• Business

    Ντανιέλ Νουί: Γιατί ετοιμάζει ταξίδι στην Ελλάδα. Όλο το παρασκήνιο

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,


    H σιδηρά κυρία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί θα επισκεφθεί, όπως όλα δείχνουν την Ελλάδα, προς τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει όλα τα τρέχοντα θέματα –που είναι αρκετά- με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

    Το κυρίαρχο θέμα των συναντήσεων –εφόσον τελικά έρθει η κα Νουί στην Αθήνα- θα είναι τα κόκκινα  δάνεια και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση τους.

    Η επικεφαλής του SSM θα προχωρήσει σε έναν απολογισμό των στόχων του 2016 όπως αυτοί απεικονίστηκαν στα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, αλλά και θα θέσει τους στόχους για το 2017. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει στη χώρα μας η κα Νουί και πέρυσι, ίδια εποχή.

    Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα της Ελλάδος, από το περασμένο καλοκαίρι έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα και τον SSM, στον καθορισμό επιχειρησιακών στόχων σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την περίοδο 2016 – 2019. Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει μέσα στους επόμενους 35 μήνες να μειωθεί κατά 40,2 δις ευρώ (από τα 108 δις ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016).

    Αν και το χρονοδιάγραμμα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κοινό για τις τέσσερις συστημικές  τράπεζες, ωστόσο είναι διαφορετικό το ποσοστό μείωσης  ανά τράπεζα.

    Στους επιχειρησιακούς στόχους εκτός από τα ποσοστά μείωσης που καθορίζονται  αναλυτικά και με σαφήνεια ανά τράπεζα, προσδιορίζονται επίσης και οι  επιμέρους δράσεις –όπως είναι οι  διαγραφές οφειλών, οι πωλήσεις δανείων, η αύξηση του ποσοστού μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, αναδιαρθρώσεις κλπ.- στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα για να επιτύχουν  τον στόχο.

    Επίσης μέσα στον επόμενο μήνα –και μέχρι την επίσκεψη της κας Νουί – αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Ήδη ο SSM  έχει με επιστολές του την αντικατάσταση 3 μη εκτελεστικών  μελών από τα ΔΣ της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς κρίνοντας ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (fit and proper). Ενώ εκκρεμεί και η διαδικασία για την τοποθέτηση CEO στην Τράπεζα Πειραιώς και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σε ότι αφορά το ΤΧΣ σημειώνουμε ότι την Κυριακή (22 Ιανουαρίου) έληξε  η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν στην Staton Chase και το selection panel.



    ΣΧΟΛΙΑ