• Business

    Τράπεζα Αττικής. O Εισαγγελέας και ο κίνδυνος

    Attica Bank

    Attica Bank


    Tην εφαρμογή του νόμου Χαρδούβελη, για κάλυψη του αναβαλλόμενου φόρου από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου φαίνεται ότι θα «εγκαινιάσει» η Τράπεζα Αττικής.

    Η τράπεζα έκλεισε το εννεάηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου με ζημιές, μετά από φόρους, ύψους 15,5 εκατ. Ευρώ και θα είναι ζημιογόνος και για το σύνολο της χρήσης αφού το break even θα επιτευχθεί το 2017.

    Η εμφάνιση ζημιών, φέτος, θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία συμψηφισμού αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, που έχει η τράπεζα έναντι του Δημοσίου, με φόρο εισοδήματος.

     Με βάση το νόμο Χαρδούβελη, όπως τροποποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει την απαίτηση της Αττικής, παρέχοντας κεφάλαια μέσω υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου.

    Η ένταξη όλων των τραπεζών στο νόμο Χαρδούβελη έγινε για να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου και να μην εξαρτώνται οι αναβαλλόμενες φορολογικές  απαιτήσεις από τη μελλοντική κερδοφορία. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε η πλήρης αναγνώριση των οριστικών φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

    Το ύψος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων της Attica Bank στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν σε 389,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμη ποιό μέρος έχει ενταχθεί στο νόμο Χαρδούβελη.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η Αττικής θα γράψει στην τρέχουσα χρήση με ζημιές μετά από φόρους, περίπου 20 εκατ. ευρώ, και υπό αυτές τς συνθήκες το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα κινηθεί μεταξύ 12 με 15,5 εκατ. ευρώ.

    Με βάση το νόμο, το Δημόσιο μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματα του απευθυνόμενο αρχικά στους υφιστάμενους μετόχους και εν συνεχεία σε τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Εάν δεν το καταφέρει, καλύπτει το ίδιο την αύξηση και παίρνει μετοχές τις οποίες εν συνεχεία μπορεί να πουλήσει.

    Η αύξηση δεν θα γίνει με παροχή δικαιώματος προτίμησης στους παλαιούς μετόχους, και άρα, κυρίως το ΤΣΜΕΔΕ θα υποστεί dilution.

    Καθώς δε, ο στόχος είναι η μείωση του ποσοστού του ταμείου, το ΤΣΜΕΔΕ δεν θα μπορεί να αγοράσει και στην πορεία μετοχές της τράπεζας, συνεχίζοντας την καταγραφή ζημιών από την επένδυσή του.

    Τα προβλήματα της Τράπεζας Αττικής δεν τελειώνουν εδώ αφού οι «ουρές» είναι πολλές από την προηγούμενη αύξηση,όπως έχει αποκαλύψει το mononews.

    H κρατική ΕΥΔΑΠ υπό την διοίκηση του κ. Γιάννη Μπενίση επένδυσε στην Τράπεζα Αττικής το θηριώδες ποσό των 20 εκατ. ευρώ και ήδη δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της αύξησης (Φεβρουάριος 2016) η επένδυσή της έφθασε να αποτιμάται 6 εκατ. ευρώ. Είχε δηλαδή ζημιές ( υποαξίες ) 14 εκατ. ευρώ. Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου γράφαμε:  ” Τριακόσια τριάντα εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε ένα μήνα το Ταμείο των Μηχανικών, το ΤΑΠΙΤΑΛΤ , η ΕΥΔΑΠ και το Ελευθέριος Βενιζέλος έχασαν  το 70% των χρημάτων που επένδυσαν στην Τράπεζα Αττικής. Μια κίνηση η οποία μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση η οποία υποχρέωσε τα ταμεία και τις διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ και του Ελ.Βενιζελος να επενδύσουν σε μια τράπεζα η οποία την ώρα που αγόραζαν μετοχές μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η αποτίμηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό ήταν κατά 15% χαμηλότερη.

    Δηλαδή ενώ στο ταμπλό η μετοχή είχε περίπου 0, 25 ευρώ οι διοικήσεις έδωσαν 0,30 ευρώ ανά μετοχή για να τοποθετηθούν στην ΑΜΚ. Συνολικά έχουν χαθεί από την περιουσία των εταιριών αυτών και των ταμείων 330 εκατ. ευρώ. Προφανώς ήλθε η ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελικές αρχές για να διαπιστωθεί ποιος έδωσε την εντολή να επενδύσουν στην Attica Bank με αποτέλεσμα να χαθούν ολόκληρες περιουσίες των ταμείων και των  κρατικών αυτών εταιριών.”

    Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου η ΕΥΔΑΠ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έχασε 17 εκ ευρώ από την επένδυση των 20 εκ ευρώ που έκανε στην Τράπεζα Αττική, κάνοντας στην ουσία μονόδρομο την έρευνα για την υπόθεση.

    Στην Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση για την περίοδο 1/1/2016-30/06/2016 η ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι συμμετείχε στην ΑΜΚ της Attica Bank με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή εντάχθηκε στην κατηγορία των διαθεσίμων προς πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και αποτιμήθηκε στην εύλογη αξία τους σύμφωνα με την επίσημη τιμή του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την 30/06/2016. Οι ζημίες που προέκυψαν λόγω μεταβολής της εύλογης αξίας καταχωρήθηκαν στα λοιπά συνολικά έσοδα, χωρίς να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της περιόδου.

    Ως εκ τούτου, στην Εξαμηνιαία Έκθεση 2016 δεν αναγνωρίστηκε ζημία απομείωσης ύψους 14.066 χιλ. ευρώ στα αποτελέσματα της εν λόγω περιόδου, που αφορά στη διαφορά μεταξύ της εύλογης αξίας της επένδυσης της Εταιρείας σε μετοχές της Attica Bank ΑΤΕ και του κόστους κτήσης αυτής, η οποία είχε καταχωρηθεί απευθείας στα ίδια κεφάλαια μέσω λοιπών συνολικών εσόδων, σύμφωνα με την παρ. 67 του ΔΛΠ 39, παρότι υπήρχε αντικειμενική απόδειξη απομείωσής της, ήτοι σημαντική μείωση της εύλογης αξίας αυτής κάτω του κόστους κτήσης, σύμφωνα με την παρ. 61 του ΔΛΠ 39.

    Η επίδραση που θα είχε η αναγνώριση της σχετικής ζημίας απομείωσης στα αποτελέσματα της περιόδου 1/1/2016-30/06/2016 σε ενοποιημένη και μη βάση σε βασικά οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας διαμορφώνεται ως εξής:

    Τα αποτελέσματα προ φόρων θα ήταν μειωμένα κατά 14.066 χιλ. ευρώ, ήτοι από 26.246 χιλ. ευρώ σε 12.180 χιλ. ευρώ. Τα αποτελέσματα μετά φόρων θα ήταν μειωμένα κατά 9.987 χιλ. ευρώ ήτοι από 17.314 χιλ. ευρώ σε 7.327 χιλ. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

    Η σχετική ζημία απομείωσης όπως διαμορφώνεται σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2016, ανέρχεται σε 17.000 χιλ.(τιμή κλεισίματος μετοχής Attica Bank ATE 16/12/2016).

    Η Εταιρεία κατά τη σύνταξη, για σκοπούς διοικητικής πληροφόρησης, των 9μηνων Οικονομικών Καταστάσεων, αναγνώρισε την σχετική ζημία απομείωσης ποσού 17.000 χιλ. ευρώ στα αποτελέσματα της περιόδου 1/1/2016-30/9/2016 και τα βασικά οικονομικά μεγέθη διαμορφώθηκαν ως εξής: αποτέλεσμα προ φόρων 30.946 χιλ. ευρώ και αποτέλεσμα μετά φόρων 18.923 χιλ. ευρώ.

    Ως εκ τούτου, η ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2016 θα περιλαμβάνει τη σχετική ζημία απομείωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: Αυξήσεις μέχρι και 64% στο παρά πέντε – Ποιά λεπτομέρεια αλλάζει τα πάντα;

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Μαστίγιο» Σόιμπλε σε Τσίπρα: «Καμία ανοχή σε αυτόν που κατηγορεί την Γερμανία»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίδομα θέρμανσης: Οδηγός για να το πάρετε έγκαιρα και ολόκληρο



    ΣΧΟΛΙΑ