• Business

    Το Brexit θα κάνει τις βρετανικές οικογένειες φτωχότερες το 2017


    Φτωχότερες θα βρει το 2017 τις βρετανικές οικογένειες, καθώς οι επιπτώσεις του Brexit αρχίζουν να γίνονται εντονότερες, με το κόστος ζωής να ανεβαίνει τη στιγμή που τα έσοδα μειώνονται. Εκτός από τους Βρετανούς αναμένεται να πληγούν και όσες ελληνικές οικογένειες έχουν μετακομίσει στο Λονδίνο.

    Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών  (National Institute for Economic and Social Research – NIESR), τα πραγματικό ανά κεφαλή εισόδημα στη χώρα για το 2017 αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5%. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί «γύρω στο 4%», ως αποτέλεσμα της πτώσης της λίρας. Αριθμός διπλάσιος από τις προβλέψεις Τράπεζας της Αγγλίας, που υπολογίζει την αύξηση στο 2%.

    Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε στο 4% ήταν το 2011, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια έχει υποχωρήσει.

    Ήδη, οι πρώτες επιπτώσεις στο αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φανεί, με αρκετά προϊόντα να εκτοξεύουν τις τιμές τους. Η Apple, για παράδειγμα αύξησε την τιμή των νέων της φορητών υπολογιστών στην Βρετανία κατά 200 λίρες, η τιμή της δημοφιλής μάρκας τσαγιού Typhoo  έχει ανέβει από τις 100 στις 150 λίρες για την συσκευασία των 80 κιλών), ενώ η Unilever έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις αρκετών από τα δημοφιλή οικιακά προϊόντα της.

    Η NIESR υπολογίζει πως καθώς πλησιάζουμε προς το 2017, η τάση αυτή θα ενταθεί.

    Ωστόσο, υπάρχει και ένα θετικό στην τελευταία έκθεση της NIESR, η οποία αναθεωρεί την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα από το 1,7% στο 2%.

    Ο επικεφαλής των μακροοικονομικών προβλέψεων του Ινστιτούτου, Simon Kirby, θεωρεί πως η πτώση της αξίας της Βρετανικής λίρας θα είναι προσωρινή, ωστόσο οι επιπτώσεις θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά για αρκετά χρόνια.

    Τις προβλέψεις της NIESR συμμερίζεται και ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος της  Pantheon Macroeconomics «Οι τιμές στα καύσιμα, το φαγητό και τα προϊόντα τεχνολογίας ήδη αυξάνονται εξαιτίας της αδύναμης Λίρας. Η επόμενη χρονιά θα φέρει βαριές αυξήσεις σε όλο το εύρος των προϊόντων», αναφέρει σε δηλώσεις του στο Business Insider.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μυστική ομιλία της T. May στους τραπεζίτες της Goldman δείχνει ότι ήξερε ακριβώς τι σημαίνει Brexit

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Brexit-Nemesis! Δεν θα ‘χει πάτο η κατρακύλα της Βρετανίας εκτός Ε.Ε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Βρετανία κινδυνεύει να καταστρέψει όσα έχει κάνει για την οικονομία και την κοινωνία της με το Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ