• Business

    H Goldman Sachs συμβουλεύει: Επενδύστε σε ευρωπαϊκές μετοχές

    • NewsRoom


    Η Ευρώπη αποτελεί και πάλι έναν ενδιαφέροντα επενδυτικό προορισμό για τα αμερικανικά κεφάλαια. Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση  δεν είναι μόνο οι επενδυτές των ΗΠΑ, όπως σημειώνει, πολλά ευρωπαϊκά funds αλλά και άλλα funds που επενδύουν στην περιοχή της Ευρώπης έχουν δει μια σημαντική στροφή από τις μεγάλες εκροές το 2016 σε πιο ουδέτερες ροές το 2017. Η αμερικάνικη τράπεζα, αν και τονίζει ότι η πολιτική σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι κρίσιμος παράγοντας στις επενδύσεις, υπάρχουν πολλά σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ευρώπη τα οποία και την κάνουν έναν ενδιαφέρον επενδυτικό προορισμό.

    1.Οι εκδόσεις ομολόγων ανθούν: Η GS θεωρεί πως αυτή είναι μία θετική καθώς το δανειακό κόστος παραμένει χαμηλό. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις (M&A) έχουν επίσης αυξηθεί και σημαντικό μέρος αυτόν χρηματοδοτείται με ομόλογα. Το M&A ήταν αδύναμο τα τελευταία χρόνια και η Goldman Sachs θεωρεί πως οι συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών είναι ένας τρόπος ανάπτυξής τους σε έναν κόσμο πιο αργής ανάπτυξης του ΑΕΠ. Η αγορά φαίνεται πως συμφωνεί αφού επιβραβεύει τις εταιρείες που είναι αγοραστές, με υπεραπόδοση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκπληξη από Warren Buffet. Δείτε που επένδυσε τα χρήματα του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Warren Buffet αποκαλύπτει ποιο είναι το κλειδί για μία επιτυχημένη startup

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Απίστευτα πράγματα με τις μετοχές. Ο δείκτης FTSE 100 έκανε ρεκόρ (παρά το Brexit)

    2. Η Ευρώπη είναι επενδύσιμη: Έχουν σημειωθεί μικρές αλλά θετικές εισροές στα ευρωπαϊκά funds μετοχών, τόσο από εγχώριους επενδυτές, όσο και από επενδυτές των ΗΠΑ αλλά και διεθνείς επενδυτές μέχρι στιγμής φέτος, μετά από ένα χρόνο πωλήσεων/εκροών το 2016.

    3. Επενδυτική στροφή: Στο β’ εξάμηνο του 2016 σημειώθηκε μία απότομη στροφή στις κυκλικές μετοχές, τις μετοχές αξίας και τις μετοχές υψηλής μεταβλητότητας (high volatility), με λίγα λόγια η στροφή προς το trading της “αναθέρμανσης της οικονομίας” Φέτος έχουμε δει μια μικρή αντιστροφή: οι μετοχές αξίας έχουν υποαποδώσει και οι μετοχές υψηλής μεταβλητότητας έχουν σημειώσει αδύναμη πορεία. Όπως ακριβώς και κατά την περίοδο της κρίσης χρέους του 2010-2012, η υποαπόδοση των μετοχών αξίας συσχετίζεται με τη διεύρυνση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Για να επαναβεβαιωθεί το trading της “αναθέρμανσης της οικονομίας” στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή πολιτική.

    4. Οι αναθεωρήσεις της κερδοφορίας είναι θετικές αν και περιορισμένες. Σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούνται από εταιρείες με έκθεση στις αναδυόμενες αγορές ή την Κίνα και τις μετοχές του κλάδου της εξόρυξης. Πολλές από τις εταιρείες τις οποίες παρακολουθεί η GS στην Ευρώπη έχουν δει μέτριες υποβαθμίσεις από το το καλοκαίρι, ενώ αυτές που έχουν έκθεση στις ΗΠΑ δεν έχουν δει πολλές αναθεωρήσεις. Σύμφωνα με την GS το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα κύμα υποβαθμίσεων της κερδοφορίας αποτελεί έναν θετικό παράγοντα, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

    5. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών μετοχών τα τελευταία χρόνια ήταν το στενό εύρος των αποτιμήσεων: το p/e κυμάνθηκε από το 14 έως το 16, από το 2014. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 15. Η GS αναμένει μία μέτρια ανάπτυξη της κερδοφορίας : 12% και 5% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ