• Business

    Λου Κολλάκης: Άλλο ένα πλοίο της Hanjin στα «χέρια» του

    Λου Κολλάκης Chartworld ναυτιλία

    Λου Κολλάκης, εφοπλιστής Chartworld Shipping Corporation


    Ιδιαίτερη προτίμηση στα πλοία της χρεοκοπημένης ναυτιλιακής Hanjin Shipping φαίνεται να δείχνει ο Έλληνας εφοπλιστής Λου Κολλάκης το τελευταίο διάστημα, ο οποίος για λογαριασμό της ναυτιλιακής του Chartworld Shipping, προχώρησε στην εξαγορά ενός ακόμη φορτηγού πλοίου της νοτιοκορεάτικης εταιρείας.

    Ειδικότερα, ο κ. Κολλάκης απέκτησε το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize Hanjin Fos (χωρητικότητας 179.300-dwt και κατασκευής 2010), το οποίο παράλληλα ήταν και το τελευταίο capesize που ανήκε στην άλλοτε πανίσχυρη νοτιοκορεάτικη εταιρεία, η πτώχευση της οποίας τον Αύγουστο του 2016 προκάλεσε σεισμό στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    Η πιστώτρια τράπεζα KEB Hana Bank είχε διαθέσει το εν λόγω φορτηγό πλοίο προς πώληση από το Δεκέμβριο, ενώ η τιμή με την οποία έγινε η συναλλαγή με την Chartworld ανήλθε στα 21,8 εκατ. δολάρια, όπως ισχυρίζονται οι brokers.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr στις 9 Ιανουαρίου, η ναυτιλιακή του κ. Κολλάκη – η οποία εμφανίζει έντονη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες στις αγοραπωλησίες – έχει συνδεθεί με τις εξαγορές 2 ακόμη φορτηγών πλοίων της Hanjin.

    Κολλάκης Hanjin
    Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize “Hanjin Fos” της Chartworld είναι χωρητικότητας 179.300-dwt και κατασκευής του έτους 2010

    Ο λόγος για τα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize Hanjin Buchanan (χωρητικότητας 114.650-dwt και κατασκευής 2011) και Hanjin Odessa (χωρητικότητας 114.650-dwt και κατασκευής 2012) για τα οποία κατέβαλε το ποσό των 13 εκατ. δολαρίων για το καθένα.

    Αν αληθεύει η επένδυση, τότε η Chartworld θα έχει καταβάλλει το ποσό των 26 εκατ. δολαρίων συνολικά, κάτι που θα σημαίνει πως οι αξίες τέτοιων πλοίων έχουν αρχίσει να καταγράφουν ανοδική πορεία.

    Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί και η απόκτηση του Hanjin Fos, τότε ο κ. Κολλάκης θα έχει πραγματοποιήσει αγορές ύψους 47,8 εκατ. δολαρίων συνολικά μέσα σε διάστημα τριών μηνών – όλα πλοία της Hanjin.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr το Νοέμβριο του 2016, η Chartworld είχε αποκτήσει δύο νεότευκτα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου kamsarmax από την επίσης νοτιοκορεατική ναυτιλιακή H Line.

    Επρόκειτο για τα Hyundai Grande (χωρητικότητας 81.000-dwt και προς παράδοση το 2017) και Hyundai Princess (χωρητικότητας 81.000-dwt και κατασκευής 2016), τα οποία αποκτήθηκαν έναντι 20,1 εκατ. δολαρίων και 18,9 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα (συνολικό κόστος και για τα δύο πλοία στα 39 εκατ. δολάρια). Οι τιμές αυτές θεωρήθηκαν αρκετά ικανοποιητικές, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με την online πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue, η αξία του Hyundai Grande εκτιμάται στα 18,26 εκατ. δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για την αγορά ξηρού φορτίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Γεωργιόπουλος: Το μπαράζ πωλήσεων των πλοίων του συνεχίζεται



    ΣΧΟΛΙΑ