• Business

    Φ. Καραβίας (Eurobank): Τι θα γίνει το 2017 στην οικονομία και στις τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank


    Έχουμε φθάσει ως οικονομία τον πάτο του βαρελιού και πλέον η χώρα θα κινηθεί ανοδικά. Αυτό εκτιμά ο Φωκίων Καραβίας, ο οποίος «βλέπει» την είσοδο σε τροχιά βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης αλλά υπό προϋποθέσεις.

    Τεχνοκράτης και γνώστης της τραπεζικής αγοράς ο Φωκίων Καραβίας έχει μια ψύχραιμη αντιμετώπιση των εξελίξεων και ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank καλείται να διαχειριστεί την επίπτωση που έχει στις τραπεζικές δραστηριότητες η παρατεινόμενη κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ο ίδιος τονίζει, η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων είναι προτεραιότητα όπως και η επαναφορά σε κανονικότητα για τον κλάδο.

    Ο Φωκίων Καραβίας θεωρεί ότι πρώτη προϋπόθεση για επιστροφή σε ανάπτυξη είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Η καθυστέρηση έχει μεγαλύτερο κόστος από το όφελος που επιδιώκουμε κάθε φορά παρατείνοντας τη διαβούλευση με τους εταίρους ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει να οριστικοποιηθούν παράλληλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, που με τη σειρά τους ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    Όπως αναφέρει σε όλους τους τόνους ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank «σε ένα περιβάλλον τόσο ρευστό όσο αυτό που βιώνουμε στην εποχή μας, γεμάτο αβεβαιότητες και απρόβλεπτους κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα, έχει κρίσιμη σημασία να αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία στο χρονικό παράθυρο που παρουσιάζεται».

    Η πρόσβαση στις αγορές είναι ένα από τα ορόσημα για την έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τον Φωκίωνα Καραβία και είναι ένα βήμα που αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επάνοδο στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει το δυναμικό για να εκπλήξει θετικά τα επόμενα χρόνια και η δεύτερη προϋπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να αποτυπώνεται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής: η μετατόπισή του σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη αλλά και εφικτή αφού έχει συντελεστεί στο μέγιστο μέρος της η δημοσιονομική προσαρμογή, εκτιμά ο επικεφαλής της Eurobank.

    Ο περιορισμός του φορολογικού βάρους, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, η πειστική διαβεβαίωση για τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, η ραγδαία μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης μαζί με την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι κρίσιμα για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Υπό αυτές τις προϋποθέσεις υπάρχουν κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα, τώρα που τα έχουμε τόσο ανάγκη, λέει σε συνομιλητές του ο Φωκίων Καραβίας.

    Με το τραπεζικό σύστημα και ειδικά την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων συνδέεται η τρίτη προϋπόθεση επιστροφής σε ανάπτυξη αφορά το τραπεζικό σύστημα.

    Μαγικές ή οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν, λέει ο Φωκίων Καραβίας, «οφείλουμε να κινηθούμε με σαφή σχεδιασμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους», λέει χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν. Καραμούζης: Το σοκ των 90 ημερών

     



    ΣΧΟΛΙΑ