• Business

    Οι εντολές του ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες: Δώστε δάνεια χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις


    Η ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, με σταδιακή απεμπλοκή του Κράτους, αποτελεί μια από τις κύριες προτάσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα για τη βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης.  Όπως προτείνει το Ταμείο κατά την έκθεσή του, θα πρέπει «να ξεριζωθεί» η σύνδεση μεταξύ των τραπεζών, των πολιτικών και των ισχυρών συμφερόντων. Για τον λόγο αυτό, προτείνει στις αρχές να εφαρμόσουν τα σχέδιά για την πλήρη ανασύσταση των συμβουλίων των τραπεζών «με βάση τα αναθεωρημένα κριτήρια επιλεξιμότητας, σύμφωνα με συνετές εσωτερικές πρακτικές».

    Επιπλέον, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το Κράτος θα πρέπει σταδιακά να αποεπενδύσουν τα μερίδια τους από τις τράπεζες, ελαχιστοποιώντας τις υποχρεώσεις του σε αυτές. Όπως τονίζει το ΔΝΤ, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να εισέλθουν επενδυτές από έγκριτα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα παρέχουν τα πλεονεκτήματα της διεθνούς τραπεζικής τεχνογνωσίας.

    Οι αποφάσεις δανειοδότησης και αναδιάρθρωσης θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τις εμπορικές αρχές, χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις, αναφέρει το Ταμείο. Αυτό είναι το κλειδί για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και η επιτυχία της οικονομικής ανάκαμψης, αναφέρει το Ταμείο.

    Οι Ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, θεωρούν το ισχύον πλαίσιο για την επιλογή των μελών των τραπεζικών συμβουλίων υπερβολικά περιοριστικό, ενώ ανησυχούν ότι η μεταρρύθμιση της τραπεζικής διακυβέρνησης «πηγαίνει πολύ μακριά».

    Αντίθετα, φαίνεται πως οι προτεραιότητές της Ελληνικής πλευράς συμφωνούν, σε γενικές γραμμές, με αυτές του Ταμείου αναφορικά με την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων και τη διοχέτευση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.

    Το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη μιας αποτελεσματικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης της αναδιάρθρωσης των δανείων και την αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών, μέσω της επιτάχυνσης εφαρμογής των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων.

    Ωστόσο, ΔΝΤ και Ελληνικές αρχές διαφωνούν ως προς το θέμα του πτωχευτικού δικαίου, το οποίο το Ταμείο θεωρεί ανεπαρκές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μαζικής υπερχρέωσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να αποφευχθούν «γενικές λύσεις» για όλους τους τομείς, καθώς ενθαρρύνουν τον ηθικό κίνδυνο και δεν παρέχουν αποτελεσματικές και διαρκείς απαντήσεις, που να αποκαθιστούν τη βιωσιμότητα του δανειολήπτη. Αντίθετα, οι ελληνικές αρχές θεωρούν πως οι «γενικές λύσεις» μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα με το μεγάλο αριθμό των μικρών οφειλετών, δεδομένων των περιορισμών.

    Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το Ταμείο τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των εποπτικών μηχανισμών (Τράπεζα της Ελλάδος και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός), από τους οποίους ζητά να καθορίσουν ένα λειτουργικό πλαίσιο για τους στόχους γύρω από τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και να ενισχύσουν τον έλεγχο τους πάνω στην εκτέλεσή τους.

    Στο θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες, το Ταμείο τονίζει πως θα πρέπει να ελεγχθεί στην πράξη και να ενισχυθεί, αν χρειαστεί, το νομικό πλαίσιο για την διαδικασία απελευθέρωσης. Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια παραμένουν σε κατάλληλο μέγεθος και μεσοπρόθεσμα, ώστε να διευκολυνθεί η ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Μεσοπρόθεσμα, επίσης, θα πρέπει οι πολιτικές  να επικεντρωθούν στην παροχή πιστώσεων προς την οικονομία, με διοχέτευση των καταθέσεων σε πιο παραγωγικές χρήσεις.

    Σε αυτό θα βοηθήσει και η άμεση άρση των capital controls, τα οποία όμως θα πρέπει να εξαλειφθούν με συνετό τρόπο, διατηρώντας παράλληλα τη οικονομική σταθερότητα. Για να διαφυλαχθεί, μάλιστα, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Ελλάδα με την υποστήριξη της ΕΚΤ, πρέπει να διασφαλίσει την τραπεζική ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα αυξημένης εκροών, συμπεριλαμβανομένης και της πιο αργής επιστροφής του ELA.

    Συνολικά, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα πρέπει να υπάρχει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ του 2016) για τις ελληνικές τράπεζες, για την κάλυψη πιθανών αναγκών υποστήριξης, δεδομένων των κινδύνων στην ποιότητα του ενεργητικού και της χαμηλής προοπτικής της κερδοφορίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Στουρνάρας: Γιατί κόστισαν ακριβά τα μνημόνια στην Ελλάδα – Τι προτείνει για το χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαστίγιο και καρότο» από το ΔΝΤ: Αυτά είναι τα δραστικά μέτρα που προτείνει στον Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στουρνάρας – τραπεζίτες: Επί τάπητος τα «καυτά» θέματα των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ