• Business

    BlackRock Blog: Αξιολόγηση της επίδρασης του iPhone σε οικονομικά δεδομένα


    Δεν είναι μυστικό ότι το iPhone είναι μια επαναστατική τεχνολογία. Θα μπορούσε να περιμένει κάποιος τα βασικά οικονομικά δεδομένα να αντικατοπτρίζουν κυρίως τις σημαντικές βελτιώσεις απόδοσης από αυτή τη τεχνολογία στις δουλειές και την καθημερινότητά μας.

    Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος του είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε συνολικά οικονομικά δεδομένα, παρά την προφανή αύξηση της τεχνολογίας. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία δείχνουν τις συνολικές οικονομικές επιδόσεις, δεδομένου ότι η κρίση ήταν μέτρια, και μάλιστα τα μέτρα παραγωγικότητας εμφανίζονται ελάχιστα, στην καλύτερη περίπτωση. Το να το κάνουμε, ήταν δύσκολο.

    Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο, μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση του πόσο σημαντικός είναι ο αντίκτυπος της τεχνολογίας.

    Το iPhone, για παράδειγμα, εμφανίζεται σαφώς σε ένα υποσύνολο των παγκόσμιων εμπορικών ροών. Τα παρακάτω διαγράμματα δείχνουν πώς η έκδοση ενός νέου μοντέλου iPhone κάθε Σεπτέμβριο συμπίπτει εμφανώς τόσο με την άνοδο των εισαγωγών τηλεφώνων από την Κίνα στην Ιαπωνία (δείτε το διάγραμμα στα αριστερά) όσο και με τις ταϊβανέζικες εντολές εξαγωγής για εξοπλισμό επικοινωνιών (δείτε το γράφημα στα δεξιά). Οι κουκκίδες  σημαίνουν την πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας κάθε μοντέλου iPhone. Είναι δύσκολο να συνδέσετε τις εισαγωγές με το iPhone, αλλά φαίνεται ότι αυτό το εποχιακό μοτίβο μιας ακίδας γύρω από τον Σεπτέμβριο δεν συνέβη πριν από την πρώτη εισαγωγή του iPhone το 2007, όπως δείχνει η ανάλυσή μας.

    chart-BII-iphone-v4

    Η ανάλυσή μας επικεντρώθηκε στα δεδομένα εξαγωγών από την Ταϊβάν και την Κίνα, ακριβώς επειδή είναι οι δύο χώρες που εμπλέκονται περισσότερο στην παραγωγή iPhone. Η Ταϊβάν δημιουργεί πολλά μέρη της κατασκευής του iPhone.

    Το iPhone αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα των εμπορικών ροών και μπορεί εύκολα να χαθεί σε μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων. Για παράδειγμα, ο τηλεφωνικός εξοπλισμός αποτελεί λιγότερο από το 20% των εισαγωγών της Ιαπωνίας από την Κίνα, σε ένα τυπικό μήνα κυκλοφορίας ενός iPhone και οι εισαγωγές από την Κίνα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 30% των συνολικών εισαγωγών της Ιαπωνίας για έναν συγκεκριμένο τέτοιο μήνα. Και η εποχική προσαρμογή των συνολικών δεδομένων για το εμπόριο μπορεί να καλύψει το στίγμα από την κυκλοφορία του iPhone, δεδομένου ότι αυτή τείνει να εμφανίζεται γύρω στον Σεπτέμβριο.

    Αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος της τεχνολογίας δεν αφορά τον αριθμό των συσκευών που διακινούνται. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπουμε την ευρύτερη επίδραση της τεχνολογίας στην αποδοτικότητα που θα αναμέναμε. Έχει υποστηριχθεί ότι αυτή η διαφορά μπορεί να αντικατοπτρίζει κάποια εσφαλμένη μέτρηση σε επίσημους στατιστικούς υπολογισμούς, καθώς η συνεχώς βελτιωμένη ποιότητα της τεχνολογίας ήταν δύσκολο να συλληφθεί. Το να ακολουθήσουμε τις μετρήσεις για την βελτίωση της ποιότητας είναι μια πρόκληση, αλλά οι στατιστικές υπηρεσίες κάνουν συνεχείς προσαρμογές και αναμένουμε ότι η πρόοδός τους σε αυτό το μέτωπο θα συνεχιστεί.

    Για παράδειγμα, η αμερικανική υπηρεσία Εργασιακής Στατιστικής, η οποία καταρτίζει τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εφάρμοσε φέτος μια μεθοδολογική ενημέρωση σχετικά με τις χρεώσεις για απεριόριστα ασύρματα δεδομένα. Το αποτέλεσμα: μεγάλη μεταβολή προς τα κάτω στις (μετρούμενες) τιμές, καθώς τα δεδομένα συνέβαλαν στην καθοδική επίδραση της τεχνολογίας στις πληθωριστικές πιέσεις.

    Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε κάτι ακόμα σημαντικότερο: Το πώς προσαρμόζουμε την τεχνολογίας και την αποδοτικότερη χρήση της. Η απάντηση απαιτεί χρόνο και δουλειά, ενώ παράγοντες όπως η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον ή η ύφεση, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία. Ένα πρόσφατο έγγραφο από τους οικονομολόγους της Federal Reserve φέρνει το επιχείρημα ότι οι διαρθρωτικές και κυκλικές διαφορές, όπως οι δημογραφικοί παράγοντες και η αδύναμη συνολική ζήτηση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, μπορεί να εμπόδιζαν την επιρροή των νέων τεχνολογιών από την άνοδο της παραγωγικότητας. Τελικά, η πρόσβαση στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στα συγκεντρωτικά δεδομένα δεν αφορά μόνο την καταμέτρηση του αριθμού των πωλούμενων iPhone ή την προσαρμογή της μεθοδολογίας δεδομένων, ώστε να ληφθούν υπόψη βελτιώσεις ποιότητας.

    Το κείμενο είναι του Jean Boivin, PhD Head of Economic and Markets Research at the BlackRock Investment Institute

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: BlackRock Blog: Προσοχή στην μετατροπή των μετοχών σε ομόλογα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Περιορίστε αλλά μην εγκαταλείψετε τελείως τον χρυσό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ