Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 250 εκατ. ευρώ σε τζίρο η Ε.Ι. Παπαδόπουλος το 2025, σε μια χρονιά που το κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας άφησε το αποτύπωμά του, ψαλιδίζοντας την κερδοφορία.

Η Μπισκότα Παπαδοπούλου, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 3,7%, ωστόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας πίεσε τα περιθώρια, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά 17,4%.

1

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2025 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 252,5 εκατ. ευρώ, από 243,4 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 8,7 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 6,9 εκατ. ευρώ από 8,4 εκατ. ευρώ.

Το αυξημένο κόστος αποτυπώνεται και στα επιμέρους μεγέθη, καθώς το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε στα 147,5 εκατ. ευρώ από 139,9 εκατ. ευρώ, με τα μικτά κέρδη να ενισχύονται οριακά στα 105 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν στα 9,2 εκατ. ευρώ από 10,6 εκατ. ευρώ, καθώς υψηλότερα κινήθηκαν τόσο τα έξοδα διάθεσης όσο και τα διοικητικά έξοδα.

Σημαντική πίεση συνέχισε να ασκεί το κακάο και τα παράγωγά του, οι τιμές των οποίων παρέμειναν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και με έντονη μεταβλητότητα, ενώ αυξητικά κινήθηκαν το κόστος συσκευασίας και η μισθοδοσία. Επιβαρυντικά λειτούργησε και η ενέργεια, με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου να ενισχύονται σε σχέση με το 2024, ενώ σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε και το κόστος αποθήκευσης και μεταφορών. Στον αντίποδα, μικρή αποκλιμάκωση καταγράφηκε στις τιμές αλεύρων και σιτηρών, ενώ συνεχίστηκε η υποχώρηση της τιμής της ζάχαρης.

Η βιομηχανία, με επικεφαλής την Ιωάννα Παπαδοπούλου και ιστορία που ξεπερνά πλέον τον έναν αιώνα, κατέβαλε μέσα στη χρήση μερίσματα 4,76 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδυτικές δαπάνες για ενσώματα και άυλα πάγια ανήλθαν σε 8,63 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές για το 2026 και η νέα επένδυση των 60 εκατ. ευρώ

Για το 2026, η εταιρεία διατηρεί θετικές προσδοκίες για την πορεία της, χωρίς ωστόσο να υποτιμά τις πιέσεις από το οικονομικό περιβάλλον. Στις βασικές εστίες αβεβαιότητας παραμένουν το ενεργειακό κόστος, οι τιμές των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας και των μεταφορών, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τα περιθώρια κερδοφορίας.

Την ίδια στιγμή, η Μπισκότα Παπαδοπούλου προχωρά το επενδυτικό της πρόγραμμα, με μεγαλύτερο στοίχημα τη νέα επένδυση ύψους 59,6 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Βόλου, όπου παράγονται τα Caprice. Το σχέδιο προβλέπει εκσυγχρονισμό και επέκταση της μονάδας, αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικών συστημάτων στην παραγωγική διαδικασία.

Η επένδυση συνδέεται παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας, ενώ το επενδυτικό πλάνο δεν περιορίζεται στον Βόλο. Προβλέπονται παρεμβάσεις και στις υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των υποδομών, την αύξηση της παραγωγικότητας, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα τέσσερις παραγωγικές μονάδες, σε Ταύρο, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα, καθώς και τρία κέντρα διανομής και αποθήκευσης σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Το 2025 ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε στους 1.796 από 1.672, δηλαδή κατά 124 άτομα μέσα σε έναν χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης 

Μασούτης: Φουλάρει για τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ

Όλο το σχέδιο Εξάρχου για την ανάπτυξη της ΑΚΤΩΡ στην ενέργεια

Σούπερ μάρκετ: Επενδύουν στο έτοιμο φαγητό – Αγορά άνω του 1 δισ. ευρώ