• Business

    Χρηματιστήριο Ενέργειας: Προς αναβολή η έναρξη της spot χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου

    Dr Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος Χρηματιστηρίου Ενέργειας


    Έντονος προβληματισμός επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για το κατά πόσο θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η spot χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου στις 21 Μαρτίου όπως έχει αποφασιστεί,  εν όψει των έκτακτων και πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά αερίου.

    Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο φυσικό αέριο στην αγορά για να πωληθεί από τους προμηθευτές στη νέα  spot χονδρεμπορική αγορά και όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει γνωστοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας από τους μεγάλους προμηθευτές ότι είναι καλύτερο να αναβληθεί η έναρξη λειτουργίας της αγοράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας ζητά μια ημερομηνία έναρξης, αλλά στην παρούσα κατάσταση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθοριστεί.

    Γιατί στην πράξη δεν μπορεί να εκκινήσει η νέα αγορά

    Η spot χονδρεμπορική αγορά θα πλαισιώσει τα διμερή συμβόλαια που αποτελούν σήμερα την αποκλειστική «φόρμουλα» συναλλαγής ανάμεσα σε εισαγωγείς και προμηθευτές, αλλά και μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου οι οποίοι αυτοπρομηθεύονται καύσιμο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επίσης, θα δώσει στις εταιρείες τη δυνατότητα να αξιοποιούν εμπορικές ευκαιρίες όποτε αυτές παρουσιάζονται – όπως π.χ. αγοράζοντας ποσότητες καυσίμου που για οποιονδήποτε λόγο δεν καταναλώθηκαν ή, αντίστροφα, μεταπωλώντας αέριο το οποίο δε χρησιμοποίησαν.

    “Στις παρούσες συνθήκες όμως απρόβλεπτης εξέλιξης των ανοδικών τιμών, και ανησυχίας επάρκειας αερίου, κανένας προμηθευτής δεν μπορεί να βγει ως πωλητής στη  νέα αγορά και αν τελικά εκκινήσει, θα αναδειχθεί πώς δε  λειτουργεί σε τέτοιες συνθήκες”, σημειώνει πηγή κοντά στη διαδικασία.

    Όλα είναι έτοιμα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας… μόνο το φυσικό αέριο λείπει

    Η έναρξη του βάθρου εμπορίας προγραμματίζεται εδώ και καιρό  ώστε να δοθεί  η δυνατότητα εφαρμογής και στη χώρας μας του μοντέλου των χρηματιστηριακών συναλλαγών για τις αγοροπωλησίες καυσίμου.

    Έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων, η ΡΑΕ προχώρησε πριν λίγες ημέρες και στη δημοσίευση τριών ακόμη αποφάσεων, οι οποίες αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα της Διαύγεια.

    Αναλυτικά πρόκειται για:

    Έγκριση του Κανονισμού Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Δείτε αναλυτικά εδώ.

    Έγκριση της Απόφασης σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου στο Σύστημα Εκκαθάρισης των Συναλλαγών του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Χρηματιστήριου Ενέργειας. Δειτε αναλυτικά εδώ.

    Έγκριση Προδιαγραφών Προϊόντων στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Δείτε αναλυτικά εδώ.

    Η πλατφόρμα εμπορίας εμπορίου (γνωστή και ως «βάθρο εμπορίας») θα ενσωματώνει μία προημερήσια αγορά με προϊόντα που θα καλύπτουν τα επόμενα τρία 24ωρα, καθώς και μία ενδοημερήσια αγορά. Επίσης, μέσω της πλατφόρμας θα γίνονται και οι αγοραπωλησίες αερίου εξισορρόπησης για τις ανάγκες του συστήματος μεταφοράς.

    Σε δεύτερο χρόνο, θα εξεταστεί η έναρξη διαπραγμάτευσης και προθεσμιακών συμβολαίων. Κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες για την εφαρμογή στρατηγικών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging), χωρίς να χρειάζεται πλέον να αξιοποιούν αποκλειστικά ανάλογα εργαλεία σε ευρωπαϊκές αγορές.

    Ωστόσο, η συμμετοχή των εταιρειών της αγοράς, αποτελεί το σημαντικότερο στοίχημα για την επιτυχία της λειτουργίας της και είναι άγνωστο τόσο το πώς θα μπορούσε να γίνει στις σημερινές συνθήκες, όσο και για το αν αναβληθεί, πότε μπορεί να τοποθετηθεί η εκκίνησή της,  αφού κανείς δεν μπορεί πει πότε θα θεωρηθεί ότι η κρίση ξεπεράστηκε…



    ΣΧΟΛΙΑ