• Business

    Bill Hwang (Archegos): Ξεκίνησε η δίκη του ανθρώπου που χειραγώγησε τις αγορές – Το «colpo grosso» με τις τράπεζες

    • NewsRoom
    Bill Hwang

    Bill Hwang (Archegos) (Πηγή: Reuters)


    Ξεκίνησε σήμερα η δίκη του Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang), ιδρυτή της Archegos Capital Management, ο οποίος συγκέντρωσε αθόρυβα μέσω του οικογενειακού του γραφείου, περιουσία σχεδόν 36 δισ. δολαρίων, για να τη δει να εξανεμίζεται δημόσια εν μία νυκτί.

    Μετά από ένα φιάσκο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μυστικές τοποθετήσεις, με επικίνδυνο βαθμό μόχλευσης, οι οποίες έφεραν τα πάνω κάτω στην αγορά, η δίκη του Hwang για την κατάρρευση της Archegos Capital Management ξεκινά με την επιλογή των 12 ενόρκων, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν είναι ένοχος για απάτη και συνομωσία για διάπραξη εκβίασης.

    Η δίκη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αναμένεται να διαρκέσει έως και οκτώ εβδομάδες και θα εμβαθύνει στην κατάρρευση του γραφείου οικογενειακών επενδύσεων του Hwang, το οποίο οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι προκάλεσε ζημίες άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες του χαρτοφυλακίου του.

    Γατί κατηγορείται ο Hwang

    Ποιο ήταν το κόλπο της Archegos;

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδύσεις της Archegos ήταν εν μέρει συγκεντρωμένες σε ένα κοινό παράγωγο της Wall Street, το οποίο ονομάζεται ανταλλαγή συνολικής απόδοσης (total return swap).

    Σε αυτές τις συμβάσεις μεσολαβούν τράπεζες και επιτρέπουν σε ένα χρήστη να αναλάβει τα κέρδη και τις ζημιές ενός χαρτοφυλακίου έναντι αμοιβής.

    Ο Hwang άνοιξε μεγάλες θέσεις σε εταιρείες όπως η ViacomCBS και σε διάφορες κινεζικές εταιρείες, χειραγωγούσε τις αγορές βάζοντας τους επενδυτές του να αγοράζουν μετοχές προκαλώντας τεχνητό ράλι, όμως αυτό δεν κατάφερε να το διατηρήσει για πολύ καιρό με αποτέλεσμα όταν οι τράπεζες υποπτεύθηκαν ότι πάει κάτι στραβά, να ακολουθήσει ένα άγριο sell-off με τον Hwang να κλείνει θέσεις δισεκατομμυρίων.

    Το αποτέλεσμα; Η Credit Suisse έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που -μαζί με άλλα λάθη- κατέληξε τελικά στην επείγουσα εξαγορά της εταιρείας από την UBS .

    Η Nomura έχασε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια και η Morgan Stanley πάνω από 900 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι τράπεζες κλήθηκαν τα επόμενα χρόνια να διαχειριστούν τη τρύπα που προκλήθηκε και να αντιμετωπίσουν ομαδικές αγωγές από πελάτε

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης ότι ο Hwang και ο πρώην Οικονομικός Διευθυντής της Archegos, Patrick Halligan, είπαν ψέματα για τις συμμετοχές τους για να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους σχέση με παγκόσμιες τράπεζες.

    Ο δυο τους κατηγορούνται για συνωμοσία προς διάπραξη εκβίασης.

    Ο Hwang αντιμετωπίζει επιπλέον 10 κατηγορίες για απάτη και χειραγώγηση της αγοράς, ενώ ο Halligan αντιμετωπίζει δυο επιπλέον κατηγορίες επίσης για απάτη.

    Κάθε αδίκημα φέρει μέγιστη πιθανή ποινή 20 ετών.

    Είμαστε αθώοι!

    Την ίδια στιγμή, οι δύο άνδρες δηλώνουν αθώοι, ενώ αναμένεται να υποστηρίξουν ότι οι εισαγγελείς προωθούν μια “νέα και ανόητη θεωρία” για το θέμα της χειραγώγησης της αγοράς.

    Αρκετοί δικηγόροι είπαν στο Reuters ότι μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους εισαγγελείς, ενώ οι δικηγόροι του Hwang έχουν περιγράψει την υπόθεση ως την «πιο επιθετική υπόθεση χειραγώγησης ανοιχτής αγοράς» που ασκήθηκε από εισαγγελείς.

    Ωστόσο, ο εμπορικός διευθυντής της Archegos, William Tomita και ο Chief Risk Officer, Scott Becker, παραδέχθηκαν την ενοχή τους σε σχετικές κατηγορίες και αναμένεται να το καταθέσουν στη δίκη.

    Σημειώνεται ότι η καταστροφή που προκάλεσε η Archegos  το 2021, οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες να εκθέσουν τις εσωτερικές λειτουργίες των οικογενειακών γραφείων και τις ρυθμίσεις που τα διέπουν, τη στιγμή που διαχειρίζονταν περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξέτασαν το ενδεχόμενο να επιβάλουν αυστηρότερες απαιτήσεις γνωστοποίησης των τοποθετήσεων τους, μετά την Archegos.

    Παράλληλα οι χρηματιστηριακές αρχές διερεύνησαν τρόπους να αυξήσουν την διαφάνεια για τις επενδύσεις σε παράγωγα προϊόντα όπως αυτά που οδήγησαν στην κατάρρευση της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Στα 10 δισ. δολάρια οι συνολικές απώλειες των τραπεζών από την Archegos – Ζημιές άνω των 3,7 δισ. δολ. για Nomura και UBS

    Archegos Capital Management: Πώς μία από τις μεγαλύτερες “αόρατες” περιουσίες παγκοσμίως, εξανεμίστηκε σε λίγες ημέρες

    Νικητές τα ρολόγια Cartier στη second hand αγορά – Πτώση τιμών στα Rolex και Patek Philippe



    ΣΧΟΛΙΑ