• Business

    Γιατί η μετοχή των ΕΛΠΕ απογειώνεται. Ο ρόλος της Citi και της UBS


    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)
    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)

    Την δυναμική της αποδεικνύει  μέρα με την μέρα  η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) καθώς οι συνεχείς τοποθετήσεις οδηγούν τον τίτλο  σε υψηλότερα επίπεδα, βελτιώνοντας και τους όγκους συναλλαγών.  Στο «στόχαστρο» φαίνεται πως έχει μπει το υψηλό 52 εβδομάδων καθώς ο τίτλος απέχει μόλις μερικά σεντς από τα συγκεκριμένα επίπεδα δηλαδή τα 4,68 ευρώ.

    Στις 16,44 μμ  ενισχυόταν  κατά 1,8% και βρισκόταν στα 4,50 ευρώ με όγκο 69 χιλ. τεμαχίων και αποτίμηση 1,4 δις. ευρώ.  Η μετοχή εδώ και καιρό αρέσει στους αναλυτές  της Citi και της UBS οι οποίοι δίνουν τιμή στόχο τα 5,3 ευρώ και 6 ευρώ αντίστοιχα και σύσταση αγοράς σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα της μετοχής.

    Ο κύκλος της Motor Oil φαίνεται να έχει κλείσει προσωρινά λένε οι αναλυτές της Citi και στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στα ΕΛΠΕ τα οποία έχουν μείνει πίσω στο ταμπλό χωρίς ωστόσο να υστερούν σε θεμελιώδη.

    Να σημειωθεί πως η διοίκηση της εταιρείας έχει κάνει λόγο για EBITDA το 2017 άνω των 700 εκατ. ευρώ, ενώ για την ερχόμενη πενταετία προετοιμάζονται επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ.

    Στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης είχε πωλήσεις 4,3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη δημοσιευμένα 211 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 480 εκατ. ευρώ.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 1,13 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν αισθητά στα 5 δισ. ευρώ από 6,2 δισ. ευρώ και η καθαρή θέση ανήλθαν στα 1,89 δισ. ευρώ από 1,68 δισ. ευρώ.

    Η μετοχή επομένως και με τα στοιχεία του εννεαμήνου είναι φθηνή σε όρους p/e ενώ το p/bv  είναι επίσης χαμηλό.

    Η ανάλυση της Citi 

    Tην μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από τον κλάδο των διυλιστηρίων στρέφει την προσοχή της η Citigroup καθώς θεωρεί ότι η κίνηση της Motor Oil έχει προσωρινά κλείσει τον κύκλο της ανεβαίνοντας 67% τους τελευταίους 12 μήνες και 125% από τον Ιανουάριο του 2015. Η ανάλυση διατηρεί για τον Όμιλο των ΕΛΠΕ την ένδειξη buy με τιμή – στόχο τα 5,3 ευρώ και βασικά ρίσκα όσα κατά γενικό κανόνα ισχύουν για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια και την ελληνική οικονομία. Το ρίσκο για την επενδυτική επιλογή που διατυπώνει ο αναλυτής της Citigroup αναφέρεται στην πορεία της εγχώριας αγοράς και κυρίως στον κύκλο εργασιών που εξαρτάται από την εγχώρια ζήτηση.

    Τι έγραφε το mononews.gr στις 19 Ιανουαρίου 

    Τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου των Motor Oil και ΕΛΠΕ έδωσε η UBS ,  διατηρώντας τη σύσταση Buy για τις δύο πετρελαϊκές εταιρείες.

    Ο ελβετικός οίκος προχωρά σε μια νέα αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Motor Oil, αυξάνοντάς την από τα 14,5 στα 15,5 ευρώ. Ταυτόχρονα, διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με την τιμή στόχο να παραμένει στα 6 ευρώ.

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, η UBS εκτιμά ότι τα ΕΛ.ΠΕ. θα εμφανίσουν 168 εκατ. ευρώ EBITDA, 17% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση και 9% σε ετήσια.

    Τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 59 εκατ. ευρώ, 21% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση και 11% σε ετήσια. Tο μέρισμα για τη χρήση που εκτιμά η UBS είναι 0,2 ευρώ ανά μετοχή.

    Για τη Motor Oil, αναφορικά με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου η UBS εκτιμά ότι η εταιρεία θα εμφανίσει 120 εκατ. ευρώ EBITDA, 24% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση και 19% σε ετήσια.

    Τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 54 εκατ. ευρώ, 20% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση και 40% ετησίως.

    Tο μέρισμα για τη χρήση που εκτιμά η UBS είναι 1 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,72 ευρώ ανά μετοχή που εκτιμά το consensus για την εταιρεία.



    ΣΧΟΛΙΑ