• Business

    ΗΠΑ: Κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Barclays

    Barclays


    Μήνυση κατέθεσε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον της τράπεζας Barclays, κατηγορώντας την για απάτη. Η τράπεζα είχε αρνηθεί να καταβάλει το χρηματικό ποσό που ζητούσε ως διακανονισμό η κυβέρνηση για την επίλυση της υπόθεσης που αφορούσε την πώληση ενυπόθηκων ομολόγων την περίοδο 2005-2007, συμβάλλοντας στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008.

    Η εξέλιξη ξάφνιασε πολλούς καθώς είναι σπάνιο μια τράπεζα να αποφασίζει να μην πληρώσει κάποιο διακανονισμό με την κυβέρνηση και να επιλέγει να διακινδυνεύσει την εμπλοκή της σε νομικές διαμάχες με το αμερικανικό δημόσιο.

    Σύμφωνα με την τράπεζα οι κατηγορίες της αμερικανικής δικαιοσύνης δεν ταυτοποιούνται Barclays θα δοκιμάσει την τύχη της απέναντι στους αξιωματούχους επιβολής της διακυβέρνησης Τραμπ. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τράπεζα έχει ήδη προσλάβει δικηγορικό γραφείο, του οποίου ο κορυφαίος δικηγόρος είναι γνωστός για την επιθετική υπεράσπιση των πελατών του.

    Η Barclays είναι μια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, περιλαμβανομένων των HSBC, Credit Suisse, UBS και Royal Bank of Scotland, που δεν έχουν ακόμη δώσει τέλος στις μακρόχρονες έρευνες των Ηνωμένων Πολιτειών στον τρόπο με τον οποίο πούλησαν ενυπόθηκα ομόλογα την περίοδο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Η μήνυση κατά της Barclays σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Υπουργείο Δικαιοσύνης κινείται νομικά ενάντια σε μία από τις τράπεζες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της διακυβέρνησης Ομπάμα να ανακτήσει τις ζημιές που υπέστησαν οι επενδυτές από τα χρεόγραφα.

    Από αυτή την προσπάθεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακτήσει πάνω από 46 δισ. δολάρια από έξι αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι στιγμής.

    Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, η Deutsche Bank συμφώνησε σε διακανονισμό 7,23 δισ. δολαρίων για να δώσει τέλος στην έρευνα για τις δικές της συναλλαγές, μειώνοντας το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί στο μισό, ενώ η Credit Suisse συμφώνησε σε διακανονισμό 5,3 δισ. δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Deutsche Bank: Στα 7,2 δισ ευρώ το πρόστιμο στις ΗΠΑ. Δεν αναζητά κεφάλαια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Γιατί η εθελούσια έξοδος ήταν αρνητική για την ΕΤΕ. Έφυγαν 1050 άτομα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Kρατική παρέμβαση για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena



    ΣΧΟΛΙΑ