• Business

    Birkenstock: Στα 8,6 δισ. δολάρια η αποτίμηση της εταιρείας που κατασκευάζει τα δημοφιλή σανδάλια

    • Bloomberg
    Oliver Reichert, CEO Birkenstock Group

    Oliver Reichert, CEO Birkenstock Group


    Στα 46 δολάρια διαμορφώθηκε η τιμή της μετοχής της γερμανικής εταιρείας κατασκευής υποδημάτων Birkenstock Holding μετά την αρχική δημόσια προσφορά που πραγματοποίησε, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 1,48 δισ. δολαρίων.

    Η εταιρεία και το private equity που κατέχει το πλειοψηφικό της μερίδιο, L Catterton, πούλησαν την Τρίτη περίπου 32 εκατομμύρια μετοχές, με την τιμή της IPO να διαμορφώνεται στο μέσον του εύρους που αναμένονταν, από 44 έως 49 δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Έτσι, η αποτίμηση της Birkenstock Holding ανήλθε στα 8,64 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα ενημερωτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στην  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

    Η Birkenstock πούλησε 10,8 εκατομμύρια από τις μετοχές της IPO, ενώ η L Catterton διέθεσε 21,5 εκατομμύρια και θα συνεχίσει να κατέχει περίπου το 83% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC.

    Η οικογενειακή εταιρεία holding του δισεκατομμυριούχου προέδρου της LVMH Bernard Arnault, η οποία έχει ήδη επενδύσει στην Birkenstock, μπορεί να αγοράσει μετοχές αξίας έως και 325 εκατ. δολαρίων,

    Το νορβηγικό κρατικό fund και η Durable Capital Partners του Henry Ellenbogen έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών αξίας έως 300 εκατ. δολαρίων συνολικά.

    Το 8% των μετοχών που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο έχει διατεθεί στους εργαζομένους στην τιμή της IPO.

    Οι μετοχές της Birkenstock θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, με το σύμβολο BIRK.

    Arm, Instacart

    Η IPO πραγματοποιήθηκε μετά από τον καλύτερο μήνα για τις νέες εισαγωγές στο αμερικανικό χρηματιστήριο από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η βρετανική εταιρεία σχεδιασμού τσιπ Arm Holdings Plc, με την υποστήριξη της SoftBank, συγκέντρωσε 5,23 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων μετοχών greenshoe, τον Σεπτέμβριο, και ακολούθησε η startup παράδοσης ειδών παντοπωλείου Instacart με 660 εκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία μάρκετινγκ και αυτοματισμού δεδομένων Klaviyo Inc. με IPO ύψους 576 εκατ. δολαρίων.

    Οι μετοχές της Arm έχουν κερδίσει ποσοστό 9,2% από την τιμή της IPO τους, ενώ η Instacart διαπραγματεύεται 10% κάτω από την τιμή εισαγωγής της.

    Η Klaviyo τα πήγε καλύτερα, ενώ ακόμα και μετά από την άνοδο 22,5% που κατέγραψε στο ντεμπούτο της, οι επενδυτές της IPO είχαν απόδοση 16%.

    Η Birkenstock βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο αρκετών νεοφυών επιχειρήσεων που περιμένουν να δουν την πορεία της μετοχής της για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν και οι ίδιες σε IPO ή θα περιμένουν να βελτιωθεί το κλίμα.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει το bloomberg, η διαφορά της Birkenstock με ορισμένες άλλες υποψήφιες προς εισαγωγή εταιρείες, είναι ότι είναι κερδοφόρα.

    Εμφάνισε καθαρά κέρδη 103 εκατ. ευρώ (109 εκατ. δολάρια) με έσοδα 1,12 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με 129 εκατ. ευρώ με έσοδα 925 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την IPO για την αποπληρωμή των χρεών της.

    Συνεργασίες μόδας

    Η Birkenstock, ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 250 χρόνια, και τα σανδάλια της πωλούνται στις ΗΠΑ από το 1966.

    Σήμερα φοριούνται από καταναλωτές όλων των κατηγοριών και των ηλικιακών ομάδων, καθώς η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε ένα brand υψηλής μόδας, ξεκινώντας συνεργασίες με πολυτελή ονόματα όπως οι Dior, Manolo Blahnik και Valentino.

    Παράλληλα, το στυλ των σανδαλιών της υιοθέτησαν και άλλα ισχυρά εμπορικά σήματα που έφτιαξαν ανάλογα προϊόντα, όπως η Celine και η Givenchy.

    Οι πωλήσεις των Birkenstock ανά ηλικιακή ομάδα

    Οι πωλήσεις του Birkenstock έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα μετά από την επιτυχημένη ταινία Barbie, στην οποία πρωταγωνιστεί η Margot Robbie στον ομώνυμο ρόλο, φορώντας ένα ζευγάρι ροζ Birkenstock σε μια σκηνή.

    Η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο έρχεται δύο χρόνια μετά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της επιχείρησης από το private equity L Catterton του Arnault, με αποτίμηση τότε περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Έκτοτε, η εταιρεία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή νέων χώρων παραγωγής στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ στο Pasewalk, μια πόλη βόρεια του Βερολίνου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Birkenstock: Τα δημοφιλή σανδάλια βάζουν πλώρη για το αμερικανικό χρηματιστήριο

    Birkenstock: Η Louis Vuitton σκέφτεται να εισάγει τα δημοφιλή σανδάλια στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 6 δισ. δολάρια

    LVMH (Louis Vuitton): Επεκτείνεται στο streetwear με την εξαγορά του 60% της Off-White

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ