• Business

    Χαϊδάς για συμφωνία με Καμπουρίδη: «Αγωνιστήκαμε για την επένδυση στην Κρήτη – Θα ήταν κρίμα να χαθεί τόσος κόπος»

    Ικτίνος

    Ευάγγελος Ν. Χαϊδάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε.


    «Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε μια επένδυση που αρχίσαμε το 2000. Θα ήταν κρίμα όλος αυτός ο κόπος να πάει χαμένος», δηλώνει στο mononews.gr ο επικεφαλής της Ικτίνος, Ευάγγελος Χαϊδάς, σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπέγραψε πριν από μερικά 24ωρα με τον Μίλτο Καμπουρίδη για το τουριστικό project στη Σητεία της Κρήτης.

    Όπως λέει ο κ. Χαϊδάς, η απόφασή του να εξαγοράσει το ποσοστό του πρώην συνεργάτη του πηγάζει από τη βούλησή του να ξεκινήσει επιτέλους η επένδυση που χρονολογείται από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τον χρόνο που χάθηκε.

    «Το έργο», επισημαίνει, «θα μπορούσε έστω και μερικώς να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό, αφού έχει λάβει όλες τις άδειες που απαιτούνται, ύστερα από 10 χρόνια αγώνα με την ελληνική γραφειοκρατία» και τονίζει πως είναι μια επένδυση που περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία η τοπική κοινωνία.

    Ικτίνος
    Ευάγγελος Ν. Χαϊδάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε.

    Να σημειωθεί ότι η τουριστική επένδυση αφορά στη δημιουργία σύνθετης τουριστικής εγκατάστασης στη θέση Όρμος Φανερωμένης της Κοινότητας Σκοπής του Δήμου Σητείας, σε έκταση 2.800 στρεμμάτων περίπου και θα περιλαμβάνει:

    • Ξενοδοχείο 5 αστέρων
    • Κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), 100 ατόμων
    • Συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων
    • Γήπεδο Golf, 18 οπών
    • Μαρίνα 85 τουριστικών σκαφών
    • Δύο οικιστικές περιοχές, όπου θα ανεγερθούν 300 περίπου μεζονέτες

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ικτίνος, η απόκτηση του πλήρους ελέγχου αναμένεται να διευκολύνει την είσοδο νέου επενδυτή στο project, ο οποίος θα αναλάβει και την ευθύνη για την ολοκλήρωσή του έργου.

    «Θέλουμε ένα σοβαρό επενδυτή, ο οποίος θα στηρίξει το εγχείρημα», σημειώνει και διευκρινίζει πως «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε με μειοψηφικό ποσοστό».

    Ο  κ. Χαϊδάς αποκαλύπτει πως υπάρχουν ήδη πάρα πολλές συζητήσεις με διάφορους υποψήφιους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο πρωτοποριακό έργο, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή.

    Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία σύντομα, ακόμη και πριν τον Μάιο, οπότε λήγει η προθεσμία που έχει η Ικτίνος για να εξοφλήσει το τίμημα της συμφωνίας με τον Μίλτο Καμπουρίδη.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ικτίνος συμφώνησε να εξαγοράσει το 79,65% της κυπριακής εταιρείας Latirus Ltd, το οποίο ανήκει στην Dolphin CI Thirteen, συμφερόντων του Μίλτου Καμπουρίδη, έναντι τιμήματος μεταξύ 14 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ.

    Με την κίνηση αυτή, ανέλαβε το σύνολο των μετοχών της Latirus, στην οποία κατέχει ήδη το 20,344%.

    Με την υπογραφή της συμφωνίας καταβλήθηκε το ποσό των 1.400.000 ευρώ και εξαγοράστηκε ποσοστό 7,966% της εταιρείας και έτσι η Ικτίνος Ελλάς κατέχει το 28,31% της Latirus.

    «Εκτόξευση κερδών»

    Η απόφαση για την εξαγορά του ποσοστού στη Latirus έρχεται τη στιγμή που η  Ικτίνος κυριολεκτικά «καλπάζει» και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

    Συγκεκριμένα, το 2017 οι πωλήσεις της «έκλεισαν» στα 48,5 εκατ. ευρώ από 31,7 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 50% ενώ η κερδοφορία της υπερδιπλασιάσθηκε (!). Εξίσου θετικές είναι οι προοπτικές για τη νέα χρονιά λόγω της υψηλής ζήτησης που υπάρχει στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά μάρμαρα.

    Προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση και να ενισχύσει την παραγωγικότητά της, η εταιρεία απέκτησε πρόσφατα μονάδα επεξεργασίας μαρμάρων στη Δράμα. Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο της Λαζαρίδης Μάρμαρα που βγήκε στο σφυρί από ειδικούς εκκαθαριστές (την ΕΥ).

    Υπολογίζεται ότι το εν λόγω εργοστάσιο θα προσθέσει στην εταιρεία πωλήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ευ. Χαϊδάς (Ικτίνος): Διευκρινήσεις για την συνεργασία με την Dolphin

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deal στον τουρισμό: «Έδωσαν τα χέρια» Ικτίνος – Καμπουρίδης για εξαγορά της Latirus



    ΣΧΟΛΙΑ