• Business

    BP: Η αξία της ξεπερνά τα 100 δισ. στερλίνες για πρώτη φορά σε τρία χρόνια

    • Bloomberg

    Bernard Looney, CEO BP


    Η κεφαλαιοποίηση της BP εκτινάχθηκε πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια στερλίνες (121 δισεκατομμύρια δολάρια) για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, καθώς οι μέτοχοι επιβράβευσαν την εταιρεία για την απόφαση της να επιταχύνει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

    Η μετοχή της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 19% στις συναλλαγές του Λονδίνου από τότε που ανακοίνωσε τα ετήσια κέρδη ρεκόρ – νωρίτερα αυτή την εβδομάδα- και μια στρατηγική στροφή προς την άντληση περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, παρά τον αντίκτυπο στους κλιματικούς στόχους της.

    Η απόφαση της BP έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους επενδυτές, οι οποίοι κατά καιρούς τιμώρησαν τις ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου που επιδίωξαν να διαφοροποιηθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαμηλότερης απόδοσης. Οι αποτιμήσεις έμειναν πίσω σε σχέση με αυτές των ομοειδών εταιρειών των ΗΠΑ, Exxon Mobil Corp. και Chevron Corp., οι οποίες παρέμειναν επικεντρωμένες κυρίως στα ορυκτά καύσιμα.

    BP Is Worth £100 Billion Again | Shares had slumped amid the pandemic and an ambitious climate strategy
    Οι μετοχές είχαν σημειώσει βουτιά εν μέσω της πανδημίας και της φιλόδοξης στρατηγικής για το κλίμα

    Η ανάκαμψη της BP βάζει τέλος στην βουτιά που σημείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε δραματικά.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αποτίμηση της εταιρείας βυθίστηκε κάτω από αυτές των ευρωπαϊκών κολοσσών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted, Iberdrola SA και Enel SpA. Με το αργό να έχει ανακάμψει, οι Big Oil (μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου) καλπάζουν για μία ακόμη φορά.

    Διαβάστε ακόμη:

    BP: Κέρδη ρεκόρ 27,6 δισ. δολαρίων το 2022 για τον πετρελαϊκό κολοσσό

    Ρωσία: Σχεδιάζει μείωση της παραγωγής πετρελαίου ως αντίποινα στις κυρώσεις – Εκτίναξη της τιμής



    ΣΧΟΛΙΑ