• Business

    Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    bulk ξηρό φορτίο ναυτιλία ναυλαγορά


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Κινδυνεύει με λουκέτο το Hellas Liberty

    Με λουκέτο κινδυνεύει το πλωτό μουσείο S/S Hellas Liberty, το ιστορικό φορτηγό πλοίο τύπου Liberty (πρώην “Arthur M. Huddell”) που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά από το 2008, καθώς τα έξοδα συντήρησής του είναι πολύ μεγάλα, ενώ οι παλαιότερες δωρεές δεν επαρκούν πλέον για τη συνέχιση της λειτουργίας του. Ο Όμιλος Φίλων του Hellas Liberty πραγματοποίησε γενική συνέλευση στις 31 Ιανουαρίου, με κύριο στόχο να συζητηθεί το πώς θα σωθεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ιστορίας της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Ζημίες για τη Maersk 

    Ο δανέζικος ναυτιλιακός όμιλος Maersk Group ανακοίνωσε συνολικές ζημίες ύψους 1,9 δισ. δολαρίων για το έτος 2016, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ζημίες που κατέγραψαν οι θυγατρικές εταιρείες, Maersk Supply Service και Maersk Drilling, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισ. δολάρια συνολικά – συνέπεια της συνεχιζόμενης αδυναμίας της αγοράς. Αντίστοιχα και η θυγατρική Maersk Line, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ανακοίνωσε ζημίες ύψους 376 εκατ. δολ. για το 2016.

    Επικίνδυνες οι πολιτικές Τραμπ για τη ναυτιλία

    Έντονη ανησυχία επικρατεί στη ναυτιλία διεθνώς, καθώς οι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες πολιτικές που σχεδιάζει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για το σύνολο της βιομηχανίας, όπως υποστήριξε στο Mare Forum της Σιγκαπούρης ο δικηγόρος Dato’ Jude Benny της νομικής εταιρείας Joseph Tan Jude Benny. Την ίδια στιγμή, ναυτιλιακοί παράγοντες από τις ΗΠΑ θεωρούν τις αντιδράσεις αυτές υπερβολικές.

    Νέες προσθήκες στο στόλο της Nova Marine Carriers

    Η ελβετική ναυτιλιακή Nova Marine Carriers προχώρησε στην απόκτηση 4 φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου (όλα χωρητικότητας 7.800-dwt) από τη γερμανική Hartmann Group, αυξάνοντας έτσι το στόλο της στο εντυπωσιακό νούμερο των 104 κομματιών. Η τιμή της συναλλαγής δεν αποκαλύφθηκε, όμως η online πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue τοποθετεί την αξία του κάθε πλοίου στα 25 εκατ. δολάρια, δηλαδή στα 100 εκατ. δολάρια συνολικά και τα 4 πλοία.

    Δημόσια προσφορά για τη Golar LNG Partners

    Η αμερικανική εισηγμένη στο NADSAQ Golar LNG Partners ανακοίνωσε δημόσια προσφορά 4,5 εκατομμυρίων κοινών μετοχών, από την πώληση των οποίων αναμένει έσοδα ύψους 103,5 εκατ. δολαρίων. Η ναυτιλιακή, που εξειδικεύεται στις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα παράσχει παράλληλα την option στους επενδυτές να αποκτήσουν έξτρα 675.000 κοινές μετοχές εντός 30 ημερών. Ανάδοχος της δημόσιας προσφοράς θα είναι η Morgan Stanley.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Οικονόμου: Περιορίστηκαν οι ζημίες για την DryShips στο δ’ τρίμηνο 2016

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς κινήθηκε η αγορά των τάνκερ. Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Μαρινάκης: Ολοκλήρωσε deal 67 εκατ. δολ. στο ξηρό φορτίο



    ΣΧΟΛΙΑ