• Business

    Bayer: Η ανακοίνωση που βούλιαξε τις μετοχές της – Απώλειες 7,6 δισ. ευρώ

    • NewsRoom

    Bill Anderson CEO Bayer AG (Πηγή: bayer.com)


    Τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της κατέγραψε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer στον χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, η οποία αντιμετώπισε δύο σημαντικές προκλήσεις το περασμένο σαββατοκύριακο.

    Η Bayer έχασε περίπου 7,6 δισ. ευρώ με τη μετοχή της να βουλιάζει κατά 19%, μία μέρα μετά την ανακοίνωσή της ότι σταματάει την δοκιμή αντιπηκτικού φαρμάκου λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας.

    Επιπλέον η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μίας δικαστικής απόφασης, η οποία της επέβαλλε αποζημίωση-μαμούθ ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Η υπόθεση αφορά το ζιζανιοκτόνο φάρμακο Roundupτ της εταιρείας Monsanto, την οποία έχει εξαγοράσει η Bayer. Τρεις αγρότες κατηγόρησαν την εταιρεία ότι η χρήση του φαρμάκου οδήγησε στο να τους προκληθεί λέμφωμα non-Hodgkin.

    Τα σχέδια διάσπασης

    Ο CEO της εταιρείας Μπιλ Άντερσον, ο οποίος ανέλαβε τον Ιούνιο, αντιμετωπίζει ένα πλήγμα προκλήσεων, με τον ίδιο να έχει εκφράσει την πρόθεσή του για διάσπαση του ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον φαρμακευτικό κλάδο και τον κλάδο γεωργικών προϊόντων.

    Την Κυριακή η Bayer ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει μία δοκιμή ενός πειραματικού φαρμάκου, το αντιθρομβωτικό asundexian, λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας.

    Το πειραματικό φάρμακο προοριζόταν να συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης της εταιρείας, ακολουθώντας το παράδειγμα των φαρμάκων Xarelto και Eylea, τα οποία καταγράφουν υψηλές πωλήσεις.

    Μια ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η θεραπεία υπολειπόταν σε σχέση με το πρότυπο περίθαλψης όσον αφορά την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και κολπικής μαρμαρυγής.

    Το πρόστιμο-μαμούθ

    Δύο ημέρες νωρίτερα, η δικαστική απόφαση για αποζημίωση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στη Monsanto, μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχουν ποτέ επιδικαστεί προκάλεσε τριγμούς στην εταιρεία, με τη Bayer να αναφέρει ότι θα ασκήσει έφεση.

    Βέβαια ο όμιλος βρίσκεται προ των πυλών νέων αγωγών, κάτι που απειλεί τον σχεδιασμό του Άντερσον να διαχωρίσει τις δύο δραστηριότητες της εταιρείας.

    Ήδη στη Καλιφόρνια και τη Φιλαδέλφεια, τα δικαστήρια εξετάζουν κάποιες υποθέσεις, ανδρών που κατηγορούν το Roundup ότι περιέχει καρκινογόνες ουσίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Louis Vuitton: Μοναδική επίδειξη υψηλής ραπτικής στο Χονγκ Κονγκ σε συνεργασία με μεγιστάνες

    Pierre Wunsch: H EKT μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια

    OpenAI: Αλλαγή σκυτάλης – Ο πρώην CEO του Twitch είναι ο διάδοχος του Sam Altman



    ΣΧΟΛΙΑ