• Business

    BC Partners: Γιατί θέλουμε την Forthnet

    Νίκος Σταθόπουλος

    Νίκος Σταθόπουλος, Επικεφαλής της BC Partners


    Το ενδιαφέρον της BC Partners για την Forthnet εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης που έχει η θυγατρική της, United Group, η οποία δραστηριοποιείται σε 8 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία για την εξαγορά της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, να γίνεται η ένατη.

    Η BC Partners, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια με 113 επενδύσεις σε 18 χώρες, συνολικής αξίας 145 δισ. ευρώ, εξαγόρασε την United Group το 2019 από την KKR, έναντι περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

    Εταίρος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της BC Partners, ο Νίκος Σταθόπουλος, έγινε γνωστός στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά όταν το 2004, τότε με την APAX Partners, εξαγόρασε την ΤΙM Hellas, σήμερα Wind Ελλάς, που αργότερα πουλήθηκε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαουίρις και από αυτόν πέρασε στους σημερινούς μετόχους της.

    Η BC Partners με τον κ. Σταθόπουλο το 2015 εξαγόρασε από την οικογένεια Κάτσου την φαρμακοβιομηχανία Pharmathen.

    Η United Group με βασικό μέτοχο την BC Partners απέκτησε  την Vivacom, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Βουλγαρίας, η οποία έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ, ενώ της ανήκει και η κροατική Tele2. (Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου πρώην μέτοχοι της Vivacom εγείρουν κάποια νομικά ζητήματα αναφορικά με την πώλησή της).

    Το συνολικό ποσό που έχει επενδύσει η BC Partners μέσω της United Group (μαζί με την εξαγορά της ίδιας) φθάνει τα 4 δις. ευρώ.

    Η United Group με δραστηριότητα σε Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία στις τηλεπικοινωνίες και τη συνδρομητική τηλεόραση, έχει πωλήσεις της τάξεως του 1,5 δις ευρώ ετησίως, κέρδη περί τα 500 εκατ. ευρώ και ρευστότητα περί τα 250 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση για την πώληση της Forthnet η προσφορά της BC Partners για την ελληνική εταιρεία κινείται στην λογική που είχε η προσφορά του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο, χαρακτηρίζεται βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν.

    Με την προσφορά της επίσης δεσμεύεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Forthnet στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την υπογραφή της συμφωνίας έως την υλοποίησή της αφού στο μεταξύ θα χρειασθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

    Στο ερώτημα γιατί εν μέσω κορονοϊού η BC Partners ενδιαφέρεται για τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα η απάντηση που δίνεται από στελέχη που γνωρίζουν τη στρατηγική της είναι ότι ο κλάδος αυτός θα πληγεί λιγότερο από πολλούς άλλους. Όσο περισσότερο οι καταναλωτές κάθονται στα σπίτια τους, το internet και η συνδρομητική τηλεόραση γίνονται απολύτως αναγκαία.

    Το εν λόγω ευρωπαϊκό επενδυτικό κεφάλαιο υπήρξε ένας από τους δύο ενδιαφερομένους για τη Wind Ελλάς κατά την πρόσφατη διαδικασία πώλησής της.

    Όπως σημειώνεται σχετικά το ενδιαφέρον για την Forthnet δεν σχετίζεται με αυτό για την Wind, ωστόσο, εφόσον οι μέτοχοι της Wind επαναλάβουν τη διαδικασία για την έξοδό τους, μειώνοντας τις απαιτήσεις τους, δεν αποκλείεται η BC Partners να εκδηλώσει και πάλι ενδιαφέρον.

    Να σημειώσουμε ότι το σενάριο συγχώνευσης των Forthnet – Wind οδηγεί στη δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού παρόχου που θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα, μετά τον ΟΤΕ. Θα αλλάξουν δηλαδή πλήρως οι ισορροπίες στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

    Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η BC Partners έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την Telekom Romania στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο ΟΤΕ, ο οποίος εξετάζει την περίπτωση να αποχωρήσει από τη Ρουμανία.



    ΣΧΟΛΙΑ