• Business

    Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    tanker τανκερ ναυτιλία ναυλαγορά


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Η CoscoCS επενδύει στη θυγατρική Cosco Corporation

    Ο μητρικός όμιλος China Cosco Shipping Corporation (CoscoCS) αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά 6 ναυπηγείων που έχει στην ιδιοκτησία της η θυγατρική Cosco Corporation, η οποία είναι εισηγμένη στη Σιγκαπούρη. Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε εξαιτίας των ζημιών που εμφάνισε η θυγατρική στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, οι οποίες για το σύνολο του 2016 άγγιξαν τα 712,4 εκατ. δολάρια.

    Η Jinhui πουλάει τα ζημιογόνα φορτηγά πλοία του στόλου της

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Η εισηγμένη στο Όσλο και το Χονγκ Κονγκ ναυτιλιακή Jinhui Shipping and Transportation – με έδρα τις Βερμούδες – θα προχωρήσει στην πώληση τεσσάρων ζημιογόνων φορτηγών πλοίων τύπου supramax του στόλου της σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τον ισολογισμό της. Η πώληση θα της αποφέρει περίπου 48 εκατ. δολ., ενώ η διοίκησή της σημειώνει πως πρόκειται για μια «σοφή και αποφασιστική ενέργεια» προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική της ισχύ.

    Συμφωνία μεταξύ Noble Corporation και ExxonMobil στον Καναδά

    Η εταιρεία γεωτρήσεων Noble Corporation – με έδρα το Λονδίνο – συνήψε συμφωνία με την ExxonMobil, η οποία θα ναυλώσει την πλατφόρμα γεωτρήσεων τύπου jack-up Noble Regina Allen που θα δραστηριοποιηθεί στον Καναδά. Η ναύλωση αναμένεται να ξεκινήσει ανάμεσα στο 4ο τρίμηνο του 2017 και το 1ο τρίμηνο του 2018 και θα ολοκληρωθεί εντός διετίας, με τους ημερήσιους ναύλους να διαμορφώνονται στα 88.500 δολάρια. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει υφιστάμενη χρονοναύλωση που λήγει ωστόσο τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Η Jefferies προβλέπει βελτίωση της ναυλαγοράς LPG το 2017

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies προβλέπει ανάκαμψη της ναυλαγοράς υγραερίου (LPG) το 2017 – ειδικά για τον τομέα των μικρών υγραεριοφόρων – καθώς παράγοντες όπως το ότι το βιβλίο παραγγελιών νεότευκτων δεν εμφανίζει σχεδόν καθόλου δραστηριότητα, ότι η αγορά πετροχημικών βελτιώνεται και ότι η εξισορρόπηση του αρμπιτράζ LPG πρόκειται να ενισχύουν τη ζήτηση. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ναυτιλιακή StealthGas του Χάρη Βαφειά θα επιστρέψει στην κερδοφορία φέτος λόγω της προβλεπόμενης ανάκαμψης.

    Η HMM εγκαινιάζει νέα εμπορική διαδρομή μεταξύ ΗΠΑ και Ασίας

    Η νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή Hyundai Merchant Marine (HMM) πρόκειται να ξεκινήσει νέα εμπορική διαδρομή από την Ασία με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της με τις εταιρείες Maersk Line και MSC, κάτω από την ομπρέλα της συμμαχίας 2M. Σχεδιάζει μάλιστα να προσθέσει 7 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (όλα χωρητικότητας 6.800-teu) που θα φεύγουν από την Ταϊλάνδη.

    • Πώς διαμορφώθηκε ο Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες την Παρασκευή 24/2

    Για την Παρασκευή 24/2/17, οι δείκτες του Baltic Freight Index κινήθηκαν ανοδικά. Αναλυτικά, διαμορφώθηκαν ως εξής:

    Baltic Dry Index (BDI): 875 (+19)
    Baltic Capesize Index (BCI): 1165 (+31)
    Baltic Panamax Index (BPI): 947 (+20)
    Baltic Supramax Index (BSI): 809 (+12)
    Baltic Handysize Index (BSHI): 428 (+8)

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του, εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην ξηρά φορτία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τάνκερ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και τρίτο πρώην πλοίο της MEP πουλά η AM Nomikos

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Φράγκου: Η έκπληξη που έκανε τους αναλυτές να χαρούν



    ΣΧΟΛΙΑ