• Business

    Bernard Arnault: O πλουσιότερος άνθρωπος σήμανε την έναρξη της κούρσας διαδοχής – Οι πέντε κληρονόμοι της αυτοκρατορίας των 200 δισ. δολ.

    • Bloomberg
    Η οικογένεια Arnault, από αριστερά προς τα δεξιά: Alexandre, Frederic, Jean, Helene Mercier, Bernard, Delphine και Antoine.

    Η οικογένεια Arnault, από αριστερά προς τα δεξιά: Alexandre, Frederic, Jean, Helene Mercier, Bernard, Delphine και Antoine. φωτογραφία Bloomberg


    Ο Bernard Arnault γνωρίζει ότι η διαδικασία της διαδοχής σε μια εταιρεία μπορεί να την καταστήσει ευάλωτη και οι αποφάσεις για τον διαχωρισμό της περιουσίας μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες. Άλλωστε ο ίδιος έχει εκμεταλλευτεί κατά το παρελθόν τέτοιες καταστάσεις σε άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής Hermes International, για να αποκτήσει το πάνω χέρι στις μάχες εξαγοράς.

    Τώρα ο 73χρονος ιδρυτής της LVMH αξιοποιεί αυτή την γνώση προκειμένου να ισχυροποιήσει τον έλεγχο της οικογένειάς του στη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο και να αποτρέψει τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των παιδιών του.

    Η επίτευξη του στόχου είναι δύσκολη, όπως επιβεβαιώνουν οι διαμάχες που έπληξαν άλλες διάσημες οικογένειες δισεκατομμυριούχων από τους Murdoch έως τους Koch και τους Ambani.

    Μέσα από μια σειρά κινήσεων τον περασμένο χρόνο, πολλές από τις οποίες δεν έχουν γίνει αντιληπτές από το κοινό, ο Arnault έχει θέσει τις βάσεις που ελπίζει ότι θα αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη στην δική του αυτοκρατορία.

    Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται μια νέα εταιρεία χαρτοφυλακίου, ο έλεγχος της οποίας μοιράζεται εξίσου στα πέντε παιδιά του.  Αυτό είναι το όχημα που ο ίδιος ελπίζει ότι θα αποτρέψει τις διαφωνίες μεταξύ των κληρονόμων του και θα διασφαλίσει ότι η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton θα παραμείνει υπό οικογενειακό έλεγχο για τις επόμενες δεκαετίες.

    Στο σχέδιο δεν έχει διευκρινιστεί αν ένα από τα πέντε παιδιά θα αντικαταστήσει τον Arnault στον επιχειρησιακό ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της LVMH, της επιχείρησης που δημιούργησε ο ίδιος τη δεκαετία του 1980 συγχωνεύοντας τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο όνομα της.

    Οι πιθανοί υποψήφιοι θα ήταν η κόρη του Delphine, 47 ετών, και ο γιος του Antoine, 45 ετών, από τον πρώτο γάμο, καθώς και ο Alexandre, 30 ετών, ο Frederic, 28 ετών και ο Jean, 24 ετών. Τα τρία αγόρια που απέκτησε με τη δεύτερη γυναίκα του, την καναδικής καταγωγής πιανίστα Helene Mercier.

    Antoine Arnault

    Η ταχεία ανάπτυξη, που τροφοδοτείται από την την παγκόσμια ζήτηση για τα 75 ισχυρά εμπορικά σήματα του ομίλου, από την σαμπάνια Dom Perignon και τον οίκο Fendi έως την Louis Vuitton και το κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co., έχουν καταστήσει την LVMH την πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης, με χρηματιστηριακή αξία 400 δισεκατομμυρίων ευρώ (433 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Οι εικασίες για τη μάχη διαδοχής στην LVMH αναζωπυρώθηκαν τον Ιανουάριο με την προώθηση της Delphine ως επικεφαλής του εμπορικού σήματος Christian Dior Couture, τη στιγμή που ο αδερφός της Antoine έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της βασικής εταιρείας χαρτοφυλακίου του πολυτελούς ομίλου. Και οι δύο έχουν εργαστεί επί δεκαετίες σε διάφορες θέσεις του ομίλου.

    Τα τρία μικρότερα αδέρφια έχουν επίσης ενταχθεί στον όμιλο.

    «Κάθε φορά που υπάρχει μετάβαση, αυτή είναι η πιο ευάλωτη περίοδος στη ζωή μιας οικογενειακής επιχείρησης», δήλωσε ο Ράφι Αμίτ, καθηγητής στο Wharton School of Business, ο οποίος μελετά την μεταβίβαση του πλούτου από γενιά σε γενιά σε οικογενειακές εταιρείες. «Οι οικογένειες όπου κάθε γενιά αισθάνεται ότι ο ρόλος της είναι να δημιουργεί πλούτο, αντί να ξοδεύει, θα βρίσκονται στην επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτει.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, ο οποίος ξεπέρασε τον Elon Musk και αναδείχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Δεκέμβριο, δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί σύντομα.

    Τον Απρίλιο, ο Arnault δρομολόγησε την αύξηση του ορίου ηλικίας για τις θέσεις που κατέχει κατά πέντε χρόνια, στα 80. Άλλωστε ο ισχυρός άνδρας έχει καλή υγεία και φυσική κατάσταση, ενώ στην παρουσίαση των κερδών του ομίλου τον Ιανουάριο έδωσε δυναμικό παρών αποφεύγοντας τις ερωτήσεις σχετικά με την διαδοχή στον όμιλο.

    «Ένας λύκος με κασμίρ»

    Το σχέδιο του Arnault να δώσει την επιχείρηση στα παιδιά του αποτελεί μία προσπάθεια να αποφύγει τις παγίδες που έχουν ταλαιπωρήσει άλλες οικογένειες κατά την μεταβίβαση της περιουσίας από την μία γενιά στην άλλη.

    Η οικογένεια του δισεκατομμυριούχου Murdoch, βίωσε τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών που διεκδικούν την εξουσία στην αυτοκρατορία του 91χρονου ιδρυτή της Rupert. Στην Ασία, η οικογένεια Ambani της Ινδίας διχάστηκε μετά τον θάνατο του πατριάρχη ο οποίος δεν είχε διαθήκη, ανοίγοντας τον δρόμο για μία παρατεταμένη δημόσια διαμάχη μεταξύ των δύο γιων του για τον έλεγχο της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν αμφότεροι.

    Μία άλλη αντίστοιχη περίπτωση ήταν αυτή του δισεκατομμυριούχου Charles Koch, ο οποίος επικράτησε στην οικογενειακή διαμάχη. Αυτός και τα τρία αδέλφια του κληρονόμησαν την Koch Industries Inc. από τον πατέρα τους, το 1967. Μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ τους ο ένας από αυτούς, ο William εκδιώχθηκε το 1980, αφού προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο. Ο Charles και ένας άλλος αδερφός ο David  εξαγόρασαν μερίδιο του William και του Frederick το 1983, αλλά οι νομικές διαμάχες τους διήρκεσαν σχεδόν δύο ακόμη δεκαετίες.

    Εάν υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ των παιδιών του Arnault, δεν έχει ακόμη γνωστό. Και κανένα από αυτά δεν έχει αρνηθεί να εισέλθει στην οικογενειακή επιχείρηση.

    Το σχέδιο διαδοχής

    Η περιουσία του Arnault αυξήθηκε σχεδόν 34 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και αποτιμάται από τον Bloomberg Billionaires Index στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Πέρυσι ο δισεκατομμυριούχος περιέγραψε συνοπτικά —σε μια τετρασέλιδη επιστολή στο χρηματιστήριο— πώς θα διαμορφωθεί η ιδιοκτησία της LVMH μετά από αυτόν και τον Δεκέμβριο αναδιοργάνωσε την εταιρεία χαρτοφυλακίου του, Agache SE, για να προστατεύσει την εξουσία της οικογένειας.

    Η Agache ελέγχει την Christian Dior, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 41% της LVMH. Συνολικά, η οικογένεια Arnault κατέχει το 48% του μετοχικού κεφαλαίου της LVMH και έχει σχεδόν το 64% των δικαιωμάτων ψήφου, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να αποκτήσει κάποιος επιθετικά τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρείας της Ευρώπης είναι σχεδόν μηδενικές.

    «Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουν οι κληρονόμοι είναι ότι εάν υπάρξει διαφωνία μεταξύ τους, αυτή μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του ομίλου», δήλωσε ο Philippe Pele-Clamour, επίκουρος καθηγητής στο business school HEC Paris σχετικά με τη διαδοχή του LVMH. «Το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο περίπλοκο στη γενιά μετά από αυτούς, στα εγγόνια».

    Η κρίσιμη αλλαγή που περιέχεται στο σχέδιο διαδοχής του Arnault, ήταν η μετατροπή της Agache SE σε μια limited joint-stock partnership, την Agache SCA, μια εταιρική δομή που επιτρέπει σε έναν μέτοχο με σχετικά μικρή συμμετοχή να έχει τεράστια επιρροή. Ένα μέτρο που περιγράφεται από έναν νομικό εμπειρογνώμονα ως «πολύ σημαντική δικλίδα ασφαλείας».

    Ο ιδρυτής της LVMH σχεδιάζει να παραμείνει επικεφαλής της κοινής εταιρείας έως ότου μια άλλη νεοσύστατη εταιρεία, η Agache Commandite SAS, αποφασίσει να τον απομακρύνει και να αναλάβει τα ηνία. Αυτή η εταιρεία συμμετοχών ανήκει στα παιδιά του μέσω ίσων μεριδίων. Στα χαρτιά, δίνει στους κληρονόμους ένα μέτρο ισχύος.

    Ο Bernard Arnault και η σύζυγός του Helene Mercier κατά τη διάρκεια της επίδειξης μόδας Haute Couture του Christian Dior Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 στο Παρίσι στις 23 Ιανουαρίου πηγή: Bloomberg

    H Agache Commandite έχει μια εκ περιτροπής, διετή προεδρία, με την Delphine να αναλαμβάνει πρώτη τον ρόλο και ένα πενταμελές διοικητικό συμβούλιο να εγγυάται την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των παιδιών. Βασικές αποφάσεις, όπως η κατάργηση της Agache SCA – η κοινή εταιρεία – όταν πεθάνει ο πατέρας τους ή η πραγματοποίηση μιας σημαντικής αλλαγής στρατηγικής στην εταιρεία Christian Dior ή LVMH θα απαιτεί ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

    Ο Arnault έχει εδώ και καιρό τακτικές, επίσημες συναντήσεις με τα παιδιά του στα κεντρικά γραφεία της LVMH για να συζητήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά στο νέο σχέδιο πρόσθεσε την υποχρέωση να συμμετέχουν τα αδέρφια σε σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν την αυτοκρατορία ειδών πολυτελείας με άμεση ισχύ.

    Ενώ ο ίδιος διατηρεί ευρείες εξουσίες στην Agache SCA, «ορισμένες σημαντικές αποφάσεις», όπως αυτές που αφορούν τη στρατηγική της LVMH, ο διορισμός ή η απομάκρυνση μελών διοικητικού συμβουλίου, ανώτατων στελεχών και οι πληρωμές μερισμάτων θα απαιτούν διαβούλευση με τα παιδιά μέσω της Agache Commandite. Αυτό θα διαρκέσει για τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία ή έως ότου ο πατέρας δεν είναι πλέον στο τιμόνι.

    Τα παιδιά δεν μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους στην Agache Commandite για 30 χρόνια χωρίς την ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου και δεν μπορεί να εισέλθει κανένας εταίρος στην εταιρεία αν δεν είναι απόγονος των πέντε παιδιών. Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, μόνο οι άμεσοι απόγονοι του Bernard Arnault θα μπορούν να κατέχουν τις μετοχές, με την οικογένεια να έχει δικαιώματα προτίμησης.

    Ο ίδιος έχει μεγάλη εμπειρία σε ανάλογους οικογενειακούς “πολέμους”. Σημειώνεται ότι ένας κληρονόμος της δυναστείας Hermes αποκάλεσε τον ιδρυτή της LVMH «λύκο με κασμίρι» αφού ξεκίνησε μια αποτυχημένη προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο του πολυτελούς ομίλου στηριζόμενος στην αδύναμη άμυνα ορισμένων εκ των μετόχων της οικογένειας.

    Υπενθυμίζεται ακόμη ότι πολλά χρόνια πριν, την δεκαετία του 1980, συνεργάστηκε και στη συνέχεια έδιωξε τον κληρονόμο Henry Racamier για να αποκτήσει τον έλεγχο της επιχείρησης Louis Vuitton.

    Οικογενειακή υπόθεση

    Οι οικογένειες που μπόρεσαν να διατηρήσουν τεράστιο πλούτο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σχετικά λίγες.

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα στις ΗΠΑ είναι η οικογένεια Mars με την ομώνυμη εταιρεία ζαχαρωτών και η δυναστεία των Cargill-MacMillans, στην πέμπτη και έβδομη γενιά τους, αντίστοιχα.

    Στη Γαλλία, η οικογένεια πίσω από την Hermes χρησιμοποίησε την επίθεση του Arnault για να ενισχύσει τον έλεγχό της, βάζοντας στην θέση του CEO έναν απόγονο έκτης γενιάς και απολαμβάνοντας τους καρπούς μιας σχεδόν 900% αύξησης της τιμής της μετοχής από τον Οκτώβριο του 2010, όταν η LVMH ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει ένα μερίδιο στην κατασκευάστρια της τσάντας Birkin.

    Ωστόσο, ακόμη και όταν διατηρείται η αρμονία, η κερδοφορία δεν είναι διασφαλισμένη.  Η διακυβέρνηση αποτελεί επίσης κίνδυνο, καθώς η διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων τείνει να παραμένει στη θέση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Από επιχειρησιακή σκοπιά, οι απόγονοι του Arnault δεν έχουν ακόμη αποδείξει έμπρακτα ότι μπορούν να ηγηθούν των εταιρειών που φέρνουν τα μεγαλύτερα κέρδη στον όμιλο της LVMH, τις οποίες ο ιδρυτής έχει εμπιστευτεί στα χέρια αξιόπιστων συνεργατών εκτός της οικογένειας, που σε πολλές περιπτώσεις καθοδηγούν τους κληρονόμους.

    Οι πωλήσεις στη Louis Vuitton, τη μεγαλύτερη εταιρεία του LVMH, ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Διοικείται την τελευταία δεκαετία από τον Michael Burke και τώρα διευθύνεται από τον Pietro Beccari, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Dior, στο πλαίσιο του ευρύτερου ανασχηματισμού που αναβάθμισε την Delphine.

    Αν και η LVMH δεν αναλύει την κερδοφορία καθενός από τα brands της, οι αναλυτές της HSBC τον Δεκέμβριο έθεσαν τη Louis Vuitton στην κορυφή της λίστας με εκτιμώμενο ποσό 11 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, τρεις φορές περισσότερο από την Dior Couture.

    Η Delphine Arnault, επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης μάρκας του ομίλου LVMH, Christian Dior, στις 23 Ιανουαρίου. Φωτογράφος: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

    Και ενώ το κοσμηματοπωλείο Tiffany συνεισέφερε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε κέρδη πέρυσι, η Loro Piana, η επωνυμία με τα γνωστά κασμίρι, η ωρολογοποιία Tag Heuer και η εταιρεία κατασκευής ανδρικών δερμάτινων ενδυμάτων και υποδημάτων Berluti — όλες υπό την εποπτεία των παιδιών του Arnault, δεν περιλαμβάνονται στο top 10 των εμπορικών σημάτων που αναλύει η HSBC.

    «Το ερώτημα είναι αν ένα από τα παιδιά θέλει πραγματικά να είναι ο επιχειρησιακός επικεφαλής της ομάδας», είπε ο Pele-Clamour.

    Εάν ο Arnault επιλέξει έναν CEO εκτός της οικογένειας, ο γεννημένος στην Ιταλία Antonio Belloni, 68 ετών, μπορεί να είναι μια επιλογή. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος εντάχθηκε στην εταιρεία το 2001,  είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της εταιρείας και, όπως η Delphine και ο Antoine, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο.

    «Πιθανώς θα ήταν χρήσιμο για τον Bernard Arnault να διορίσει έναν αντικαταστάτη, πιθανότατα θα υπήρχαν λιγότερες τριβές αν το κάνει», είπε ο Amit. «Αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει βιασύνη για κάτι τέτοιο.»

    «Αυτό που είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «δεν είναι μόνο ποιος θα διοριστεί αλλά η διαδικασία με την οποία θα γίνει αυτό».

    Ο Bernard Arnault «έχει μια πολύ έξυπνη οικογένεια γύρω του, τους εκπαιδεύει, έχουν κάνει πρόοδο και έχουν αποκτήσει κάποια εμπειρία στις επιχειρήσεις», δήλωσε στο Bloomberg ο Οικονομικός Διευθυντής της LVMH Jean-Jacques Guiony. «Δεν σημαίνει ότι προωθεί έναν περισσότερο από τους άλλους σε μια προοπτική διαδοχής. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο ίδιος γνωρίζει τα σχέδιά του».

    «Δεν έχω αγαπημένη μάρκα», είπε ο Arnault τον Οκτώβριο όταν ρωτήθηκε για την προτίμησή του μεταξύ των ετικετών LVMH. «Πώς μπορεί κανείς να πει ότι προτιμά ένα από τα παιδιά του;».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μπερνάρ Αρνό: Δωρεά 43 εκατ. ευρώ για πίνακα του Καγιεμπότ

    Ντελφίν Αρνό: Ποια είναι η κληρονόμος της LVMH – Η επιστροφή στο τιμόνι της Dior, η αναζήτηση ταλέντων και ο γάμος των 7 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ