• Business

    BHP-Anglo American: Αντίστροφη μέτρηση για την τύχη του mega deal των 43 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Mike Henry, CEO BHP- Duncan Wanblad, CEO Anglo American

    Mike Henry, CEO BHP- Duncan Wanblad, CEO Anglo American


    Ελάχιστες ώρες έχουν απομείνει μέχρι η BHP Group να καταθέσει μια νέα προσφορά για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριας της στον τομέα εξόρυξης, Anglo American ή να εγκαταλείψει οριστικά το φιλόδοξο σχέδιο απόκτησης της.

    Η πρόταση της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης στον κόσμο να εξαγοράσει την Anglo American, αφού πρώτα η τελευταία προχωρήσει στην απόσχιση των δραστηριοτήτων της στη Νότια Αφρική, θα δημιουργούσε έναν παγκόσμιο κολοσσό στην παραγωγή χαλκού. Σηματοδοτώντας την επιστροφή του κλάδου στις συμφωνίες μαμούθ μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.

    Η Anglo έχει ήδη απορρίψει δύο μη δεσμευτικές προσφορές από την BHP – η τελευταία αξίας 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και αποκάλυψε τα δικά της σχέδια για έναν ριζικό ανασχηματισμό.

    Σύμφωνα με τους κανόνες εξαγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, η BHP έχει προθεσμία μέχρι τις 5 μ.μ. ώρα Λονδίνου την Τετάρτη να ανακοινώσει αν προτίθεται να κάνει νέα προσφορά. Αντιθέτως, εάν ο Διευθύνων Σύμβουλος Mike Henry αποφασίσει να μην προχωρήσει, θα πρέπει να απέχει για τουλάχιστον έξι μήνες.

    Το δύσκολο σημείο είναι ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Anglo, Duncan Wanblad, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί τις συνομιλίες με την BHP, επικρίνοντας το σχέδιο της, το οποίο θεωρεί πολύ περίπλοκο και ότι υποτιμά την αξία των μετοχών της.

    Οι συζητήσεις της BHP τις τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκαν στο αν μπορεί να καταθέσει μια προσφορά αρκετά ελκυστική ώστε να ωθήσει τους μετόχους της Anglo να πιέσουν την εταιρεία να προχωρήσει σε συνομιλίες, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Η απόσυρση της πρότασης παραμένει μια ισχυρή πιθανότητα, καθώς η BHP φοβάται να κάνει προσφορά χωρίς ανταγωνισμό.

    «Έχει μεγάλο νόημα για αυτές τις εταιρείες να συνεργαστούν», δήλωσε τηλεφωνικά ο Matthew Haupt, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Wilson Asset Management στο Σίδνεϊ. «Άρα, εδώ θα περίμενε κανείς ότι η BHP θα κάνει μια ακόμη προσπάθεια».

    Επέκταση στον χαλκό

    Η κίνηση εξαγοράς της Anglo American έχει αναστατώσει μια παγκόσμια βιομηχανία που βρίσκεται εν μέσω περίπλοκων αλλαγών, καθώς η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και η πράσινη μετάβαση του κόσμου πυροδοτεί την αυξανόμενη ζήτηση για μέταλλα που προορίζονται για τους τομείς της νέας ενέργειας.

    Ο Henry δεν έχει κρύψει την επιθυμία της BHP να επεκταθεί στον χαλκό, και τα ορυχεία χαλκού της Anglo θεωρούνται εδώ και καιρό πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία. Η άνοδος των τιμών του μετάλλου τις τελευταίες εβδομάδες σε ιστορικό υψηλό έδωσε ένα δραματικό τόνο στη δημόσια διαμάχη μεταξύ των δύο κολοσσών εξόρυξης. Άλλοι ανταγωνιστές της BHP, όπως η Rio Tinto Group, επεκτείνονται επίσης στον τομέα του χαλκού.

    Οι κορυφαίες εταιρείες εξόρυξης ήταν ακόμα «απίστευτα πειθαρχημένες ως προς το κεφάλαιο» και πιθανότατα θα τηρούσαν μια στρατηγική εξαγορών αντί να χτίσουν νέα ορυχεία χαλκού, δήλωσε ο Ben Cleary, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tribeca Investment Partners, σε ένα σημαντικό συνέδριο εξόρυξης στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Αυτό «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ελλείψεις» για τα περισσότερα εμπορεύματα, είπε.

    Η αποτίμηση

    Με βάση τις τρέχουσες τιμές, η τελευταία άτυπη προσέγγιση από την BHP αποτιμά την Anglo σε περίπου 29,49 λίρες ανά μετοχή. Ωστόσο, η μετοχή της Anglo έκλεισε την Τρίτη στις 26,87 λίρες στο Λονδίνο – υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι ότι η τρέχουσα συμφωνία θα έχει αίσιο τέλος.

    Η BHP θέλει η Anglo να προχωρήσει πρώτα σε απόσχιση ή πώληση των επιχειρήσεων πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος της Νότιας Αφρικής, πριν προχωρήσει στην εξαγορά της.

    Σύμφωνα με το εναλλακτικό σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η Anglo, έχει σκοπό να επικεντρωθεί στον χαλκό και το σιδηρομετάλλευμα αποχωρώντας από την εξόρυξη διαμαντιών, πλατίνας και άνθρακα. Παράλληλα, θα επιβραδύνει τις δαπάνες για το γιγαντιαίο ορυχείο λιπασμάτων στην Αγγλία.

    Οι εισηγμένες στο Σίδνεϊ μετοχές της BHP σημειώνουν άνοδο για έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις και διαπραγματεύονταν με κέρδη 0,6% την Τετάρτη, στα 46,32 δολάρια Αυστραλίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Anglo American: Αποχωρεί από την εξόρυξη διαμαντιών και πλατίνας για να αποκρούσει την BHP Group

    Anglo American-BHP: Το «δράμα» μιας εξαγοράς στο μικροσκόπιο της αγοράς χαλκού

    Τι κρύβει η τεράστια προσφορά της BHP και η εκτίναξη του χαλκού στα 10.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ