• Business

    Brookfield: Συνέστησε fund «μαμούθ» $28 δισ. για έργα υποδομών

    • Μαρία Βε

    Bruce Flatt, CEO Brookfield, (Πηγή: brookfield.com)


    Ένα τεράστιο επενδυτικό ταμείο 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα υποδομών συνέστησε η καναδική Brookfield Corporation, μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο.

    Στη δημιουργία του μεγαλύτερου fund υποδομών συνέβαλαν θεσμικοί επενδυτές, οι οπαίοι στοχεύουν να επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια και την απομάκρυνση από την παγκοσμιοποίηση.

    Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο

    Το ταμείο, που συγκεντρώθηκε από τον βραχίονα Brookfield Infrastructure Partners του ομίλου, είναι το μεγαλύτερο που έχει αφιερωθεί ποτέ σε επενδύσεις περιουσιακών στοιχείων όπως αεροδρόμια, δρόμους με διόδια, αγωγούς και μονάδες εξαγωγής φυσικού αερίου.

    Είναι επίσης, σύμφωνα με τους Financial Times, το μεγαλύτερο ταμείο που συγκεντρώθηκε ποτέ από την Brookfield, η οποία διαχειρίζεται 850 δισεκατομμύρια δολάρια σε τομείς που καλύπτουν ακίνητα, πιστώσεις και ασφάλειες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εταιρικές εξαγορές.

    Η είδηση γνωστοποιείται την ώρα που και  άλλοι μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Blackstone και KKR, και εξειδικευμένοι επενδυτές υποδομών όπως η Global Infrastructure Partners, έχουν συγκεντρώσει σημαντικά νέα κεφάλαια ή θέτουν φιλόδοξους στόχους προς αυτή την κατεύθυνση.

    Μάλιστα, η GIP στοχεύει σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια που θα μπουν στο τελευταίο της ταμείο, ενώ η Blackstone έχει θέσει στόχο να διαχειριστεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα των υποδομών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρσι, όταν οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν το ράλι των αυξήσεων των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθωρισμό, πολλοί θεσμικοί επενδυτές είδαν τις υποδομές ως «καταφύγιο» από τις ανοδικές τάσεις των τιμών, υπολογίζοντας ότι τα assets συχνά παράγουν έσοδα αναπροσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.

    «Ζημιογόνες» οι εξαγορές

    Αντίθετα, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τις παραδοσιακές εταιρικές εξαγορές.

    Καθώς ο ενθουσιασμός των επενδυτών εξασθενεί, οι κορυφαίες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μείωσαν πρόσφατα τους στόχους συγκέντρωσης κεφαλαίων για τέτοιου είδους συμφωνίες.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο στον τομέα των υποδομών της Brookfield, Sam Pollock, ένας κόσμος «απο-παγκοσμιοποίησης», όπου οι μεγάλες εταιρείες φέρνουν την παραγωγή πιο κοντά στην πατρίδα τους και προμηθεύονται τις ενεργειακές τους ανάγκες από γεωπολιτικούς συμμάχους, έχει διευρύνει  δραματικά τη «δεξαμενή» πιθανών επενδύσεων σε υποδομές.

    «Πιστεύω ότι εδώ, υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη κεφαλαίου», σημειώνει ο Pollock.

    Παράλληλα εξηγεί ότι η επανένταξη κρίσιμων βιομηχανιών όπως η ενέργεια και οι ημιαγωγοί στις ΗΠΑ, «απαιτεί τεράστια νέα κεφάλαια για την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού και των ενεργειακών υποδομών».

    Επισημαίνει επίσης ότι θα χρειαστεί να επενδυθούν 1 τρισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να «διασυνδεθούν όλες οι ψηφιακές υποδομές του πλανήτη», εκτός άλλων, με νέα κέντρα δεδομένων και δίκτυα επικοινωνιών οπτικών ινών.

    Της «μόδας» οι εναλλακτικές επενδύσεις

    Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, οι διαχειριστές εναλλακτικών επενδύσεων, βοηθούν όλο και περισσότερο τις εταιρείες να μεταφέρουν asssets που χρειάζονται για μεγάλες νέες επενδύσεις.

    Η Brookfield δε, έχει πετύχει επενδύσεις με ομίλους όπως η Intel, η Deutsche Telekom και η Reliance Industries για τη δημιουργία περιουσιακών στοιχείων, από εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών έως δίκτυα οπτικών ινών και πύργους κινητής τηλεφωνίας.

    Σήμερα, η καναδική πολυεθνική, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 28 δισεκατομμύρια δολάρια στο πέμπτο ταμείο υποδομών της, περισσότερο από τον στόχο 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έθεσε όταν ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα πέρσι και 40% περισσότερα από ένα άλλο fund που συγκεντρώθηκε το 2020.

    Περίπου 200 μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές συνεισέφεραν 21 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, ενώ η Brookfield θα επενδύσει 7 δισ. δολάρια σε διαθέσιμα μετρητά και νέες μετοχές.

    Ακόμη, έχει συγκεντρώσει επιπλέον 2 δισ. δολάρια από οντότητες που θα συν-επενδύσουν παράλληλα με το fund, αυξάνοντας το συνολικό ποσό του επενδυτικού κεφαλαίου στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Unicredit: Χορήγησε δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ στην προβληματική Signa

    Μεγάλη εξαγορά από τη Lavipharm: Παίρνει τα Lonarid και Lonalgal

    «Τα καλά νέα: Η Seanergy έχει νέο επενδυτή. Τα κακά νέα; Είναι ο Γιώργος Οικονόμου»



    ΣΧΟΛΙΑ