• Business

    Απίστευτο: Οι θεσμοί ζητούν κι άλλη λιτότητα για να δεχθούν τα “αντίμετρα”


    Τα 3,6 δις ευρώ των μέτρων που ζητούν οι δανειστές για το 2019 θα πρέπει να εκτοξευθούν ακόμα και στα 5 δις ευρώ (!) αν θέλει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα περίφημα “αντίμετρα” που έχει υποσχεθεί με μεγαλοστομίες, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κανόνας “1 ευρώ ελάφρυνσης για κάθε ευρώ επιβάρυνσης” πάει… περίπατο.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι δανειστές δεν αποδέχονται τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα αντίμετρα, και αντιπροτείνουν το εξής: να ληφθούν επιπλέον μέτρα της τάξεως του 1 με 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ισοσταθμίσουν τα “αντίμετρα” που ζητά η κυβέρνηση. Δηλαδή, “συνταγογραφούν” επιπλέον λιτότητα για να αποδεχθούν τα θετικά μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση!

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά διαφωνούν και με τη λογική των μέτρων αυτών, υποστηρίζοντας πως τα “αντίμετρα” θα πρέπει να έχουν ως στόχο την ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, και όχι την ελάφρυνση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την οποία τα κυβερνητικά στελέχη έχουν θέσει ως προτεραιότητα…

    Με άλλα λόγια, τα “αντίμετρα” που διαφημίζει η κυβέρνηση μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, καθώς για να τα αποδεχθούν οι θεσμοί θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα λιτότητας, ανατρέποντας το αφήγημα της κυβέρνησης περί μεγάλης δήθεν διαπραγματευτικής επιτυχίας με την εξασφάλιση “θετικών” μέτρων για κάθε “κακό” μέτρο που δέχεται, όπως είναι η μείωση του αφορολογήτου και οι περικοπές συντάξεων. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα “κακά” μέτρα είναι δεδομένα, ενώ τα “θετικά” μέτρα θα έρθουν υπό σκληρούς όρους και προϋποθέσεις.

    Θα έλεγε κανείς ότι, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, τα “αντίμετρα” απειλούν να εκτροχιάσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία, καθώς αν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για να εφαρμοστούν αυτά, τότε μπορεί η ζημιά που θα γίνει στην αγορά και τα νοικοκυριά από αυτήν την έξτρα λιτότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη από την όποια ελάφρυνση που θα επιφέρουν τα αντίμετρα.

    Και να σκεφτεί κανείς ότι μετά το Eurogroup της 20ής Φερουαρίου κάποιοι θριαμβολογούσαν για το “τέλος της λιτότητας”…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Ολλανδία στις κάλπες, η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της – Θα είναι αυτή η αρχή του τέλους της ΕΕ;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αξιολόγηση και θεσμικό πλαίσιο κρίνουν την πρόοδο στα κόκκινα δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο κρίσιμο ραντεβού Τσακαλώτου-Θεσμών την Παρασκευή ενόψει Εurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ