• Οικονομία

    Pierre Wunsch: H EKT μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια

    • Bloomberg
    Pierre Wunsch, μέλος ΕΚΤ

    Pierre Wunsch, μέλος ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού εάν τα στοιχήματα των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση υπονομεύουν τη στάση πολιτικής του ιδρύματος, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Pierre Wunsch.

    Οι αγορές έχουν μια «αισιόδοξη» άποψη παραβλέποντας την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων και αναμένοντας την πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ από το τρέχον επίπεδο του 4% μόλις τον επόμενο Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη.

    «Είναι πρόβλημα αν όλοι πιστεύουν ότι θα μειώσουμε;» διερωτήθηκε. «Τότε έχουμε μια λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική.  Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος να πρέπει να διορθώσετε προς την άλλη κατεύθυνση».

    Η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά μετά από ένα μεγάλο κύκλο αυξήσεων, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί για μια «επαρκή περίοδο» ώστε να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αποκλείουν μια κίνηση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    Τα στοιχήματα της αγοράς για πιθανές περικοπές στο κόστος δανεισμού ακολουθούν στοιχεία που έδειξαν ότι η περιοχή αγωνίζεται να αποκτήσει δυναμική και να επιβραδύνει δραστικά τον πληθωρισμό.

    Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών και για το ενδεχόμενο η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να αυξήσει ξανά τις τιμές της ενέργειας.

    «Νομίζω ότι οι αγορές είναι σχετικά αισιόδοξες σήμερα, ότι αποκλείουν την πιθανότητα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα ή να παραμείνουμε στο 4% για περισσότερο», δήλωσε ο Wunsch, ο οποίος είναι ένα από τα “γεράκια” μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Euro-Area Inflation Will Tick Up Again in Coming Months |
    Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αυξηθεί ξανά τους επόμενους μήνες

    Οι πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν πτώση του πληθωρισμού στο 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

    Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αυξηθεί ξανά στο μεταξύ λόγω της αστάθειας των τιμών της ενέργειας. Η απόσυρση της κρατικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής σημαίνει επίσης ότι η πρόοδος από εδώ θα είναι πιο αργή.

    «Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα, θα το κοινοποιήσουμε μέσω της πρόβλεψης και μέσω της επικοινωνίας μας», σύμφωνα με τον Wunsch.

    «Αν οι αγορές δεν συμπεράνουν από αυτό ότι θα είναι υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μας για τα επιτόκια και να τα αυξήσουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε».

    Οι παρατηρήσεις επηρέασαν ελάχιστα τις τιμές στις αγορές χρήματος. Οι traders εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της ήδη από τον Απρίλιο.

    Χάρη στις «πρόσφατες οριακές θετικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό», ο Βέλγος αξιωματούχος δεν προβλέπει αλλαγές στο κόστος δανεισμού στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

    «Αυτό μετακινεί το ερώτημα στην επόμενη αβεβαιότητα: θα δούμε κάποια αντίσταση του πληθωρισμού στο 3% ή κάτι τέτοιο λόγω των μισθών;», είπε. «Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να μάθουμε μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο».

    Διαβάστε ακόμη:

    Εθνική Τράπεζα: 50 Έλληνες επιχειρηματίες πήραν μετοχές από το placement

    Τράπεζες: Νέα δεδομένα μετά την εντυπωσιακή συμμετοχή μεγάλων οίκων στο placement της Εθνικής



    ΣΧΟΛΙΑ