• Business

    Motor Oil: Η Credit Suisse αυξάνει την τιμή ανά μετοχή στα 18 ευρώ. Τώρα είναι στα 13,8 ευρώ

    Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής οικονομικών της Motor Oil

    Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής οικονομικών της Motor Oil


    Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την μετοχή της Motor Oil, στα 18 ευρώ ανά μετοχή από 16,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Credit Suisse. Η τιμή της μετοχής σήμερα διαπραγματεύεται στα 13,80 ευρώ.  Υπενθυμιζεται ότι η  Motor Oil ανακοίνωσε ότι  η θυγατρική της εταιρία MVU Brazos Corp. απέκτησε την 21η/12/2016 ποσοστό 100% των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Brookshire Salt Dome Project στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από την εταιρία Texas Edwards Inc., με ημερομηνία αξίας 31/8/2016. Η MVU Brazos Corp. (εφεξής MVB – έδρα ΗΠΑ) είναι 100% θυγατρική της Motor Oil Vegas Upstream Limited (έδρα Κύπρος). Η Motor Oil Α.Ε. κατέχει το 65% των μετοχών της Motor Oil Vegas Upstream Limited, με το υπόλοιπο 35% να ανήκει στην εταιρία Vegas Oil and Gas Limited.

    Η Texas Edwards Inc. (εφεξής TE – έδρα ΗΠΑ) είναι έμμεση θυγατρική (κατά 100%) της Vegas Oil and Gas Limited.

    Tο Brookshire Salt Dome Project αποτελείται από μεταλλευτικά δικαιώματα καθώς και δικαιώματα διενέργειας σεισμικών ερευνών σε έκταση 78 τετραγωνικών μιλίων βορειοδυτικά του Houston στο Texas των ΗΠΑ. Τα δικαιώματα αγοράστηκαν με σκοπό την έρευνα για ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην εν λόγω περιοχή.

    Ως τίμημα για την ανωτέρω παραχώρηση η MVB κατέβαλε στην TE ποσό 2,56 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, πλέον δαπανών που πραγματοποιήθηκαν στην ενδιάμεση περίοδο.

    Ιδιαιτερα ικανοποιημένοι οι αναλυτές 

    Υπενθυμίζεται ότι το mononews.gr είχε αναφέρει στα τέλη Νοεμβρίου ότι με ιδιαίτερα θετικές αναλύσεις υποδέχτηκε τα αποτελέσματα του ομίλου της Motor Oil το σύνολο των αναλυτών, με τη UBS να χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την επίδοση συνολικά και  να εκτιμά ότι η ενίσχυση το ενδιάμεσου μερίσματος κατά 5 σεντς, υποστηρίζει την δική της πρόβλεψη για αύξηση της τάξης του 31% στο συνολικό μέρισμα (0,85 σεντς έναντι 0,72 σεντς που κατά μέσο όρο προβλέπει η αγορά).

    Για τη Berenberg πίσω από τις επιδόσεις της ΜΟΗ βρίσκονται τρεις παράγοντες:

    1.οι σημαντικές εκπτώσεις που επετεύχθησαν στο κομμάτι της προμήθειας και η περαιτέρω διαφοροποίηση του μείγματος με επιπλέον συνεισφορά της τάξης των 0,3-0,5 δολαρίων το βαρέλι

    2.οι ισχυροί εγχώριοι όγκοι και το υψηλότερο μερίδιο των εσωτερικών πωλήσεων που εκτίναξαν τα περιθώρια στην Ελλάδα προσθέτοντας περιθώριο 0,3 δολάρια το βαρέλι και

    3.τα χαμηλότερα κατά 10% κόστη λειτουργίας στη διύλιση παρά τους υψηλότερους όγκους και την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικότητας που ενίσχυσαν τα περιθώρια κατά 0,2 δολάρια το βαρέλι.

    Τι έγινε στο γ τρίμηνο στην Motor Oil 

    Όπως τόνισε  η διοίκηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών τα τρία βασικά σημεία του περασμένου τριμήνου αφορούν:

    Στις ισχυρές λειτουργικές χρηματοροές, κοντά στα 200 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έδωσαν τη δυνατότητα για μείωση του δανεισμού. Σημειώνεται ότι ο δανεισμός έπεσε στα 214 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και στα 224 εκατ. για τον όμιλο και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

    Την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και της απόδοσης των θυγατρικών, που βελτιώνουν τις εσωτερικές πωλήσεις και που αναμένεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο  μετά και την απόκτηση του δικτύου της Lukoil στην Κύπρο

    Την απόφαση για αύξηση του μερίσματος από τα 15 στα 20 σεντς ως αποτέλεσμα της επιθυμίας και της πρόθεσης του ομίλου για διατήρηση και αύξηση της καλής μερισματικής απόδοσης.

    Για την αγορά του Ιράν, η διοίκηση της ΜΟΗ ανέφερε ότι εξετάζονται καθημερινά οι τιμές που προσφέρονται στην αγορά, ωστόσο το αργό του Ιράν παραμένει ακόμη λίγο πιο ακριβό από τα ανταγωνιστικά διαθέσιμα πετρέλαια. Πάντα ο όμιλος είχε καλούς όρους και προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες ιδιαίτερα μέχρι το 2012 όταν και σταμάτησαν οι αγορές λόγω εμπάργκο και όταν θα διαπιστωθεί ότι είναι εξίσου ανταγωνιστικό θα προχωρήσουν αγορές από εκεί.



    ΣΧΟΛΙΑ