• Business

    Big Business για Λ. Μπόμπολα , Γ. Περιστέρη και Αλεξία Μπακογιάννη 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Οι μεγάλες δουλειές της ΔΕΗ στην ενέργεια με Μπόμπολα, Περιστέρη.

    Λεωνίδας Μπὀμπολας. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ
    Λεωνίδας Μπὀμπολας. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ

    Βροχερή ημέρα η Τετάρτη και ο M. Παναγιωτάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είπε να κάνει τραπέζι σε δημοσιογράφους, στο ακατάλληλο για τέτοιου είδους συνεστιάσεις Black Dack, στο κέντρο της Αθήνας. Αφού φάγανε και ήπιανε, μεταξύ τυριού και αχλαδιού επιβεβαιώθηκε η οριστική συμμετοχή των ΓΕΚ-Τέρνα και ΕΛΛΑΚΤΩΡ  στην κοινοπραξία που θα αποτελέσει νέο πυλώνα στην ενέργεια.

    Με βάση τον σχεδιασμό, η ΔΕΗ θα εισφέρει στην κοινοπραξία την υφιστάμενη μονάδα «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, ισχύος 330 MW, την άδεια για τη «Μελίτη ΙΙ», το 40% του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και το ορυχείο Κλειδιού. Η CMEC θα αναλάβει το έργο της κατασκευής της «Μελίτης ΙΙ», μίας υπερσύγχρονης, υψηλής απόδοσης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λιγνιτικής μονάδας 450 MW. Στην κοινοπραξία που θα έχει και την εκμετάλευση των ενεργειακών μονάδων θα συμμετάσχουν και οι εταιρείες Ακτωρ, η οποία κατέχει το 60% των ορυχείων της Βεύης, και η ΤΕΡΝΑ.

    Τώρα, το γεγονός ότι δεν έγινε διαγωνισμός δεν έχει καμία, μα καμία σημασία.

    Άλλωστε τη χώρα και τη ΔΕΗ δεν την κυβερνά ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Νέα Δημοκρατία. ΣΥΡΙΖΑ έχουμε.

    Και μια που είπαμε Βεύη, η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση, που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε συνάψει, λίγο πριν πέσει, με τον Ακτωρα.

    Κινητικότητα στα στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων  

    Μεγάλη κινητικότητα στελεχών παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο του  φαρμακευτικού κλάδου. Στελέχη μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εμπλακεί διοικητικά στους κρίσιμους τομείς της διοίκησης ρυθμιστικού πλαισίου (regulatory) και πρόσβασης αγορών (market access) αποδεσμεύονται οικειοθελώς από τα μέχρι τώρα καθήκοντά τους και τις συνεργασίες τους με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου.

    Αντί αυτών προτιμούν τις εγχώριες φαρμακευτικές. Το γεγονός αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και η στήλη δεσμεύεται να επανέλθει.

    Με καθυστέρηση 

    illustrate the wise manΤην πέμπτη εργάσιμη ημέρα μετά το συμβάν θυμήθηκε η Wellington Management Group LLP να ενημερώσει ότι η συμμετοχή στην εταιρεία Frigoglass μειώθηκε από 5,18% σε 4,99% (που αντιστοιχεί σε 2.523.902 μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου).

    Η πώληση έγινε στις 3η Ιανουαρίου 2017 και η γνωστοποίηση χθες 11 Ιανουαρίου. Αν δεν κάνω λάθος η γνωστοποίηση πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών μετά την συναλλαγή. Οπότε έρχεται πρόστιμο (αν το εντοπίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

    Η Frigoglass είναι η κατεστραμμένη οικονομικά εταιρεία του υιού Δαυίδ, Χάρη και η Wellington Management αμερικανικό fund, από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές με υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 1 τρισ. δολάρια, που έχει επενδύσει σε αρκετές ελληνικές μετοχές (Eurobank, Eurobank Properties, Εurolife, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ).

    Ο δρόμος της εξόδου…

    Μόλις προχθές, γνωστή οικονομική ιστοσελίδα μας ενημέρωνε ότι “Στενεύουν τα περιθώρια για τη δημόσια πρόταση στην Kleeman”. Στο δημοσίευμα, ο συντάκτης άφηνε να εννοηθεί ότι η πρόταση των βασικών μετόχων για έξοδο από το Χρηματιστήριο δεν πέτυχε (μαζεύτηκε ποσοστό περίπου 78% έναντι 90% που απαιτούνταν) γιατί λέει πολλοί μέτοχοι δεν αποδέχτηκαν την πρόταση: “Πολλοί μέτοχοι, θεώρησαν το τίμημα των 2,02 ευρώ χαμηλό και, όπως φαίνεται από την πορεία της δημόσιας πρότασης, δεν αποδέχθηκαν την προσφορά.” Χθες, η εταιρεία μας ενημέρωσε ότι η πρόταση πέτυχε (συγκεντρώθηκε το 91,45% των μετοχών) και ότι θα φύγει από το Χρηματιστήριο. Κανονικά και αυτός που το έγραψε πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου…

    Επί Λαζαρίδη φεύγουν όλοι; 

    Χρηματιστήριο είπαμε; Το Χρηματιστήριο Αθηνών υπό την προεδρία του Σωκράτη Λαζαρίδη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως τόπος διωγμού των επιχειρήσεων και όχι ως τόπος εισαγωγής νέων εταιρειών αφού η μία μετά την άλλη εταιρεία λακίζουν. Δεν πειράζει. Θα μας μείνει η Τράπεζα Αττικής και ο Πανταλάκης. Αυτά τα παιδιά ξέρουν.

    Ξανά στο εδώλιο Άγγελος και λοιποί… 

    Α, ξέχασα. Σήμερα συνεχίζεται η δίκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα παιδιά, που και αυτά ξέρουν από Χρηματιστήριο – και από ποδόσφαιρο – θα συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων.

    Big business για την Αλεξία Μπακογιάννη 

    illustrate illustrate the wise manΣτην Αία Relate της Αλεξίας Μπακογιάννη ανέθεσε η Παπαστράτος τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Αία Relate ανέλαβε την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής επικοινωνίας, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος δημοσίων σχέσεων, καθώς και την ενίσχυση των ενέργειων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Παπαστράτος.

    «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας εμπιστεύτηκε η Παπαστράτος, μια μεγάλη εταιρεία με μοναδική ιστορία επιχειρηματικής τόλμης, αναπτυξιακής συνέπειας, καινοτομίας και προσφοράς στη χώρα. Υποδεχόμαστε λοιπόν το 2017 με το καλύτερο “ποδαρικό” μέσα από μια νέα συνεργασία, η οποία έρχεται να υπογραμμίσει τη δυναμική μας ανάπτυξη και αυτή τη χρονιά», επεσήμανε η Νάνση Σουρμπάτη, αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αία Relate. Η Aia είχε και το 2016 την Παπαστράτος. Άρα προφανώς η Παπαστράτος αναγνώρισε την καλή δουλειά της εταιρίας. Πάντως τις τελευταίες ημέρες κάποια άλλη εταιρία έλεγε δεξιά αριστερά ότι έχει πάρει την δουλειά. H τελευταία πολλές φορές στο παρελθόν έλεγε ότι παίρνει δουλειές αλλά δυστυχώς διαψεύστηκε οικτρά.

    Ο  Φουρλής και ο Τζιβέλης 

    Τα πακέτα της Φουρλής που έγιναν προ ημερών στην συνεδρίαση του ΧΑ ακούστηκε στην αγορά πως ήταν από το χαρτοφυλάκιο της Μitica ltd του Ι. Τζιβέλη που ρευστοποιεί η Αlpha Bank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: The wise man: Ποια εταιρία έχει όλα της τα λεφτά σε τράπεζα στο Παρίσι και οι εξελίξεις στα ΕΛΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Τι συμβαίνει στην Intracom; Ποιος διαρρέει απόρρητες πληροφορίες;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Τα μυστικά της Παπαστράτος και της συμφωνίας του Σ. Θεοδωρόπουλου (ΝΙΚΑΣ με Chipita)



    ΣΧΟΛΙΑ