• Business

    BriQ Properties: Το 2023 το ντεμπούτο Φέσσα στα πράσινα γραφεία

    Θεόδωρος Φέσσας, Βασικός Μέτοχος BriQ Properties

    Θεόδωρος Φέσσας, (Quest, BriQ Properties)


    Το 2023 αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση η πρώτη επένδυση της Briq Properties, εταιρείας ακινήτων συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα, στον κλάδο των γραφείων. Η ΑΕΕΑΠ δρομολογεί την ολική ανακαίνιση κτιρίου γραφείων 1.900 τ.μ. στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, με προϋπολογισμό 2,7 εκατομμυρίων, το οποίο θα είναι και το πρώτο κτίριο γραφείων με πιστοποίηση κατά LEED στην παραλιακή ζώνη της Ποσειδώνος, στο τμήμα Καλλιθέα – Μοσχάτο.

    Τα logistics εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα της ΑΕΕΑΠ – στην οποία ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κατέχει το 37,6% -, αφού βρίσκεται στη φάση κατασκευής επιπλέον 4.460 τ.μ. του συγκροτήματος αποθηκών στον Ασπρόπυργο. Η έκταση των συνολικά 40 στρεμμάτων θα μισθωθεί στην InfoQuest, συμφερόντων Φέσσα, φέρνοντας στα ταμεία της Briq Properties 1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο από μισθώματα. Το κέντρο διανομής του Ασπροπύργου – που θα λειτουργήσει ως αποθήκη προϊόντων της Apple είναι η δεύτερη μεγάλη επένδυση της εταιρείας στα logistics, μετά την εξαγορά του 80% της Sarmed της οικογένειας Σαραντίτη, από την οποία προέρχεται το 28% των εσόδων της ΑΕΕΑΠ. Η Briq Properties αύξησε πέρσι τα έσοδα από μισθώματα κατά 65%, χάρη στην ενσωμάτων των logistics στο χαρτοφυλάκιο, παρόλο που κυμάνθηκαν σε επίπεδα 13% χαμηλότερα από το αναμενόμενο, εξαιτίας της Covid-19.

    Μετά την ολοκλήρωση του νέου logistics park στον Ασπρόπυργο η εταιρεία θα έχει χτίσει χαρτοφυλάκιο με αξία 130 εκατομμυρίων, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο των 150 εκατομμυρίων που έχει θέσει μεσοπρόθεσμα. Επόμενο βήμα είναι να αξιοποιήσει και το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που έχει ήδη στην ιδιοκτησία της – κυρίως τα γραφεία που καταλαμβάνουν περίπου το 1/3 του portfolio – με σκοπό να μετατρέψει σε πράσινα κτίρια.

    Πέρσι, η Briq Properties ολοκλήρωσε επενδύσεις 12,3 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνθηκε στο νέο logistics park του Ασπροπύργου (7,6 εκατ.), ενώ 3,2 εκατ. δαπάνησε για την ανακαίνιση ακινήτων γραφείων στη Μητροπόλεως και στην Ποσειδώνος και 1,5 εκατ. για την αναβάθμιση του Hotel Plaza Skiathos σε τετράστερο. Σημειωτέον ότι το ακίνητο στη Μητροπόλεως θα στεγάσει τη διοίκηση της εταιρείας.

    Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties

    Σκανάρει τα ελληνικά νησιά μετά το deal με τη Radisson

    Ψηλά στην ατζέντα της εταιρείας είναι και τα τουριστικά ακίνητα, αφού εντός του χρόνου έπονται ανακοινώσεις για επενδύσεις σε ξενοδοχεία της νησιωτικής Ελλάδας. Στις αρχές Φεβρουαρίου η Briq Properties είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με τη Radisson, υπό την ομπρέλα της οποίας θα λειτουργεί από φέτος το Radisson Resort Plaza Skiathos, που θα αποτελέσει το πρώτο επώνυμο ξενοδοχείο στο νησί. “Ερευνούμε να επενδύσουμε σε logistics, ξενοδοχεία και γραφεία, αλλά και σε άλλους κλάδους που έχουν προοπτική. Όλες οι αποφάσεις μας λαμβάνονται πολύ προσεκτικά, με στόχο να αυξηθεί η αξία χαρτοφυλακίου”, τόνισε ενώπιον των χρηματιστηριακών αναλυτών η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Άννα Αποστολίδου, βγάζοντας παράλληλα από το κάδρο την τοποθέτηση κεφαλαίων σε οικιστικά projects εξαιτίας των μικρών αποδόσεων που παρέχουν. Η ίδια συμπλήρωσε επίσης πως “προτεραιότητα της εταιρείας για το 2022 είναι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων μέσω επενδύσεων που μπορούν να αποφέρουν υπεραξία στους μετόχους, καθώς και η ενδυνάμωση της μερισματικής απόδοσης”. Η Briq Properties έβαλε πέρσι στα ταμεία 6,06 εκατ. ευρώ από τα μισθώματα των ακινήτων, ποσό που εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει τα 8 εκατομμύρια, βάσει των συμβολαίων που είναι σε ισχύ.

    Η αποκλιμάκωση της πανδημίας σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων, δημιουργεί στη διοίκηση της Briq Properties συγκρατημένη αισιοδοξία κυρίως για την πορεία του τουρισμού, χωρίς, ωστόσο, να λείπει η ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού και της εκτίναξής του ενεργειακού κόστους “που φαίνεται ότι πιθανότατα θα επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, ο οποίος με τη σειρά του ενδέχεται να επηρεάσει έμμεσα και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας”.

    H αξία των assets της Briq Properties ήταν το 2021 αυξημένη κατά 14%, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 121 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 87% στα 4,2 εκατομμύρια, με τα καθαρά κέρδη να υπερδιπλασιάζονται και συγκεκριμένα να καταγράφουν ανάπτυξη 134% στα 3,8 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων φτάνει τα 30 εκατομμύρια, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

    Διαβάστε επίσης

    Briq Properties: Αύξηση 65% στα έσοδα από ενοίκια το 2021 – Πρόταση για καθαρό μέρισμα 0,075 ευρώ ανά μετοχή

    Quest Συμμετοχών: Πώς μια τοποθέτηση 1.000 ευρώ στην εταιρεία του Θόδωρου Φέσσα έχει γίνει…16.558 σε έξι χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ