• Business

    BC Partners: Στο €1,5-1,7 δισ. ο πήχης για την πώληση της Nova- Ποιο fund ενδιαφέρεται

    Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners

    Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners


    Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Nova από την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, καθώς το fund βρίσκεται ήδη στην αναζήτηση υποψήφιων αγοραστών.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η BC Partners προτίθεται να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα για 6-7 φορές το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) , το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθει γύρω στα 250 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2023.

    Γεγονός που θέτει τον πήχη στα 1,5 δις ευρώ με 1,7 δισ. ευρώ για την πώληση της Nova.

    Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Νίκος Σταθόπουλος έχει απευθυνθεί ήδη στην Morgan Stanley, προκειμένου να τρέξει τις διαδικασίες και να διερευνήσει την πώληση του ελληνικού σκέλους της United Group.

    Υπενθυμίζεται ότι το BC Partners κατέχει το 55% των μετοχών της United Group με τον Ντράγκαν Σόλακ να έχει το υπόλοιπο ποσοστό.

    Βέβαια πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τη τμηματική πώληση της Nova, το BC διερευνά και την πώληση του συνόλου της UG. Ωστόσο αναφορικά με αυτό το σενάριο, δεν είναι ακόμα γνωστές οι προθέσεις του Σέρβου επιχειρηματία, αφού σε σχετική ερώτηση του mononews, η United Group αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Πάντως, ακόμα και τμηματικά να πωληθεί, το ποσό για 1,7 δισ. ευρώ μόνο για την Nova, θεωρείται από επιχειρηματικούς κύκλους μεγάλο.

    Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του mononews.gr, υπάρχει τουλάχιστον ένα FUND  το οποίο προτίθεται να δώσει 1,5 δισ. ευρώ για τη Nova.

    Κάτι που βέβαια μένει να φανεί. Το συγκεκριμένο fund έχει μεγάλη και σοβαρή παρουσία στην Ελλάδα καθώς ήδη έχει επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε διάφορα assets.

    Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς ο φάκελος θα είναι έτοιμος σε ένα μήνα και αμέσως μετά θα αναζητηθούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

    Η πορεία της Nova

    Το 2021, η BC Partners διέθεσε 980 εκατ. ευρώ για την αγορά της Wind Hellas και 150 εκατ. ευρώ για τη Nova (τότε Forthnet). Μάλιστα το 30% των μετοχών της Forthnet, το οποίο κατείχαν οι τράπεζες, πουλήθηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ. Με το συνολικό τίμημα δηλαδή να ανέρχεται άνω του 1,1 δις. ευρώ.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν πουληθεί στο 1,5 δισ. ευρώ το κέρδος για τον πωλητή θα είναι 400 εκατ. ευρώ (χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε το κόστος του τραπεζικού δανεισμού που σήκωσε όταν έγινε η εξαγορά).

    Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένας χρόνος από την «δημιουργία» της νέας Nova. Όπως αναφέρει η United, μέχρι το 2023 έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ, ενώ έχει ανακοινώσει σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ από τη Nova έως το 2027, από τα οποία έχουν επενδυθεί 500 εκατ. ευρώ εντός του 2023.

    Επίσης, αύξησε τον ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) κατά 5 φορές και αναβάθμισε την κάλυψη 5G σε 75% στην επικράτεια, αγγίζοντας όμως το 99% κάλυψη στην Αθήνα. Παράλληλα έχει αυξήσει τους συνδρομητές της και στην τηλεόραση, φτάνοντας σήμερα του 435.000.

    Στοιχεία 9μηνου

    Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχει ανακοινώσει η εταιρεία, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 612,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών της United Group, ενώ τα EBITDAal σημείωσαν αύξηση 11,7% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 204,6 εκατ. ευρώ.

    Ο συνολικός αριθμός πελατών κινητής τηλεφωνίας της Nova (συμβόλαια και καρτοκινητή) αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2% και διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 2,213 εκατ., έναντι 2,172 εκατ. το 9μηνο του  2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί έκανε πάρτι χθες η μετοχή του ΟΤΕ

    Πιέσεις των παρόχων για κατάργηση του φόρου συνδρομητικής 10% – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

    Επένδυση 70 εκατ. από Fourlis-ΙΚΕΑ για κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο



    ΣΧΟΛΙΑ