• Business

    Απαλαγάκη, Ξενόφος και Λουρή για Γ.Γ. Ένωσης Τραπεζών μετά την αποχώρηση Γκόρτσου


    Τρεις θα είναι όπως όλα δείχνουν οι υποψήφιοι για την θέση του γενικού γραμματέα Ελληνικών Τραπεζών, μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Χρήστου Γκόρτσου, ο οποίος θα ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, αφήνοντας μετά από 16 και πλέον χρόνια τη συγκεκριμένη θέση.

    Πιο συγκεκριμένα, ακούγονται τα εξής ονόματα:

    • Χαρίκλεια Απαλαγάκη: Νομικός, με εμπειρία στην τραπεζική διοίκηση, αντικατέστησε στη θέση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς τον Μιχάλη Σάλλα. Έχει διατελέσει και νομικός σύμβουλος της ίδιας τράπεζας για πολλά χρόνια.
    • Άρης Ξενόφος: Ήταν διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον Ιούλιο του 2015. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2016. Στον τραπεζικό τομέα διαθέτει πολυετή, άνω των είκοσι δύο ετών, επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση κεφαλαίων έχοντας διατελέσει ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε πολλές Εταιρείες Διαχείρισης Κεφαλαίων στην Ελλάδα, στην Κεντρική & Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέλος διοικητικών επιτροπών σε ιδιωτικές Ελληνικές Τράπεζες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
    • Ελένη Λουρή: Οικονομολόγος, από τον Ιούνιο 2008 ως τον Ιούνιο 2014 ήταν Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες τη νομισματική πολιτική, την εξυγίανση των τραπεζών, το νομισματοκοπείο, τη διαχείριση χρηματικού και τη στατιστική. Το ίδιο διάστημα ήταν πρόεδρος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Η τελική απόφαση θα παρθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί πως στην σημερινή του συνεδρίαση, η Ένωση Τραπεζών ασχολήθηκε με θέματα που αφορούσαν στη συγκρότηση και διάρθρωση διαφόρων επιτροπών.

    Αναλυτικότερα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωσή της ανέφερε πως το Διοικητικό της Συμβούλιο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης και βελτίωσης του ρόλου και των δραστηριοτήτων της καθώς και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς της, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του τη συγκρότηση δυο νέων Συντονιστικών Επιτροπών:

    • της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, Πρόεδρος της οποίας αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Eurobank Ergasias, και

    • της Συντονιστικής Επιτροπής των Επικεφαλής Οικονομικής Διαχείρισης (Chief Financial Officers – CFOs), Πρόεδρος της οποίας αναλαμβάνει ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Γενικός Διευθυντής και CFO της Alpha Bank.

    Αποφασίστηκε, επίσης, η σύσταση ενός διατραπεζικού Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, Πρόεδρος του οποίου αναλαμβάνει ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς.

    Στην ίδια συνεδρίαση, εξελέγησαν, επίσης ομόφωνα, οι νέοι Πρόεδροι στη Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και στο Νομικό Συμβούλιο της ΕΕΤ. Πρόκειται, αντίστοιχα, για τον κ. Αλέξανδρο Μπένο, Βοηθό Γενικό Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και τον κ. Γεώργιο Τριανταφυλλάκη, Βοηθό Γενικό Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕΤ, Πρόεδρος της οποίας παραμένει ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, Αντιπρόεδρος ορίστηκε, επίσης ομόφωνα, η κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Τέλος, στη Συντονιστική Επιτροπή Αγορών και Κεφαλαίων, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος παραμένουν, αντίστοιχα, οι κύριοι Αρτέμης Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank και Κωνσταντίνος Κάμαρης, Head of Global Markets & Treasurer της HSBC Bank Plc.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σύννεφα Grexit πάνω από την Ελλάδα: Με επιστολή απαντά ο Τσακαλώτος στον Σόιμπλε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, Μητσοτάκης – Τσίπρας: Τα “αυτογκόλ”, το “ταβάνι” και ο Κήρυκας Χανίων!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το… «χατίρι» Σπίρτζη στους κατασκευαστές και εργολάβους και στη μέση ο… Καλογρίτσας



    ΣΧΟΛΙΑ