• Business

    Περίεργη έκθεση της Euroxx για τις ελληνικές τράπεζες. Ποιοι δυσαρεστήθηκαν

    • NewsRoom
    Στερλίνα


    Χωρίς να δικαιολογεί απόλυτα (σύμφωνα με άλλους αναλυτές) τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες η Χρηματιστηριακή Euroxx νωρίτερα έδωσε νέες, χαμηλότερες τιμές στόχους για τις μετοχές του κλάδου.

    Σε έκθεσή της η χρηματιστηριακή περιορίζει τις τιμές στόχους κατά 30-47% ενώ διατηρεί τη σύσταση overweight για τους τίτλους. Ειδικότερα, η Euroxx μειώνει τον στόχο για την Alpha Bank στα 2,5 από 4 ευρώ (περιθώριο  37%), για τη Eurobank στο 0,9 από 1,7 ευρώ (περιθώριο 42%), για την Εθνική Τράπεζα στα 0,35 από 0,5 ευρώ(43%) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,30 από 0,46 ευρώ.

    Η οικονομία

    Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής κάνει λόγο για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την πολιτική σταθερότητα και την αποφασιστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

    Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή βλέπει αύξηση στα καθαρά κέρδη των τραπεζών στα 900 εκατ. ευρώ το 2017 και στο 1,5 δισ. ευρώ το 2018, από 400 εκατ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή μειώνει τις προηγούμενες προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών το 2017-18 κατά 29-49%, αντανακλώντας τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις της για:

    -Την παραγωγή εσόδων από βασικές δραστηριότητες λόγω της περιορισμένης αύξησης των προϊόντων πίστης, με τη θετική επίπτωση από τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA να καταγράφεται ήδη από το 2016.

    -Τα κέρδη από trading και άλλες πηγές.

    -Το κόστος ρίσκου, που αναμένεται αυξημένο λόγω του πιο αυστηρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος (IFRS 9) και των λειτουργικών στόχων που ενέκρινε ο SSM.

    Ενθαρρυντικές τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού

    Για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα NPLs μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ σε απόλυτους όρους από τα τέλη του 2017 ενώ οι δείκτες κάλυψης παραμένουν στα υψηλά επίπεδα του 66-73% (στοιχεία Q3), περιορίζοντας τα ρίσκα για τα κεφάλαια των τραπεζών.

    Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι με τέτοιους δείκτες κάλυψης, σε συνδυασμό με τα πλεονάζοντα κεφάλαια των τραπεζών και τις ρυθμίσεις εξυπηρέτησης, οι τράπεζες θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, ανοίγοντας τον δρόμο και σε αποπληρωμές (που δεν περιλαμβάνονται στα μοντέλα της).

    Οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων και της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης είναι δύσκολοι αλλά εφικτοί, εκτιμά.

    Top picks οι Alpha και Εθνική

    Η Euroxx σημειώνει ότι προτιμά τη μετοχή της Alpha λόγω του ισχυρού δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 και της ανώτερης ποιότητας κεφαλαίων, τους υψηλούς δείκτες κάλυψης και των μεγαλύτερων περιθωρίων.

    Επίσης, προτιμά τον τίτλο της Εθνικής λόγω των ισχυρών κεφαλαίων και της υψηλής ρευστότητας, των δεικτών κάλυψης, των περιορισμένων έναντι του κλάδου επιπέδων NPLs και NPE καθώς και των υψηλότερων προοπτικών βελτίωσης των κεφαλαίων από μελλοντικές κινήσεις απομόχλευσης.

    Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι σχετικά υψηλότεροι δείκτες κεφαλαίων και κάλυψης προσφέρουν προστασία σε ένα αρνητικό σενάριο, στο οποίο οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς αναμένεται να υποαποδώσουν σε σχέση με τις άλλες δύο μετοχές του κλάδου.



    ΣΧΟΛΙΑ