• Business

    Α. Φράγκου: Ζητάει δάνειο για το… δάνειο!

    Αγγελική Φράγκου Navios Maritime Holdings

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc.


    Οι προσπάθειες της Ελληνίδας εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου να ενισχύσει το ταμείο της ναυτιλιακής της, Navios Maritime Partners, συνεχίζονται καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες έκδοσης νέου κοινοπρακτικού δανείου.

    Ειδικότερα, η ναυτιλιακή έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη σύναψη ενός νέου κοινοπρακτικού δανείου μακροπρόθεσμης διάρκειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων, με σκοπό τη χρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινοπρακτικού της δανείου (Term Loan B). Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Navios Partners, θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να χρηματοδοτήσει επίσης και άλλα δικαιώματα και έξοδα.

    Ωστόσο η ναυτιλιακή ανακοίνωσε επίσης ότι το πότε θα συναφθεί αυτό το δάνειο αλλά και το μέγεθός του εξαρτώνται από τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς, ενώ δεν είναι ακόμη σίγουρο το αν τελικά θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

    Αγγελική Φράγκου

    Η είδηση αυτή έρχεται μόλις μια μέρα μετά της ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά Navios Partners για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του 2016, σύμφωνα με τα οποία, παρά τα μειωμένα έσοδα που εμφάνισε, κατόρθωσε να πετύχει σημαντική μείωση του χρέους της.

    Συγκεκριμένα, με την επιτυχή πώληση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Cristina (χωρητικότητας 13.100-teu και κατασκευής 2011) για το εντυπωσιακό ποσό των 125 εκατ. δολαρίων, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα 100 εκατ. δολ. για την αποπληρωμή χρέους της προς τις πιστώτριες τράπεζες.

    Τι λένε οι αναλυτές

    Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της, ο Jonathan Chappell της Evercore υποστήριξε ότι «η κεφαλαιακή δομή της εταιρείας έχει βελτιωθεί κατά πολύ, ωστόσο, έχει πολύ δρόμο ακόμη». 

    Ο αναλυτής της Evercore υποστηρίζει ότι η Navios Partners αντιμετωπίζει «ένα βουνό χρέους που θα λήξει» το 2018 και ανέρχεται στα 386 εκατ. δολάρια.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «πιστεύουμε πως η βελτιωμένη οικονομική της κατάσταση, οι ιστορικές της σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες καθώς και οι προβλέψεις για ανάκαμψη της αγοράς ξηρού φορτίου, θα δώσουν τη δυνατότητα στη ναυτιλιακή να αποπληρώσει το χρέος της ή να μπορέσει να δανειστεί ώστε να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της».

    Από τη μεριά του ο Noah Parquette της JP Morgan θεωρεί ότι η αποπληρωμή του υφιστάμενου κοινοπρακτικού της δανείου αποτελεί ορόσημο για τη Navios Partners προτού μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου την καταβολή μερισμάτων.

    Να σημειωθεί ότι και η ίδια η κα Φράγκου, στο conference call για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, περιέγραψε το 2016 ως «τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών για το ξηρό φορτίο». Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς είναι «κατάλληλες για αναπτυξιακές στρατηγικές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου: Μυστήριο με τη νέα του επένδυση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Τι βλέπουν οι αναλυτές και στηρίζουν τη ναυτιλιακή του



    ΣΧΟΛΙΑ