• Business

    BlackRock Blog: Επανεξετάζοντας το ρίσκο, επανεξετάζοντας τις αποδόσεις: 4 επενδυτικές ιδέες

    RIO DE JANEIRO, BRAZIL – SEPTEMBER 12: Tijane Amadou Diallo of Spain puts up a shot against Mendel Op den Orth of the Netherlands at Olympic Arena during day 5 of the Rio 2016 Paralympic Games on September 12, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil.


    Καθώς οι αγορές άγγιξαν ψηλότερα επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, το κλίμα των επενδυτών φαίνεται να έχει περάσει από την αμφιβολία στην αποδοχή. Η οικονομική ανάπτυξη έχει ξεπεράσει τις τάσεις στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, κρατώντας μας σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο δεν φαίνεται να εκτοξεύουμε σε επικίνδυνα επίπεδα «υπερθέρμανσης».

    Σύμφωνα με το πρόσφατο Outlook του BlackRock για το 4ο τρίμηνο, παραμένουμε σε μια καλή περίοδος για να εξετάσει κανείς τον κίνδυνο για το χαρτοφυλάκιο, αλλά με τόσες κατηγορίες επενδύσεων να εξακολουθούν να είναι ακριβές, πού θα βρούμε ευκαιρίες;

    Όπως παρατηρεί η ομάδα στρατηγικών επενδύσεων  ETF στην πρόσφατη ανακοίνωση για τις επενδυτικές οδηγίες, βλέπουμε τέσσερις τομείς που προσφέρουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες.

    Η αξία της… αξίας

    Το momentum των μετοχών έχει λάμψει φέτος. Παρόλα αυτά, ευνοούμε τον παράγοντα αξίας, αν και κάποιο μέτρο προσοχής έχει κρατήσει τους επενδυτές μακριά από τα υποτιμημένα τμήματα της αγοράς. Ωστόσο, οι ροές σε προϊόντα που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια (ETPs) υποδεικνύουν ότι η ροπή αυτή θα μπορούσε να μετατοπιστεί (πηγή: BlackRock από τις 31/31/17). Πιστεύουμε ότι η αξία θα μπορούσε να ωφεληθεί από μια σταθερή μακροοικονομική προοπτική, καθώς και από βελτιωμένο συναίσθημα.

    Ευρώπη: Room to run

    Παρά την πρόσφατη αναταραχή γύρω από την Ισπανία και τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό, πιστεύουμε ότι το ράλι στην Ευρώπη, ο οποίος υπερέβη τις άλλες ανεπτυγμένες αγορές φέτος, εξακολουθεί να προηγείται. Παραμένουμε θετικοί στις ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω της σταθερής οικονομικής επέκτασης πέραν των τάσεων και της σταθερής προοπτικής κερδών. Οι ροές ETP ήταν ισχυρές φέτος, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ μικρότερες από τις εκροές του 2016, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εμπόριο δεν είναι ακόμα “γεμάτο” (πηγή: BlackRock στις 31/31/2017).

    Αναδυόμενες αγορές: Ακόμα στα πρώτα κεφάλαια

    Η ισχυρή υπεραπόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών το 2017 θέτει στους επενδυτές το ερώτημα εάν οι ημέρες του ραλί είναι αριθμημένες. Πιστεύουμε ότι η ισχυρή απόδοση μπορεί να συνεχιστεί, καθώς βελτιώνονται οι βάσεις των αναδυόμενων αγορών. Οι ευνοημένες αγορές μας περιλαμβάνουν την Ινδία, την Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

    Παίζοντας άμυνα με δεσμούς

    Ταχθήκαμε υπέρ μιας ουδέτερης άποψης για το χρέος επενδυτικού βαθμού των ΗΠΑ από το υπερβολικό βάρος, αλλά η ζήτηση για εισόδημα εξακολουθεί να υφίσταται, όπως φαίνεται από τις τεράστιες ροές στα ΕΤΤ σταθερού εισοδήματος φέτος. (δείτε το παρακάτω διάγραμμα). Οι εναλλακτικές στρατηγικές (smart beta) επένδυσης στην αγορά ομολόγων που λαμβάνουν υπόψη χαρακτηριστικά όπως η ποιότητα και η αξία, σε σχέση με παραδοσιακές επενδύσεις που βασίζονται στην κεφαλαιοποίηση, αποτελούν μία πιθανή λύση.

    A strong year: Top 5 bond ETF asset class 2017 flows

    chart-top-five-etf

    Όπως πάντα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν το σημερινό περιβάλλον. Τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα μπορούν να είναι χρήσιμοι διαφοροποιητές έναντι της μεταβλητότητας και των κερδών της αγοράς μετοχών που προκάλεσαν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που παρακολουθεί η Isabelle Mateos y Lago.

    Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τον συντελεστή αξίας μπορούν να θελήσουν να εξετάσουν το iShares Edge MSCI ΗΠΑ Value Factor ETF (VLUE). Για την Ευρώπη, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το iShares Core MSCI Europe ETF (IEUR). Σχετικά με τις αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG). Τέλος, οι επενδυτές που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε ομολογίες επενδυτικής ποιότητας ή υψηλής απόδοσης μέσω πιο αμυντικής έκθεσης, ενδέχεται να θελήσουν να λάβουν υπόψη το ETF (IGEB) iShares Edge Investment Grade Enhanced Bond ή το iShares Edge High Yield Defensive Bond ETF (HYDB).

    Το κείμενο είναι του Christopher Dhanraj Head of ETF Investment Strategy

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Πόσο μπορεί να διαρκέσει η «αναγέννηση» των μετοχών EM;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ