• Business

    Χαμόγελα από τον Renzi. Μόλις σώθηκε η παλαιότερη τράπεζα στον πλανήτη

    • NewsRoom
    Mateo Renzi

    Mateo Renzi. Πρωθυπουργός Ιταλίας.


    Σώθηκε από ότι φαίνεται η παλαιότερη Τράπεζα του κόσμου με αποτέλεσμα ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mateo Renzi να χαμογελά. Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας κοινοπραξίας οκτώ τραπεζών για την εγγύηση του ποσού των 5 δις. ευρώ βρίσκεται η Monte dei Paschi, με το ποσό να προορίζεται για την ενίσχυση του ισολογισμού της ιταλικής τράπεζας. Εκτός των JP Morgan και Mediobanca, η κοινοπραξία περιλαμβάνει τις Goldman Sachs, Santander, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank και BOFA Merrill Lynch. Νωρίτερα, το Reuters και πάλι είχε αναφέρει ότι το δ.σ. της Banca Monte dei Paschi di Siena αναμένεται να απορρίψει το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης που παρουσίασε ο βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης Corrado Passera και χρηματοδοτείται από την UBS.

    Το δ.σ. της τράπεζας συνεδρίασε  για να εγκρίνει τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου και το δικό της σχέδιο διάσωσης που προβλέπει έκδοση μετοχών 5 δις. ευρώ καθώς και την πώληση δανείων 10 δισ. ευρώ που χορήγησε η τράπεζα στους δανειστές και τώρα θεωρούνται αφερέγγυα.

    Πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει μετρητά 2,5-3 δισ. ευρώ και μια εθελοντική μερική μετατροπή μέρους των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας, και υποστηρίζεται από κάποια αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά funds.

    Πως κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Monte dei Paschi
    Πως κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Monte dei Paschi

    Σημειώνεται πάντως ότι σε θετικό έδαφος “τερμάτισαν” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έλαβαν ώθηση από την ανάκαμψη των τιμών του αμερικανικού αργού WTI και το ράλι που γνώρισαν οι τραπεζικές μετοχές, εν όψει της δημοσιοποίησης των stress tests.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 341,89 μονάδες, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με άνοδο 3,6% και πρόκειται για τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Οκτώβριο του 2015. Σε εβδομαδιαία βάση, κέρδισε 0,5%.

    Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε οριακά υψηλότερα κατά 0,02% στις 6.722,70 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,46% στις 4.440,80 μονάδες και ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,55% στις 10.331 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB γνώρισε άνοδο 1,99% στις 16.851 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,11% στις 8.573,50 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 διαμορφώθηκε επίσης 1,11% στις 4.733,45 μονάδες.

    Στο “μέτωπο” των τραπεζών, και καθώς η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα των stress tests, η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena σημείωσε “άλμα” 6,3%, η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ενισχύθηκε κατά 3,7%, η UBS κέρδισε 0,5% και η Barclays γνώρισε άνοδο 5,5%. Ο Stoxx Europe 600 Banks διαμορφώθηκε υψηλότερα κατά 2,2%

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/manolis-kapsis-kani-epithesi-ston-pappa-pou-opos-lei-theli-ton-thanato-tou-mega/64708

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/to-sokaristiko-mellon-tis-modas/13333



    ΣΧΟΛΙΑ