• Business

    Χ. Βαφειάς: Ζημιογόνο για την StealthGas το τρίτο τρίμηνο του 2016

    Χάρης Βαφειάς ναυτιλία StealthGas

    Χάρης Βαφειάς. Εφοπλιστής


    Μειωμένα έσοδα και αυξημένα έξοδα κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του 2016 η ναυτιλιακή εταιρεία StealthGas, συμφερόντων του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, σε μία περίοδο που πάντως είναι εποχιακά πιο δύσκολη για τον τομέα των μεταφορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

    Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία, τα έσοδα στο τρίτο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν σε 34,4 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 35,8 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015, καθώς η αξιοποίηση του στόλου υποχώρησε σε ετήσια βάση από το 94,4% στο 88%.

    Παράλληλα, μπορεί η StealthGas να μείωσε κατά 1,2 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση (από 5,2 εκατ. δολάρια σε 4 εκατ. δολάρια) τα μεταφορικά της έξοδα, λόγω της μείωσης των ενεργών πλοίων της, όμως την ίδια στιγμή αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. δολάρια τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων της (από 13,4 εκατ. δολάρια σε 14,6 εκατ. δολάρια), λόγω της καθαρής αύξησης του στόλου της κατά ένα πλοίο και της επιστροφής δύο πλοίων από συμφωνίες ναύλωσης. Αυξημένα ήταν και τα έξοδα για τόκους και χρηματοδότηση.

    Έτσι, η StealthGas κατέγραψε καθαρές ζημίες της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι καθαρών κερδών ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων κατά την ίδια περίοδο το 2015, που μεταφράζονται σε απώλειες 6 σεντς του δολαρίου ανά μετοχή, έναντι κερδών 3 σεντς ανά μετοχή στο τρίτο τρίμηνο του 2015.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου της StealthGas, ο πρόεδρος της εταιρείας Michael Jolliffe δήλωσε: «Το τρίτο τρίμηνο του 2016 ήταν αρκετά δύσκολο. Αν και η ευρύτερη ζήτηση για LPG ήταν ισχυρή, σε αυτό το τρίμηνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με χαμηλότερες ημερήσιες τιμές και περισσότερο κενό χρόνο λόγω εποχικών παραγόντων που πίεσαν τον ισολογισμό μας έτι περαιτέρω. Σε αυτό το άσχημο περιβάλλον στην αγορά, και ειδικά σε μία πολύ αδύναμη αγορά spot, επηρεάστηκαν και οι δυνατότητές μας για κέρδη. Παρά τις αρνητικές προοπτικές, καταφέραμε να κλείσουμε εννέα νέα περιοδικά συμβόλαια και επεκτείναμε πέντε υπάρχοντα. Η κάλυψη μας έως το τέλος του χρόνου αυξήθηκε στο 87%, ενώ τα εξασφαλισμένα έσοδά μας είναι της τάξεως των 175 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές μας, συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε στενά τις δαπάνες μας, προσπαθώντας να περιορίσουμε τη βάση των λειτουργικών μας εξόδων και τις γενικές και διοικητικές μας δαπάνες. Επιπλέον, και μετά από απόφαση του διοικητικού μας συμβουλίου, σε συνεργασία με τα ναυπηγεία, αναβάλαμε την παράδοση των τεσσάρων τελευταίων μας νεότευκτων».

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Smart Idea. Γιατί ο Θεόδωρος Φέσσας επένδυσε 1 εκ ευρώ σε start up

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Επιδιώκει να φέρει νέα κεφάλαια για την Costamare

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά



    ΣΧΟΛΙΑ