• Business

    BP: Εισήλθε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας

    • NewsRoom

    Μπερνάρ Λούνεϊ, CEO της ΒΡ


    Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας εισήλθε η BP, αφού έλαβε έγκριση λειτουργίας ως λιανικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας από το υπουργείο Βιομηχανίας.

    Η BP, η οποία επικεντρώθηκε στη μετατροπή της σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή αποτέλεσε μέρος του σχεδίου επέκτασής της σε διάφορους τομείς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο πετρελαϊκός κολοσσός, προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου και λιπαντικών στην Ιαπωνία για περισσότερα από 60 χρόνια, σχεδιάζει να επεκταθεί στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, καθώς αναζητά ένα επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να επιβιώσει στην παγκόσμια μετάβαση από ορυκτά καύσιμα.

    Παρόλο που υπάρχουν αντιδράσεις για ενδεχόμενο υπονόμευσης της δραστηριότητας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η BP Energy Japan (BPEJ), μέρος του τμήματος εμπορίας και ναυτιλίας της BP, θα λειτουργεί τη νέα επιχείρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Στόχος η καθαρή ενέργεια

    Γεγονός είναι ότι εδώ και καιρό, η εταιρεία αναζητούσε εταίρους για υπεράκτια αιολικά έργα στην Ιαπωνία, καθώς ο όμιλος επεκτείνεται στην αγορά καθαρής ενέργειας.

    Σημειώνεται ακόμη ότι πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία προέβη σε περικοπές 540 εκατ. δολαρίων σε offshore έργα της στις ΗΠΑ, την ώρα που διεθνώς ο κλάδος πλήττεται από την αργή αδειοδότηση, τις τεχνολογικές προκλήσεις και την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

    Η BP επιδιώκει να πετύχει στόχο απόδοσης 6% έως 8% για τα έργα ΑΠΕ, ταυτόχρονα με τρόπους μείωσης του κόστους σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Απογοητευτικά αποτελέσματα

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι κολοσσοί στον τομέα του πετρελαίου έχουν ξεφύγει από αρνητικές αξιολογήσεις αναλυτών.

    Αυτό ωστόσο δεν ισχύει πια για την BP, που πλέον έχει υποβαθμιστεί σε underweight από neutral από την JP Morgan, η οποία την διαχώρισε από τους ανταγωνιστές της Chevron, Exxon, Shell και TotalEnergies για τις οποίες δεν έχει γίνει καμία αντίστοιχη σύσταση.

    Η υποβάθμιση ήρθε μία ημέρα μετά τα σχόλια του αναλυτή της JP Morgan Christyan Malek για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, χαρακτηρίζοντας τα ως μία «σημαντική απώλεια κερδών με την αποτίμηση της μετοχής να μην είναι ελκυστική» και υπογραμμίζοντας τη φθίνουσα δυναμική για ανάκαμψη.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της BP το γ’ τρίμηνο ήταν 3,29 δισ. δολάρια, μειωμένα από 8,15 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, πολύ χαμηλότερο από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 4,05 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Συμφωνία Μυτιληναίου- Καράτζη για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Gazprom: Σε ιστορικά υψηλά οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα

    Αλέξανδρος Χριστοδούλου: Οι χυμοί της οικογένειας, οι εξαγωγές, το τρίαθλο και η ζωή με τον διαβήτη



    ΣΧΟΛΙΑ