• Business

    Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Οι αναλυτές αναβάθμισαν τη μετοχή της Scorpio Tankers

    Οι αναλυτές Herman Hildan και Frode Morkedal της Clarksons Platou Securities τροποποίησαν τη σύστασή τους για τη μετοχή της Scorpio Tankers από “neutral” σε “buy”, βασιζόμενοι στις περικοπές στο μέρισμα και την πρόσθετη ρευστότητα της ναυτιλιακής. Η θετική κίνηση της Clarksons Platou είναι η τρίτη στη σειρά για τη μετοχή της Scorpio Tankers, καθώς είχαν ακολουθήσει ανάλογες κινήσεις και από τις Morgan Stanley και Deutsche Bank, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το Q4 του 2016.

    Η HMM ενισχύθηκε από την αύξηση της εμπορικής κίνησης στις διαδρομές ΗΠΑ-Ασίας

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Η νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή Hyundai Merchant Marine (HMM) ενισχύθηκε από την αύξηση του όγκου των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων στις διαδρομές ΗΠΑ-Ασίας, ο οποίος αυξήθηκε σε ποσοστό 55,3% τον πρώτο μήνα του 2017 – ή σε όρους χωρητικότητας στα 14.899-teu την εβδομάδα σε ετήσια βάση. Το ποσοστό της HMM στην αγορά αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα, στο 7,5% από το 2,6% που της αντιστοιχούσε το έτος 2015, με τη χρεοκοπία της Hanjin Shipping να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο επίσης.

    Η ABN AMRO παρουσίασε μείωση στις προμήθειες στα αποτελέσματα του Q4 του 2016

    Η ολλανδική τράπεζα ABN AMRO παρουσίασε σημαντική μείωση στις προμήθειες από τα ναυτιλιακά δάνεια για το Q4 του 2016, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 35 εκατ. ευρώ, έναντι 124 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Η τράπεζα ανέφερε ότι οι συνθήκες στην αγορά ήταν δύσκολες με τις «χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις πιέσεις στη ναυλαγορά του ξηρού φορτίου και των εμπορευματοκιβωτίων», ωστόσο πρόσθεσε ότι διαθέτει την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

    Ζημίες για την ESL Shipping

    Η φινλανδική ναυτιλιακή ESL Shipping εμφάνισε ζημίες στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, καθώς τα κέρδη της μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 12,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 14,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ο διευθύνων σύμβουλος του μητρικού ομίλου Aspo, Aki Ojanen, απέδωσε την κατάσταση στην αγορά ξηρού φορτίου στην οποία «οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και η αγορά γεμάτη προκλήσεις το 2016», με το ποσό αυτό να αποτελεί παράλληλα «θετική εξέλιξη» δεδομένων των συνθηκών.

    Κόβει θέσεις εργασίας η Rolls-Royce

    H Rolls-Royce θα προχωρήσει στην περικοπή 200 θέσεων εργασίας στη Νορβηγία, ενέργεια που αποτελεί μέρος του μεγάλου σχεδίου αναδιάρθρωσης του ναυτιλιακού της τομέα, όπου απασχολεί σήμερα περίπου 1.750 εργαζόμενους στην δυτική ακτή της χώρας, στην κομητεία Møre og Romsdal. Οι περικοπές έρχονται ως αποτέλεσμα των ζημιών που εμφάνισε ο μητρικός όμιλος στο κομμάτι της ναυτιλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σ. Παληός: Διάχυτη αισιοδοξία στην Diana Shipping για ρευστότητα και χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρθρο παρέμβαση της Έλλης Πατέρα: Ποιος εμποδίζει την επανασύνδεση των νέων με τη ναυτιλία;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Φράγκου: Έσωσε την «παρτίδα» για το 4ο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ