• Business

    BlackRock Blog: Μπορούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις (τελικά) να αναζωπυρώσουν τις μετοχικές αξίες;

    • NewsRoom


    Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να θεωρούνται φθηνές σε σχέση με την ανάπτυξη. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη ο καταλύτης που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ανοδικό ράλι.

    Το ερώτημα που πολλοί τώρα θέτουν είναι εάν κάτι τέτοιο θα αλλάξει εάν τεθούν σε ισχύ οι φορολογικές περικοπές. Δεδομένου ότι η προσδοκία για δημοσιονομικά κίνητρα οδήγησε σε υπεραπόδοση της αξίας τους στα τέλη του 2016, ίσως μια πραγματική φορολογική ελάφρυνση θα μπορούσε να προσφέρει ένα πιο ανθεκτικό ράλι; Η άποψή μου είναι πως ίσως θα μπορούσε, αν υποτεθεί ότι οι φορολογικές περικοπές θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία.

    Υψηλό discount

    Όπως έχω περιγράψει σε προηγούμενα ιστολόγια, τα χρόνια χαμηλής απόδοσης έχουν διατηρήσει τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε ιστορικά φθηνά επίπεδα σε σχέση με τις μετοχές εταιριών μεγάλης ανάπτυξης. Από το 1995 ο Δείκτης Russell 1000 διαπραγματεύεται συνήθως με discount περίπου 57% σε σχέση με την ανάπτυξη. Σήμερα η υποαπόδοση είναι σχεδόν 70%, κοντά στη χαμηλότερη σχετική αποτίμηση από το 2000.

    Πολλοί θα υποστήριζαν ότι η έκπτωση είναι δικαιολογημένη δεδομένου ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην αύξηση των κερδών και στην κερδοφορία. Η αξία των μετοχών, εξ ορισμού, διαμορφώνεται για έναν συγκεκριμένο λόγο, για παράδειγμα επειδή τείνουν να είναι λιγότερο κερδοφόρες. Ωστόσο, ακόμη και μετά την προσαρμογή σύμφωνα με τις τρέχουσες αλλαγές στην κερδοφορία, η αξία φαίνεται φθηνή.

    Ιστορικά, η διαφορά στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) εξηγεί περίπου το 35% της διακύμανσης των σχετικών αποτιμήσεων ανάπτυξης / αξίας. Επί του παρόντος, το ROE στο δείκτη ανάπτυξης Russell 1000 είναι πάνω από 25%, έναντι ποσοστού κάτω του 10% που είναι για τον δείκτη αξίας. Αυτή η διαφορά 16 ποσοστιαίων μονάδων είναι ιστορικά υψηλή, αλλά ακόμη και αυτό δεν εξηγεί πλήρως το discount της αξίας. Εάν η ιστορική σχέση είχε διατηρηθεί, οι υποτιμημένες μετοχές θα διαπραγματεύονταν με έκπτωση περίπου 62% σε σχέση με την ανάπτυξη, όχι στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

    Όλα αυτά δείχνουν ότι η αξία φαίνεται πολύ φτηνή σε σχέση με την ανάπτυξη. Δυστυχώς, θα μπορούσε κανείς να φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα για τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως συζητήθηκε τον Οκτώβριο, η αξία που λείπει αποτελεί καταλύτη.

    Λίγη βοήθεια από τον πληθωρισμό

    Oι φορολογικές περικοπές μπορεί να παρέχουν το συστατικό που λείπει. Ο λόγος: Συνήθως οι επενδυτές τοποθετούν μικρότερη έκπτωση στην αξία όταν η ανάπτυξη είναι ταχύτερη, ιδιαίτερα η ονομαστική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, ένα μικρό ποσοστό πληθωρισμού θα συνέβαλε στη μείωση του χάσματος αποτίμησης μεταξύ αξίας και ανάπτυξης.

    Ανατρέχοντας στα τελευταία 20 χρόνια, η αξία έχει διαπραγματευθεί υψηλότερα σε σχέση με την ανάπτυξη, όταν ο πληθωρισμός, μετρούμενος από τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), είναι υψηλότερος (βλ. Συνοδευτικό πίνακα). Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο υποστηρικτικός εάν καθοδηγούταν από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες εμφανίζονται ιδιαίτερα φθηνές σήμερα. Επιπλέον, στο βαθμό που ο υψηλότερος πληθωρισμός οδηγεί σε υψηλότερες προσδοκίες, οι χρηματοπιστωτικές μετοχές, είναι ένας τομέας που επωφελείται.

    Value/Growth valuation vs. U.S. CPI (1995 to present)

    chart-growth-valuation

    Συμπέρασμα

    Οι φορολογικές περικοπές μπορούν να αποτελέσουν τον απαραίτητο καταλύτη για τις  υποτιμημένες μετοχές, αν υποτεθεί ότι θα προσφέρουν περισσότερα από το να δώσουν απλά ώθηση στην εταιρική κερδοφορία. Για να επηρεάσουν πραγματικά το στυλ των αποδόσεων τους, θα πρέπει να αυξήσουν και την ονομαστική ανάπτυξη.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Τι σημαίνει η σταθεροποίηση της καμπύλης απόδοσης των ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Περιορίστε αλλά μην εγκαταλείψετε τελείως τον χρυσό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ