• Business

    Στα χέρια της Berenberg ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια της RBS


    Στα χέρια της Berenberg πέρασαν ναυτιλιακά δάνεια ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο της Royal Bank of Scotland (RBS), με τη γερμανική τράπεζα να βάζει στο “μάτι” κυρίως τα δάνεια ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

    Η Berenberg απέκτησε τον περασμένο μήνα, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πολλούς μήνες, ναυτιλιακά δάνεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό ενός fund και είναι η διαχειρίστρια για επιπλέον δάνεια ύψους 289 εκατ. δολαρίων που απέκτησε ο ιαπωνικός όμιλος Orix. Με τον τρόπο αυτό, η Berenberg επεκτείνεται δυναμικά στην αγορά των ναυτιλιακών δανείων, καλύπτοντας ένα κενό που είχε αφήσει πίσω της η RBS, ο μεγαλύτερος πιστωτής των Ελλήνων εφοπλιστών, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ναυτιλιακό τομέα.

    Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής ναυτιλιακών της τράπεζας, Φίλιπ Βούνσμαν, πολλοί ήταν οι πελάτες της Berenberg που ζητούσαν να γίνει “η νέα τους τράπεζα” στον τομέα της ναυτιλίας, και η γερμανική τράπεζα έδειξε από την αρχή έντονο ενδιαφέρον, θέλοντας να χτίσει “γέφυρες” με τους Έλληνες εφοπλιστές που ήταν μέχρι πρότινος πελάτες της RBS. Ο λόγος που η Berenberg έδειξε τέτοιο ενδιαφέρον ειδικά για τα ελληνικά δάνεια είναι το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους αυτά εξυπηρετούνται, και προτεραιότητα της τράπεζας ήταν να αναλάβει εξυπηρετούμενα δάνεια, έστω κι αν αυτό σημαίνει χαμηλότερες αποδόσεις.

    Πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για παραδοσιακές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας που εδώ και δεκαετίες συναλλάσσονταν με την RBS, και τώρα είναι η Berenberg αυτή που θα αναλάβει τα δάνειά τους, και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνει τον δικό της ισολογισμό, αλλά έχοντας απλώς τη διαχείρισή τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλληνες εφοπλιστές: Παραγγέλνουν τάνκερ – «θηρία»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί το «Grexit» έγινε και πάλι αγαπημένη λέξη στα χείλη των διεθνών αναλυτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Καλλιμανόπουλος: Αποδεσμεύεται πλοίο της Toisa με δικαστική απόφαση



    ΣΧΟΛΙΑ