• Business

    Νέος κύκλος επεισοδίων στο σήριαλ πώλησης της Forthnet με δύο φορείς που θα εξετάσουν τα οικονομικά δεδομένα της

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Πάνος Παπαδόπουλος


    Ακόμη ένας κύκλος επεισοδίων στο σήριαλ πώλησης της Forthnet φαίνεται πως ξεκινά με το αρχικό ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει στις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής) για την εξαγορά της δύο φορείς, έπειτα από την απόσυρση της Alter Ego.

    Οι Duet Private Equity και BC Partners (μέσω της United Group), βάσει πληροφοριών, θα ενημερωθούν για τα βασικά οικονομικά δεδομένα της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, για να αποφασίσουν αν θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της. Είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις, αν δεν παρέλθει τουλάχιστον ένας μήνας.

    Για την υπόθεση της Forthnet, επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται από τις τράπεζες το ενδεχόμενο μια ή δύο εξ αυτών να αποχωρήσουν με την εξαγορά από τις άλλες του χρέους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αποφάσεις για την τύχη της.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δείχνει να έχει παγιωθεί είναι το ύψος του «κουρέματος» που δύναται να γίνει στις τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχει ανακοινώσει, αυτές ανέρχονται συνολικά σε 296,8 εκατ. ευρώ (41,850 εκατ. ευρώ είναι το μακροπρόθεσμο μέρος τους και 255 εκατ. το βραχυπρόθεσμο).

    Αν οι πληροφορίες για την προσφορά που είχε καταθέσει η Alter Ego (41 εκατ. ευρώ για το σύνολο του δανεισμού) και λέγεται ότι έχει υιοθετήσει και η Duet επιβεβαιωθούν, τότε το «κούρεμα» θα είναι της τάξεως του 80%.

    Ο επενδυτής θα χρειασθεί να ενισχύσει τη Forthnet και με κεφάλαιο κίνησης, κάτι που, όπως σημειώνουν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, φέρνει πιο κοντά το σενάριο σύνδεσης της όποιας συμφωνίας (εφόσον υπάρξει) με την Wind.

    Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από την αλληλουχία των κινήσεων της BC Partners, η οποία, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της, Νίκου Σταθάκη, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Wind. Η πώληση της τελευταίας δεν προχώρησε, όμως, η εκτίμηση είναι ότι οι μέτοχοί της θα επιχειρήσουν ξανά να αποχωρήσουν όταν λάβουν ικανοποιητικό τίμημα.

    Η United Group εξαγοράστηκε από την BC Partners το 2019 και έχει στην κατοχή της τηλεπικοινωνιακές και εταιρείες περιεχομένου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Σερβία, Σλοβακία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο), ενώ πληροφορίες την φέρουν ως ένα από τους συνομιλητές του ΟΤΕ για την πώληση της θυγατρικής του στη Ρουμανία.

    Η BC Partners στη χώρα μας έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταθόπουλος, το 2004 με την APAX Partners, είχε προχωρήσει στην πρώτη εξαγορά της ΤΙM Hellas, που αργότερα μετονομάστηκε σε Wind.



    ΣΧΟΛΙΑ