• Το big deal της CENERGY, ο Πίττας και το Κολέγιο Αθηνών, o κρυφός διάλογος 2 σταρ υπουργών, τo μυστικό της LAMDA και το dinner Μπουλούτα – Ταμβακάκη

    Ένα deal τεράστιων διαστάσεων είναι έτοιμο να ανακοινωθεί. Αφορά τις εταιρείες CENERGY του ομίλου Βιοχάλκο και του Δανικού Κολοσσού ORSTED.

    The WISE MAN
    image
    The WISE MAN

    Το δείπνο Μπουλούτα –  Ταμβακάκη

    Σήμερα θα ξεκινήσω την στήλη χαλαρά καθώς Σαββατοκύριακο έρχεται και άπαντες ξεκουράζονται.

    Εκτός από τον WISEMAN.

    Λοιπόν ας ξεκινήσουμε.

    Ο Θύμιος Μπουλούτας είναι ο CEO της Ελλάκτωρ και τέως τραπεζίτης.

    Ο Απόστολος Ταμβακάκης είναι τέως τραπεζίτης, επικεφαλής του FUND EOS Capital Partners αλλά και αντιπρόεδρος , ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Λέγεται μάλιστα ότι συμβουλεύει και το Family Office της κ. Μαριάννας Λάτση.

    Πάντως και είναι εντυπωσιακό αυτό ο κ. Ταμβακάκης συμμετέχει συνολικά σε διοικητικά συμβούλια 11 διαφορετικών εταιρειών (εξαιρείται η EOS που είναι Διευθύνων Σύμβουλος)!!!

    Τέλος πάντων δεν είναι το θέμα μας αυτό.

    Χθες το βράδυ (Παρασκευή) λοιπόν, οι δυο εγνωσμένου κύρους managers (αν και ο κ. Ταμβακάκης πλέον είναι επιχειρηματίας) με τις συζύγους τους, συνέτρωγαν στο γνωστό ψαράδικο των Βορείων Προάστειων, Χρώματα Βυθού.

    Δεν ξέρω τι κουβέντιαζαν οι δυο τους (ίσως και να κουβεντιάζουν ακόμα και τώρα που δημοσιεύεται η στήλη)…

    Και μην μου πείτε εάν είχαν να πουν μυστικά θα έτρωγαν σε κάποιο σπίτι…

    Αυτό δεν ισχύει…

    Όμως σας υπόσχομαι να μάθω και θα επανέλθω…

    Πάντως δεν έχετε παράπονο.

    Η στήλη μαθαίνει ότι συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει σε εσωτερικό και εξωτερικό.

     

    Ο Πίττας και το Κολέγιο Αθηνών

    Ο εφοπλιστής Αριστείδης Πίττας είναι από τους πιο μεγάλους εφοπλιστές της χώρας.

    Προ ημερών ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ναύλωσε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων του στόλου της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά Euroseas, έναντι 200.000 δολαρίων την ημέρα.  (Συμπτωματικά ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, που αναφέρθηκε στις προηγούμενες προτάσεις είναι μέλος του ΔΣ της EUROSEAS LTD  και μέλος Δ.Σ. της θυγατρικής της, EURODRY LTD)

    Ποσό – ρεκόρ για ένα καράβι μεταφορικής ικανότητας 4.250 “εμπορευματοκιβωτίων”, που ναυπηγήθηκε το 2009.

    Λοιπόν, ο συγκεκριμένος εφοπλιστής ανακοίνωσε στα social media την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του Συλλόγου Αποφοίτων στο  Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού (ΣΑΚΑ), υποβάλλοντας υποψηφιότητα.

    Στο μήνυμα του για την υποψηφιότητα του στο Κολλέγιο Αθηνών, αναφέρει:

    “Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και όλοι οι ταμειακώς ενήμεροι απόφοιτοι στο Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικού μπορούν να ψηφίσουν μεταξύ 1μμ-6μμ δια ζώσης στο Σχολείο μας, σύμφωνα πάντα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν.

    Φέτος λόγω κορωνοιού αλλά και για εξυπηρέτηση των εκτός Αθηνών Συναποφοίτων δίνεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής.

    Λεπτομέρειες αναφέρονται στο site του ΣΑΚΑ (www.saka.gr/ekloges/), τονίζω όμως ότι για να έχει τη δυνατότητα κάποιος να ψηφίσει ηλεκτρονικά πρέπει μέχρι 3 Οκτωβρίου να έχει δηλώσει την πρόθεσή του αυτή.

    Οδηγός μου είναι η αγάπη μου για το Σχολείο μας (Κολλέγιο Αθηνών) και τους αποφοίτους του. Πιστεύω ότι ο Σύλλογος Αποφοίτων μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα και στους δυο.

    Έχω ήδη μιλήσει και ανταλλάξει ιδέες και σκέψεις με πολλά από τα μέλη του αποχωρούντος ΔΣ καθώς και με Συναποφοίτους οι οποίοι στο παρελθόν έχουν δουλέψει για τον Σύλλογο μας, με σκοπό να φτιάξουμε μια ομάδα δυνατή που θα δουλέψει εθελοντικά με όρεξη, κέφι και ανιδιοτέλεια για το καλό του ΣΑΚΑ και του Κολλεγίου.

    Καλώ όποιον Συναπόφοιτο ενδιαφέρεται να προσφέρει στον ΣΑΚΑ είτε διεκδικώντας μια θέση στο νέο ΔΣ μέσω της διαδικασίας των εκλογών είτε ως εθελοντής να επικοινωνήσει μαζί μου εντός των προσεχών ημερών.

    Προτρέπω επίσης όλους τους Συναποφοίτους μας που δεν έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα του ΣΑΚΑ και δεν έχουν ενημερώσει τα στοιχεία τους να το κάνουν και να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή τους (το κόστος είναι €80, ενώ για τις τάξεις από 2015 έως και το 2020 €40 και για την ταξη του 2021 δεν απαιτείται συνδρομή).

    Όσοι περισσότεροι είμαστε στον ΣΑΚΑ τόσο μεγαλώνει η δύναμή μας, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε ο ένας στον άλλον, -ασχέτως χρονιάς αποφοίτησης- και τόσα περισσότερα μπορούμε να προσφέρουμε σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στο σχολείο που μας ανέδειξε.

    Ελπίζω στη μαζική συμμετοχή.

    Μπορεί να γίνει ακόμα και από τον καναπέ!

    Τέλος, θα παρακαλούσα να μοιρασθείτε το μήνυμα μου αυτό με όσο περισσότερους αποφοίτους του Κολλεγίου μπορείτε.”

    Κολέγιο Αθηνών
    Αριστείδης Πίττας, εφοπλιστής

     

    Deal CENERGY και Δανών;

    Ένα deal τεράστιων διαστάσεων είναι έτοιμο να ανακοινωθεί στις επόμενες 10 ως 15 ημέρες.

    Αφορά τις εταιρείες CENERGY του ομίλου Βιοχάλκο και του Δανικού Κολοσσού ORSTED.

    H ORSTED είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

    Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 48,4 δισ. ευρώ.

    Η τιμή της στα 115 ευρώ.

    Η κεφαλαιοποίηση της CENERGY CENER -1,55% 8,27 την Παρασκευή ήταν 472 εκατ. ευρώ και η μετοχή κέρδισε 4,5%.

    Η ακριβής δομή του deal δεν έχει γίνει γνωστή αν και πηγές αναφέρουν ότι θα χτίσουν από κοινού εργοστάσιο στις ΗΠΑ.

    Οι δυο εταιρείες είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν.

    Για την ακρίβεια το 2019 η Cenergy Holdings ανακοίνωσε  ότι η  θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, κορυφαίος πάροχος λύσεων με-το-κλειδί-στο-χέρι για τη βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, κέρδισε την ανάθεση σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίου καλωδίων 23 χλμ. από την Ørsted, παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

    Η Ελληνικά Καλώδια Cablel, ανέλαβε τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις δοκιμές των inter-array υποβρυχίων καλωδίων 33kV και κατασκεύασε τα καλώδια στην καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων που διαθέτει στην Κόρινθο.

    Τα καλώδια προορίζονταν για υποστηρικτική χρήση στο χαρτοφυλάκιο της Ørsted για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που διαθέτει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

     

    O S&P και η ΔΕΗ

    Ο wise man έχει μια αρχή.

    Δεν πιστεύει στις συμπτώσεις.

    Προσέξτε, λοιπόν, τις παρακάτω ημερομηνίες.

    Στις 22 Οκτωβρίου,  υπό κανονικές συνθήκες ο επενδυτικός οίκος S&P , εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια βαθμίδα.

    Έναν πράγματι γίνει αυτό τότε η Ελλάδα θα απέχει κατά 1 βαθμίδα από την κατηγορία Investment grade.

    Τώρα απέχουμε κατά 2 βαθμίδες.

    Εάν μάλιστα γίνει η μεγάλη έκπληξη και μας κατατάξει στην κατηγορία investment grade (κάτι το οποίο συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες) τότε δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει στην ελληνική αγορά, στις μετοχές και στα ομόλογα.

    Τώρα προσέξτε την σύμπτωση.

    Στις 25-26 και 27 Οκτωβρίου κατά πάσα πιθανότητα, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

    Η επιτυχία είναι δεδομένη και ολες οι ενδείξεις αναφέρουν ότι η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,34% 11,71 θα “σηκώσει από τις αγορές” πάνω από 1 δισ. ευρώ.

    Εάν μας αναβαθμίσει κατά 1 βαθμίδα η S&P τότε άπαντες καταλαβαίνουν ότι το βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ θα γίνει κάτι παραπάνω από ανάρπαστο…

    Ας σημειωθεί ότι χθες η μετοχή της ΔΕΗ “έκλεισε”,  με super κέρδη 3,66% στα 8,50 ευρώ.

     

    Ο μυστικός διάλογος

    Σε γνωστό lounge bar του Κολωνακίου, ήρθαν και κάθισαν πίσω μου δυο star κυβερνητικοί.

    Θέλοντας και μη έγινα «ωτακουστής»:

    Υπουργός: «Έχω την εντύπωση πως οι δηλώσεις των … (ονόματα δύο κορυφαίων του Μεγάρου Μαξίμου) μετά τη ΔΕΘ για τη μη επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού εν πολλοίς υποδηλώσαν την αιτία για τον πανικό έπειτα από τις πυρκαγιές, τον  ανασχηματισμό, τη δειλία στην αντιμετώπιση των αντιεμβολιαστών ακόμα και για την αρχική αμηχανία απέναντι στον “μπογδανισμό”»

    Υφυπουργός: «Φίλε, καλό το επιτελικό κράτος αλλά με έλλειμμα πολιτικής πείρας και “πολιτικότητας”. Αν δεν καλυφθεί είναι πιθανό λάθη και γκάφες να συνεχιστούν»

    Σηκώθηκα να φύγω, αλλά άκουσα το όνομα Τσιόδρας και αποφάσισα να παραγγείλω δεύτερο κρασί.

    Άκουσα πολλά κι ενδιαφέροντα που δεν θα μεταφέρω σήμερα από σεβασμό στον «καλό στρατιώτη», ο οποίος «δεν εκφράζει ποτέ δημοσίως τις διαφωνίες του για να μην κάνει ζημιά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας»…

     

    Η επιτυχία του Ελληνικού

    Εκεί στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχουν πολλή δουλειά και δεν έχουν προλάβει να καταλάβουν την επιτυχία του έργου στο Ελληνικό με αποτέλεσμα να πέφτουν σε παγίδες πολιτικές.

    Λίγη περισσότερη προσοχή παιδιά δεν έβλαψε κανέναν.

    Στις Γούρνες Ηρακλείου ας πετύχουν τα μισά και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι

     

    H επιτυχία της LAMDA

    Δεν ξέρω με ακρίβεια γιατί η μετοχή της LAMDA DEVELOPMENT δέχεται πιέσεις εδώ και λίγες εβδομάδες.

    Το πιθανότερο είναι ότι ρευστοποιεί το ιταλικό fund, με έδρα το Μιλάνο,  ΗΕLIKON investments το οποίο λέγεται χρειάζεται ρευστότητα για να μπει στην ΑΜΚ της ΔΕΗ.

    Όμως οι ειδικοί μου λένε ότι τα δεδομένα είναι άλλα.

    Προσέξτε ένα καλό νέο που έχει η LAMDA Development ΛΑΜΔΑ -0,28% 7,04 μπροστά της.

    Αν δεν υπάρξει άρδην αλλαγή των όσων εχει υπολογίσει η εταιρεία  και εισπράξει το 50% των δυνητικών μελλοντικών εσόδων τους επόμενους μήνες, τότε είναι πιθανή νέα επανεκτίμηση της αξίας της Ελληνικό ΑΕ στο τέλος του 2021.

    Άλλωστε στο α εξάμηνο του 2021 η Lamda ενοποίησε για 5 ημέρες την Ελληνικό ΑΕ.

    Ταυτόχρονα έγραψε κέρδος 306,1 εκατ. ευρώ από επανεκτίμηση της αξίας του οικοπέδου.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση του τιμήματος ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ.

    Επίσης σας υπενθυμίζω ότι η Lamda «σφράγισε» την τιμή αγοράς του Ελληνικού το 2014 (τότε που οι αξίες ήταν στο ναδίρ) και ολοκλήρωσε το deal το 2021, χρονιά κατά την οποία οι είναι τουλάχιστον 40 έως 60% υψηλότερα.

    Τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα, που αντιστοιχούν σε κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών, για τις 27 βίλες και το 75% της πωλούμενης επιφάνειας (διαμερίσματα) του Marina Residential Tower (MRT) ανήλθαν σε 683 εκατ. ευρώ.

    Στην παρουσίαση του Ιουλίου στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. προβλεπόταν μελλοντικά έσοδα 670 εκατ. ευρώ μαζί με αυτά από τις συμφωνίες με τον όμιλο Φουρλή ΦΡΛΚ 1,22% 4,16 και την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,85% 3,85.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.