• Business

    Π. Χατζηιωάννου: Ζημιές το 2016 αλλά αισιοδοξία από το δ’ τρίμηνο για τη Safe Bulkers

    Πόλυς Χατζηιωάννου ναυτιλία

    Πόλυς Χατζηιωάννου, επικεφαλής Safe Bulkers


    Με ζημίες έκλεισε και το 2016 για την ναυτιλιακή Safe Bulkers, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου, ωστόσο, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου δημιούργησαν αίσθηση αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα.

    Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο τρίμηνο της παρελθούσας χρήσης, η Safe Bulkers συρρίκνωσε σημαντικά τις ζημιές στα 4,6 εκατ. δολ. από 29,9 εκατ. δολ. τον αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

    Τα έσοδα το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016 ανήλθαν τα 31,7 εκατ. δολ. από 29,9 εκατ. δολ. σημειώνοντας αύξηση κατά 6%.

    Παράλληλα η εταιρία διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα τα λειτουργικά έξοδα που ανήλθαν σε ημερήσια βάση στα 3,711 δολ. έναντι 4.072 δολ. το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

    Στο τέλος του 2016, τα ταμειακά διαθέσιμα και οι τραπεζικές καταθέσεις της Safe Blukers ανέρχονταν στα 114 εκατ. δολ. ενώ αναμένει την παράδοση ενός μόνο νεότευκτου πλοίου, που είναι προγραμματισμένη για το 2018.

    Στο σύνολο του 2016 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν στα 109,8 εκατ. δολ. έναντι 127,3 εκατ. δολ. το 2015. Όσον αφορά τις ζημιές, διευρύνθηκαν πέρυσι στα 56 εκατ. δολ. από 47,9 εκατ. δολ. το 2015.

    Σύμφωνα με στοιχεία 17 Φεβρουαρίου 2017, η ναυτιλιακή έχει ναυλώσει πάνω από τα μισά πλοία του στόλου της για το υπόλοιπο τρέχον έτος.

    Barmparis Loukas
    Dr Barmparis Loukas

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος της εταιρίας Dr. Loukas Barmparis, επισήμανε μεταξύ άλλων:

    “Παρά το γεγονός ότι η ναυλαγορά εμφάνισε βελτίωση στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψε, παραμένει σε επίπεδα που δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους. Το 2016 πετύχαμε θετικά διαθέσιμα με τη συμβολή της μείωσης των μέσων ημερήσιων λειτουργικών κερδών στα 3.698 δολ. ανά πλοίο. Παράλληλα βελτιώσαμε τη ρευστότητα μας μέσω της έκδοσης νέων κοινών μετοχών που απέφερε στα ταμεία μας 17,2 εκατ. δολ., το Δεκέμβριο 2016. Στην παρούσα φάση, σημαντικό τμήμα του στόλου μας είναι ναυλωμένο σε τιμές που δημιουργούν θετικές προοπτικές για τη ρευστότητα μας το 2017. Σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι η εταιρία έχει πραγματοποιήσει τις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αντέξει τυχόν αναταράξεις της ναυλαγοράς, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τη βελτίωση των συνθηκών όταν η αγορά επιστρέψει σε θετική τροχιά”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τάνκερ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Και τρίτο πρώην πλοίο της MEP πουλά η AM Nomikos

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ