• Business

    Χαμηλές προσδοκίες για Forthnet – Δεσμευτική και από Αντέννα λένε οι πληροφορίες


    Παραμένουν χαμηλές οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha και Εθνική). Κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς την περασμένη Παρασκευή κατέθεσαν οι Vodafone – Wind και, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Αντέννα.

    Αρχικά επικράτησε η πληροφορία ότι ο τηλεοπτικός σταθμός δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, με την εικόνα να αλλάζει από πληροφορίες χθες το μεσημέρι, χωρίς πάντως επίσημα να υφίσταται επιβεβαίωση περί της συμμετοχής του, είτε από την πλευρά των τραπεζών είτε από τη διοίκησή του.

    Η συγκεκριμένη διαδικασία εξελίσσεται χωρίς να υπάρχει έστω και το μίνιμουμ μιας επίσημης ενημέρωσης, ενώ είναι ενδεικτικό ότι από την πλευρά των τραπεζών (που δεν έχουν όλες την ίδια έκθεση στα δάνειά της) διαρρέεται ότι οποιαδήποτε στιγμή και αν κατατεθεί μια ενδιαφέρουσα προσφορά θα εξεταστεί.

    Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση εξαιτίας του σημαντικού τραπεζικού δανεισμού της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας και όχι μόνον. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της Forthnet είναι 255 εκατ. ευρώ και ο μακροπρόθεσμος 42 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της είναι 96,8 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της να είναι 447,4 εκατ. ευρώ.

    Τα τελευταία χρόνια, στο μεταξύ, δεν είχε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της δραστηριότητάς της και έχει ελάχιστα εκσυγχρονίσει το δίκτυό της, όταν αντίθετα οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών. Αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα να βρεθεί επενδυτής που δεν είναι τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, ώστε να την αγοράσει για τους συνδρομητές της, δηλαδή να τη συγχωνεύσει, όπως σκοπεύουν οι Vodafone – Wind, γιατί σημαίνει επιπλέον επένδυση σε υποδομές, πέρα από την ανάληψη των χρεών.

    Εκτιμάται ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι έχουν ζητήσει μεγάλο «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων της Forthnet, κάτι που απαιτεί γενναίες αποφάσεις από την πλευρά των τραπεζών, ειδικά αν αυτό συνοδευτεί με την είσοδο της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης. Επίσης, στην όλη συζήτηση τίθεται το κατά πόσον θα εγκριθεί από τις αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές, μια ακόμα συγχώνευση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να περιοριστούν σε τρεις, αλλά και η στάση της κυβέρνησης που πιθανότατα δεν επιθυμεί μια τέτοια υπόθεση να εξελίσσεται ενόψει προεκλογικής περιόδου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Vodafone και Wind κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μην ανησυχείτε: Ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς δεν φεύγει!!!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διπλή κίνηση για την Dimand στην εξαγορά του κτηρίου της πτωχευμένης Χ.Κ. Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία»)



    ΣΧΟΛΙΑ