• Business

    Χ. Καρώνης (VIVA) στο mononews: Από ηλεκτρονικό πορτοφόλι γίναμε τραπεζικός  λογαριασμός, χωρίς χρέωση εμβάσματος


    Οι υπηρεσίες πληρωμών δεν ανήκουν πια αποκλειστικά στις τράπεζες. Ο γρήγορα εξελισσόμενος κλάδος των πληρωμών στην Ελλάδα ξεκίνησε από τη VIVA και σήμερα οργανώνονται για να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν και ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ προσφέροντας πρόσβαση σε πλατύ κοινό μέσω του δικτύου τους, ηλεκτρονικό πορτοφόλι ή λογαριασμό για συναλλαγές.

    Η viva που πρόσθεσε πρόσφατα και τα 300 καταστήματα της Wind στο δυναμικό του δικτύου της,  πάει ένα βήμα μπροστά μετατρέποντας το ηλεκτρονικό πορτοφόλι σε τραπεζικό λογαριασμό ώστε να μπορεί να δέχεται και κάνει πληρωμές, μάλιστα χωρίς χρέωση εισερχόμενου εμβάσματος. «Σύντομα θα δώσουμε στο κοινό τη δυνατότητα αναλήψεων από τους πιστοποιημένους αντιπροσώπους μας και καταθέσεων σε άλλες τράπεζες ώστε  τελικά κάθε σημείο μας να γίνει virtual τραπεζικό κατάστημα» σημειώνει στο mononews ο κ. Καρώνης.

    Το ίδιο μοντέλο ανταγωνιστικών πληρωμών ταυτόχρονα η Viva το ετοιμάζει για 11 χώρες, ανοίγει νέα γραφεία σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μιλάνο, Ρουμανία και Κύπρο και ετοιμάζεται για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, τουλάχιστον 50 εκ. ευρώ, στις αρχές του 2019.

    Το δίκτυο  αντιπροσώπων

    Στη λιανική έχει παρουσία μέσω 1500 πιστοποιημένων αντιπροσώπων που είναι πρατήρια βενζίνης και σουπερμάρκετ και τα καταστήματα της WIND και από αυτά μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει το e-banking μιας τράπεζας.

    «Το δίκτυο αντιπροσώπων λειτουργεί σαν virtual τραπεζικό κατάστημα εξυπηρετώντας όλους για όλες τις συναλλαγές και τις πληρωμές. Προσφέρουμε ΙΒΑΝ, δυνατότητα τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος έχει μηδενική χρέωση εισερχόμενου εμβάσματος.  Σήμερα αν κάποιος δεν έχει λογαριασμό στην ίδια τράπεζα με κάποιον άλλο χρεώνεται για το έμβασμα που κάνει και που λαμβάνει. Στο δικό μας ΙΒΑΝ λογαριασμό αυτός που λαμβάνει δεν χρεώνεται”, εξηγεί ο κ. Καρώνης.

    «Η συγκυρία δημιουργεί μια ανάγκη για νέα εικονικά τραπεζικά καταστήματα καθώς τα καταστήματα των τραπεζών θα μειώνονται λόγω μείωσης κόστους, και εμείς προσφέρουμε ανταγωνιστικότερες τιμές στις προμήθειες» σημειώνει.

    «Στο πλαίσιο αυτό ετοιμαζόμαστε, το πρώτο τρίμηνο του 2019, να δώσουμε και τη δυνατότητα για αναλήψεις στο κοινό  επεκτείνοντας τις υπηρεσίες των αντιπρόσωπων μας. Επόμενος στόχος μετά τη δυνατότητα αναλήψεων θα είναι να μπορεί το κοινό από τα σημεία μας να  κάνει καταθέσεις σε άλλες τράπεζες και είμαστε ήδη σε συζητήσεις με τις τράπεζες γι αυτό».

    «Ο πελάτης νιώθει ασφάλεια- έχουμε αποτύπωση κεφαλαίων 1 προς 1»

    Τη δυνατότητα τραπεζικού λογαριασμού η viva ήδη την προσφέρει στους 56.000 εμπόρους που συνεργάζεται. «Ο πελάτης πια δεν χρειάζεται να έχει τράπεζα παρά μόνο αν έχει δάνειο. Όλες οι άλλες υπηρεσίες εισπράξεις και πληρωμές προσφέρονται από τη viva. Δεν έχουμε καταθετικά, δανειακά και επενδυτικά προϊόντα. Δεν δίνουμε επιτόκιο καταθέσεων γιατί δεν λειτουργούμε επενδυτικά και δεν έχουμε αποδόσεις να μοιραστούμε. Γι αυτό έχουμε 1 προς 1 αποτύπωση κεφαλαίων. Όσα κεφάλαια καταθέτουν  οι πελάτες μας είναι όλα   εκεί. Έχουμε λογαριασμό που έχει ΙΒΑΝ και αποτύπωση κεφαλαίου ένα προς ένα, προσφέροντας μια ασφάλεια σε όποιον έχει την κατάθεσή του σε εμάς. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι ο πελάτης που έχει ένα λογαριασμό όψεως και δεν επιδιώκει σε καμιά απόδοση δεν πρέπει να παίρνει κανένα ρίσκο, να μη φοβάται καμιά ανακεφαλαιοποίηση και να ξέρει ότι τα κεφάλαιά του είναι εκεί.  Σε  εμάς δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο ο πελάτης μας. Αν δώσουμε δάνεια (  με την άδειά μας μπορούμε να δώσουμε δάνειο για μέχρι 12 μήνες ) θα πρέπει να γίνει με άλλα κεφάλαια και όχι με τις καταθέσεις.

    Οι τραπεζικές υπηρεσίες συναλλαγών δεν σταματούν στην Ελλάδα. Σήμερα έχει γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Βουκουρέστι. Μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργούν νέα γραφεία σε Κύπρο και Μιλάνο ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019 θα ανοίξουν σε Φραγκφούρτη, Παρίσι και Άμστερνταμ.

    Αύξηση κεφαλαίου με αποτίμηση 170-180 εκ. ευρώ

    Στο πρώτο δίμηνο του 2019 αναμένεται να γίνει η αύξηση κεφαλαίου κατά 50-70 εκ. ευρώ ανάλογα την αποτίμηση. «Από τους σημερινούς μας μετόχους, η DECA δεν μπορεί να συμμετάσχει αφού τα 15 εκ. με τα οποία συμμετείχε είναι το μαξιμουμ που μπορεί να επενδύσει αλλά αν ο Λάτσης θα συμμετάσχει ή όχι δεν το ξέρουμε. To minimum αποτίμησης που θα αποδεχτούμε είναι 170-180 εκ. ευρώ διπλάσια από την αποτίμηση του 2017 που ήταν 87 εκ. ευρώ και ο στόχος να αντλήσουμε τουλάχιστον 50 εκ. ευρώ. Η αποτίμησή μας δεν επηρεάζεται από την ελληνική οικονομία. Διάφορα funds που επενδύουν στο FinTech μας εξετάζουν κι εμείς πρέπει να διαλέξουμε ποιους θα έχουμε συνεταίρους. Δεν θα αφήσουμε να μπει τράπεζα στο μετοχικό μας κεφάλαιο.»

    Η αποτίμηση της viva είναι πολλαπλάσια 6 φορές του τζίρου της, ακριβώς γιατί απευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού και στο δυναμικό κλάδο του FinTech. «Αυτή η αποτίμηση είναι με βάση τα σημερινά δεδομένα. Γιατί αν η αγορά διεθνώς δεν πάει τόσο καλά όσο είναι σήμερα, με δεδομένο ότι το Brexit είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η αποτίμησή μας. Όποιος κάνει επιχειρείν σήμερα… κάνει ιστιοπλοϊα με μελτέμια και πρέπει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο» καταλήγει.



    ΣΧΟΛΙΑ