας 1997-2004, αλλά δεν τα κατάφερε καθόλου άσχημα: Έχοντας την αντιπροσωπεία της Dassault και «πλαγιοκοπώντας» τον έτερο επιχειρηματία Σ. Κομνόπουλο σε πολλά προγράμματα γαλλικού ενδιαφέροντος, κατάφερε να στήσει την εταιρεία Miltech Hellas, να κερδίσει πολλά αντισταθμιστικά και να κτυπήσει «στα ίσα» το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της ΠΑ με το Rafale-άσχετα αν το πρόγραμμα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

    Έχοντας εξαιρετικές σχέσεις με το γαλλικό αμυντικοβιομηχανικό σύστημα από την εποχή που εργαζόταν  για λογαριασμό του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στην δεκαετία του ‘80 και του ‘90, «αυγάτισε» την οικογενειακή περιουσία, ιδρύοντας τεχνικές εταιρείες και αποκτώντας στενές σχέσεις με το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο.

    Δεν υπάρχει πολιτική πτέρυγα, από την δεξιά μέχρι την αριστερά, στην Ελλάδα που να μην έχει συνομιλητές ο ιδιοκτήτης της ΑΤΕΣΕ και της Miltech.

    Επίσκεψη Καμμένου 

    Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρέθηκε  στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού DSEI 2017 (στο Λονδίνο) επισκέφθηκε και τα περίπτερα τριών ελληνικών συμφερόντων εταιρειών που μετείχαν. Ήταν οι εταιρίες Theon sensors, Miltech  και Defense Electronics Intracom. Στο περίπτερο της πρώτης εταιρείας τον υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης της Theon sensors Κριστιάν Χατζημηνάς και στο περίπτερο της δεύτερης εταιρείας τον υποδέχθηκε ο  Χρήστος Χούμπαυλης.  Στην αγορά των όπλων λέγεται πάντως ότι  οι σχέσεις των κ. Χούμπαυλη και Χατζημηνά είναι λίγο κάτω από το μηδέν.

    Η Αντίδραση Φίλη και ο XX

    Μάλιστα όταν προ καιρού είχαν διαρρεύσει οι πρώτες πληροφορίες περί προθέσεων της Ελλάδος να αγοράσει τα αμερικανικά  F 35 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε ΚΑΤ ίδια συνομιλίες με δημοσιογράφους είχε δείξει τον  XX ως υπεύθυνο της διαρροής στον τύπο χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

    Γενικά είναι άτομο χαμηλών τόνων, πάντως, παρά την τεράστια προσωπική του περιουσία. Ήταν παντρεμένος με μέλος της οικογένειας Αρβανίτη (Ελένη Αρβανίτη ) που κάποτε είχαν την πλειοψηφία των μετοχών του νοσοκομείου Υγεία. Στην συνέχεια η οικογένεια το πούλησε στην MIG.

    Έχει μπει δυναμικά και στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω συνεργασιών με τον Γιώργο Συνατσάκη, πρόεδρο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Δομικής Κρήτης.

    Με τον ίδιο συνεργάζονται και στην Δομική Ακινήτων, θυγατρική της Δομικής Κρήτης, ενώ παλαιότερα συμμετείχε στην Επενδυτική Τράπεζα, της Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου.

    Αγορά ακινήτων 

    Το όνομα του Χρήστου Χούμπαυλη είχε εμπλακεί , χωρίς φυσικά να αποδειχθεί κάτι το μεμπτό στην εκποίηση τμήματος  δημόσιας περιουσίας από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Η Ελπίς» κατά την περίοδο 1999-2000.

    Οι εκποιήσεις αφορούσαν τέσσερα ακίνητα, τρία στην περιοχή του Μετς και ένα στα Εξάρχεια, εξ αδιαιρέτου με άλλα νομικά πρόσωπα, με τίμημα που υπερέβη τα 2,4 εκατ. ευρώ (και με το νόμισμα της εποχής, τα 820 εκατ. δρχ.). Κομβικό σημείο ήταν το συγκεχυμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς θεωρείται το 1983, οπότε το νοσηλευτικό ίδρυμα έχασε τον δημοτικό του χαρακτήρα, μετεξελίχθηκε σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και υπήχθη στο ΕΣΥ.

    Τότε ο ο Δήμος Αθηναίων είχε χαρακτηρίσει εμμέσως πλην σαφώς παράνομες τις εκποιήσεις των ακινήτων, καθώς δεν συνοδεύονται από αποφάσεις του συμβουλίου της πόλης, ενώ το νοσοκομείο είχε επιμείνει στην άποψη ότι αρμόδιο για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του είναι μόνο το διοικητικό του συμβούλιο.

    Συμβολαιογράφος στην πώληση των τριών πρώτων ακινήτων ήταν η κυρία Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη , και αγοραστής ο επιχειρηματίας, αρχιτέκτων – μηχανικός κ. Χρ. Χούμπαυλης.  Στη δεύτερη πράξη ως αγοράστρια εμφανίζεται η εταιρεία Ιris Shipping Development SΑ, με έδρα τον Παναμά.

    H γαλλική φρεγάτα FREMM
    H γαλλική φρεγάτα FREMM
    H γαλλική φρεγάτα FREMM
    H γαλλική φρεγάτα FREMM
    H γαλλική φρεγάτα FREMM



    ΣΧΟΛΙΑ