• Business

    Μπαράζ εγχώριων και ξένων επενδύσεων στις Κυκλάδες μέχρι το 2027


    Στα «σίγουρα» παίζουν Έλληνες και διεθνείς επενδυτές του τουρισμού, με τις περισσότερες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2027 να υλοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Cushman & Wakefield Proprius, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο συγκεντρώνουν τα περισσότερα νέα έργα που έχουν πάρει το πράσινο φως. Όπως είναι αναμενόμενο, τα brand της Μυκόνου και της Σαντορίνης δεν γνωρίζουν ύφεση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την «όρεξη» των επενδυτών.

    Μύκονος

    Τον προσεχή Μάιο αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στη Μύκονο το Deos, το 12ο ξενοδοχείο της Myconian Collection, συμφερόντων της οικογένειας Δακτυλίδη. Το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 70 δωματίων και σουιτών, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από την πόλη της Μυκόνου και προσφέρει πανοραμική θέα στο παλαιό λιμάνι.

    Στην παραλία του Καλαφάτη θα κάνει πρεμιέρα αυτό το καλοκαίρι το δεύτερο θέρετρο της Numo Hotels & Resorts, που ιδρύθηκε το 2021 από την οικογένεια Τρούλη και τους Σπύρο Κουρή και Μαρία Φθενού. Το Numo Mykonos θα έχει δυναμικότητα 27 δωματίων και σουιτών και, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει ένα γυμναστήριο κι ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας και αναζωογόνησης. Η αλυσίδα, η οποία διαθέτει και το Numo Ierapetra, Curio Collection by Hilton, έχει και την εμπορική αντιπροσώπευση των The Royal Blue και The Royal Senses, Curio Collection by Hilton.

    Επένδυση άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει στο νησί των ανέμων και ο όμιλος Μήτση. Η Mitsis Hotels θα αναπτύξει πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 194 κλινών, βίλες και κατοικίες σε μία έκταση 148,6 εκατ. τ.μ. στην Ελιά, ενώ τις εγκαταστάσεις θα συνοδεύουν χώροι εστίασης και αναψυχής και spa.

    Πάρος

    Στην Πάρο επεκτάθηκε η Andronis Minois, μια οικογενειακή επιχείρηση πεντάστερων πολυτελών ξενοδοχείων σε Αθήνα και Σαντορίνη. Το ξενοδοχείο που εξαγόρασε στον Παρασπόρο ανοίγει τον Απρίλιο, επαναπροσδιορίζoντας την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με μια σύγχρονη πινελιά. Αφού ανακαινίστηκε, διαθέτει 44 πολυτελείς σουίτες με ιδιωτικές πισίνες. Στα σχέδια του ομίλου είναι η προσθήκη μιας επιπλέον νέας μονάδας σε ένα ακόμη κυκλαδονήσι, στη Μήλο, το πιθανότερο το 2025.

    Η Vivium Holding, με έδρα το Ντουμπάι και επικεφαλής τον Elie Khouri, πρόεδρος του μιντιακού ομίλου Omnicom, εισέρχεται στον κλάδο της φιλοξενίας με την εξαγορά boutique ξενοδοχείου στην Πάρο. Σε ακίνητο έκτασης 18.000 τετραγωνικών μέτρων, θα αναπτυχθεί σε πολυτελή μονάδα φιλοξενίας με 40 δωμάτια, το καθένα με τη δική του ιδιωτική πισίνα. Το συγκρότημα θα προσφέρει επίσης σύγχρονο γυμναστήριο, spa και γήπεδα για τένις και padel.

    Σαντορίνη

    Τους επόμενους μήνες αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του το νέο πεντάστερο Santo Mine Oia Suites, δυναμικότητας 37 σουιτών, του ομίλου Μεταξά. Ο όμιλος διαθέτει επίσης παρουσία στην Κρήτη, απ’ όπου και ξεκίνησε η ανάπτυξή του, με δύο ξενοδοχεία, το Creta Maris στη Χερσόνησο και το Candia Maris TUI Magic Life στην Αμμουδάρα, ενώ έχει στα σκαριά τουριστική επένδυση, ύψους 126 εκατ. ευρώ στο νησί.

    Το Domes Novos Santorini θα αποτελέσει τη νέα προσθήκη της Domes Resorts στο χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Σπανού. Το ξενοδοχείο που θα ανοίξει στην αρχή της σεζον θα περιλαμβάνει 50 σουίτες και δύο αποκλειστικές βίλες, ιδιωτικές πισίνες και spa.

    To πρώτο city resort των Κυκλάδων θα ανοίξει επίσης στη Σαντορίνη. Το στοίχημα της Tresor Hospitality, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Πανταζόπουλος είναι να παραμείνει ανοιχτό το ξενοδοχείο καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Santorini Project θα διαθέτει 45 δωμάτια, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, δύο μπαρ, ολοήμερο εστιατόριο, κέντρο ευεξίας, ένα γυμναστήριο 300 τ.μ., καθώς και έναν χώρο συνεδριακού χαρακτήρα, δυναμικότητας έως 200 ατόμων.

    Τήνος

    Μία από τις πολυαναμενόμενες αφίξεις του 2024 είναι το Odera Tinos του ελληνικού ιδιωτικού equity fund Tethys σε συνεργασία με την TConstructions. Το θέρετρο, το οποίο αναπτύσσεται σε μια έκταση 20.000 τ.μ. στην παραλία Βουρνή θα είναι δυναμικότητας 77 δωματίων και σουιτών με ιδιωτική πισίνα και θα λειτουργεί από την Tresor Hospitality και στόχος είναι να επαναπροσδιορίσει το τοπίο της φιλοξενίας στην Τήνο.

    To Μάιο θα κάνει το ντεμπούτο του το Gundari, προαναγγέλλοντας ένα νέο κεφάλαιο πολυτέλειας και οικολογικής φιλοξενίας στη Φολέγανδρο. Μια ομάδα από κυρίως Αυστραλούς επενδυτές, με επικεφαλής τον ιδρυτή και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ricardo Larriera ανακάλυψε το νησί για να τοποθετήσει κεφάλαια. Υπεύθυνη για τη διαχείριση είναι η Hotel Brain.Το Gundari θα προσφέρει αρχικά 25 αποκλειστικές βίλες, με σταδιακό αναπτυξιακό σχέδιο που περιλαμβάνει την προσθήκη επιπλέον 25 δωμάτια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μία συνολική επένδυση 20 εκατ. ευρώ.

    Εντός του 2024 ανοίγει ξανά και το Τinos Beach, απόκτημα της Attica Group έναντι 6,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει ένα πλάνο αναβάθμισης έτσι ώστε να επανατοποθετηθεί με αξιώσεις στον τουριστικό χάρτη του νησιού. Το συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 14.500 τ.μ., διαθέτει 180 δωμάτια σε ένα τριώροφο κεντρικό κτίριο με υπόγειο και τρία συγκροτήματα bungalows.

    Νάξος

    Η δεύτερη επένδυση της Attica αφορά στην αναβάθμιση και λειτουργία του Naxos Resort Beach Hotel, που απέκτησε η ακτοπλοϊκή έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2021. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Αγιο Γεώργιο Νάξου έχει ανεγερθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 8.166,92 τ.μ., είναι δυναμικότητας 88 δωματίων με δυνατότητα ανέγερσης επιπλέον 1.300 τ.μ. και διαθέτει, μεταξύ άλλων, πισίνα, εστιατόρια, μπαρ, αίθουσα συνεδριάσεων, γυμναστήριο, spa, και χώρο πάρκινγκ.



    ΣΧΟΛΙΑ