• Business

    Birkenstock: H Wall Street γύρισε την πλάτη στα «χρυσά σανδάλια»

    Oliver Reichert, CEO Birkenstock Group

    Oliver Reichert, CEO Birkenstock Group


    Ένα ορθοπεδικό σανδάλι με επαναστατικό πάτο κατάφερε να γοητεύσει τους μεγαλύτερους οίκους μόδας. Dior, Valentino, Manolo Blahnik έσπευσαν τα προηγούμενα χρόνια να συνδέσουν το πολυτελές όνομά τους με το άνετο αλλά καθόλου κομψό παπούτσι και πολλοί δισεκατομμυριούχοι και celebrities το λάτρεψαν.

    Οι επενδυτές της Wall Street όμως δεν εντυπωσιάστηκαν από την εταιρεία με την ισχυρή IPO των 8 δισ. δολαρίων και τους λαμπερούς θεσμικούς επενδυτές από πίσω, όπως την επενδυτική εταιρεία του Μπερνάρ Αρνό.

    Η Birkenstock έκανε το χειρότερο άνοιγμα των τελευταίων δύο ετών στη Wall Street, χάνοντας το 13% της αξίας της την πρώτη ημέρα, ενώ τη δεύτερη κατρακύλησε πάνω από 6%. Από τα 46 δολάρια, στα οποία άνοιξε η μετοχή, τη τιμή της την Πέμπτη βυθίστηκε στα 37.

    Από την Kate Moss στη Barbie

    Ένα άδοξο ντεμπούτο για την τέταρτη εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την οποίαν περίμεναν με ανυπομονησία δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Wall Street.

    Κι όμως οι συνθήκες ήταν ιδανικές: Η εταιρεία έχει κάνει θραύση στις ΗΠΑ με baby boomers και millenials να είναι οι σταθεροί της πελάτες. Έχουν αφήσει πίσω τους την ανάγκη για το κομψό, ψηφίζοντας με ευκολία ένα άνετο παπούτσι.

    Από την Kate Moss μέχρι τον Bill Gates, οι οποίοι έχουν κάνει εμφανίσεις φορώντας τα, τα Birkenstock έχουν ανατρέψει την εικόνα ενός γραφικού παπουτσιού που συνοδεύει ένα ατημέλητο λουκ σε μία cool επιλογή που μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με όλα τα στυλ ντυσίματος.

    Κι εκεί που δεν μπορούσαν να πάνε τα πράγματα καλύτερα, η ταινία «Barbie», με μία εντυπωσιακή διαφημιστική καμπάνια και ρεκόρ εισιτηρίων στο box office, θύμισε στους θεατές ότι μέχρι και η Barbie μερικές φορές φοράει Birkenstock. Η εμφάνιση του παπουτσιού στη ταινία εκτόξευσε τις πωλήσεις.

    Τίποτα από τα παραπάνω ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην μετοχή της γερμανικής εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος εδώ και δύο ημέρες συνεδριάσεων.

    Η απογοήτευση φυσικά δεν αφορά τα αδέρφια Birkenstock, που διατηρούν τη θέση τους μεταξύ των δισεκατομμυριούχων, ύστερα από την εντυπωσιακή αρχική δημόσια προσφορά, αλλά τη Wall Street, η οποία ήλπιζε ότι η ξηρασία των IPO τελειώνει.

    Η αποτυχία της Birkenstock να συγκινήσει την αγορά έρχεται ύστερα από τις IPO των Arm και Instacart, που παρά το αρχικό ράλι, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανό τον ενθουσιασμό των επενδυτών.

    Μία ιστορία 200 ετών

    Ο Johannes Birkenstock το 1774 φέρεται να ήταν ο τσαγκάρης ενός αγροτικού χωριού κοντά στην Φρανκφούρτη, ο οποίος έφτιαξε τις σόλες που έκαναν τα Birkenstock τόσο ξεχωριστά. Για αιώνες, η επιχείρηση ειδικευόταν στις σόλες από φελλό και η διοίκησή της πέρναγε από γενιά σε γενιά στους γιους της οικογενείας.

    Σταδιακά η εταιρεία άρχισε να γίνεται δημοφιλής στους εργαζόμενους σε δουλειές ορθοστασίας. Κυρίως όσοι εργάζονταν στον κλάδο της υγείας. Κάποια περίοδο ήταν δημοφιλές και στους στρατιώτες που γύριζαν από τον πόλεμο και προσπαθούσαν να ξεκουράσουν τα πόδια τους από τις σφιχτές μπότες σε άνετα σανδάλια.

    Την δεκαετία του 1960, το παπούτσι Birkenstock άρχισε να παίρνει σχήμα και σταδιακά τα σανδάλια από μία άνετη αναγκαιότητα για πελάτες με κουρασμένα πόδια εξελίχθηκαν σε μία αγαπημένη επιλογή.

    Οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι των σανδαλιών

    Η εταιρεία αυτή την στιγμή βρίσκεται στα χέρια των Άλεξ και Κρίστιαν, οι οποίοι συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση. Άρχισαν να ασχολούνται με την επιχείρηση τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν ακόμα έφηβοι. Ο μεγαλύτερος αδελφός τους Στεφάν εντάχθηκε στη δεκαετία του ’90. Οι τρεις τους συνέβαλλαν στην παγκόσμια επέκταση της εταιρείας, βοηθώντας να μετατραπούν τα ορθοπεδικά παπούτσια σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες υποδημάτων στον πλανήτη.

    Ίντριγκες, σκάνδαλα κι ένα επεισοδιακό διαζύγιο με την πρώην γυναίκα του Κρίστιαν έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τα tabloids, κάτι που δεν επηρέασε στο ελάχιστο τα αδέρφια που ήδη από το 2021 είναι δισεκατομμυριούχοι. Ο Στεφάν αποχώρησε από την εταιρεία λίγο νωρίτερα, επιλέγοντας να ζήσει στις ΗΠΑ, χάνοντας την ευκαιρία να μπει κι αυτός στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.

    Η έλευση του Όλιβερ Ράιχερτ, του CEO της εταιρείας, έφερε την Birkenstock στα πολυτελή ατελιέ των μεγαλύτερων οίκων και το 2021 τα δύο αδέρφια συμφώνησαν να πουλήσουν το πλειοψηφικό μερίδιο στην L Catterton, την επενδυτική εταιρεία του Μπερνάρ Αρνό, με μια συμφωνία 4,7 δισ. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Google: Ανοιξε πόλεμος με τις Βρυξέλλες για την ψηφιακή διαφήμιση

    Walgreens: Σχέδιο περικοπής δαπανών $1 δισ. – Κάτω των προσδοκιών τα κέρδη τριμήνου

    Delta Air Lines: Εκτόξευση κερδών σχεδόν κατά 60%



    ΣΧΟΛΙΑ