• ΑΓΟΡΕΣ

    Άλμα 80% σήμερα για το φυσικό αέριο, γκρεμίζονται οι αγορές – Κοντά στα 2.000 δολάρια ο χρυσός


    Σπάει τα κοντέρ το ξέφρενο ράλι ανόδου των τιμών στην ενέργεια.

    Κάτω από τη βαριά σκιά του ενδεχομένου της επιβολής εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας από την πλευρά της Δύσης, η αγορά στην κυριολεξία έχει πάρει φωτιά.

    Λίγο πριν από τι 11 το πρωί της Δευτέρας, το φυσικό αέριο κάνει άλμα 80%, καθώς η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου (TTF GAS) εκτοξεύεται στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Η τιμή αυτή συνιστά ιστορικό ρεκόρ, με την τιμή του φυσικού αερίου να έχει ενισχυθεί κατά 264% από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το φυσικό αέριο υποχώρησε προς την περιοχή των 319 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταδεικνύοντας την έκδηλη νευρικότητα στην αγορά.

    Ενώ σε ορίζοντα 12μηνου το φυσικό αέριο έχει κάνει άνοδο 1893%. Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο τύπου Brent αφού «πέταξε» στα 139 δολάρια το βαρέλι, βρίσκεται τώρα στα επίπεδα των 127,5 δολαρίων.

    Το σκηνικό στις αγορές έρχεται να δημιουργήσει ακόμα πιο πιεστικές συνθήκες στο μέτωπο της «έξαρσης» του πληθωρισμού.

    Ειδικά σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, η εισαγωγές από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 30% για την Ευρώπη.

    Από το πρωί σήμερα στο βαθύ «κόκκινο» βρίσκονται και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη των 600 μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης να υποχωρεί κατά 3,6%.

    Για τα χρηματιστήρια της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας οι απώλειες ξεκινούν από το 4,4% και φτάνουν μέχρι το 5,25%.

    Από το πρωί σήμερα ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού που βρίσκεται στα 1997 δολάρια ανά ογιά, απέχοντας πολύ λίγο από το ιστορικό ρεκόρ των 2.075,1 δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2020.

    Αποτιμώμενος στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ο χρυσός βρίσκεται τώρα στα 1.841,8 ευρώ ανά ογιά, που συνιστά ρεκόρ όλων των εποχών.

    Στην γενικότερη αναταραχή που επικρατεί από το πρωί στις αγορές εντάσσεται η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να κινείται τώρα στα 1,085 δολάρια, καθώς το ευρώ έχει χάσει σχεδόν το 4% της αξίας του στο διάστημα του πολέμου στην Ουκρανία.



    ΣΧΟΛΙΑ